Tickets
Shop
Inlineskaten 07 apr 2024

Stralende Jordy van Workum is terug met winst

Begin deze week maakte Jordy van Workum bekend over te stappen naar het marathonteam van Reggeborgh. Hij was op zoek naar meer vrijheid en wilde weer genieten van de topsport. Bij zijn nieuwe team ligt hij op koers voor beide misses, want met een grote glimlach pakte hij de zege tijdens de eerste baanwedstrijd in Heerenveen.

Foto : Neeke Smit

Door zich aan te sluiten bij Reggeborgh wilde Van Workum het plezier weer terugvinden in de sport. Ook keek hij uit naar het rijden van inlineskatewedstrijden, al gaf hij eerder deze week aan dat hij nog vraagtekens zette bij zijn vorm. Dat die in orde was, bewees hij op de baan van Heerenveen. Op de puntenkoers sprokkelde hij de meeste punten bijeen en pakte daarmee de zege, voor Jorian ten Cate en Ronald Haasjes.

Van Workum kwam uitgelaten over de finish, wetende waar hij vandaan moest komen voor deze eerste overwinning in het groen-zwart. "Dit was een bijzondere vandaag, ik heb er geen woorden voor. Doe waar jij het meeste van houdt en houd van de dingen die je doet. Eerste wedstrijd weer op de baan en eerste zege in vier jaar", klinken de woorden van de inlineskater, die veel liefdevolle reacties ontving van zijn collega's en de toeschouwers in Heerenveen.

De 23-jarige schaatser heeft een zwaar seizoen achter de rug. Hij kwam erachter dat hij niet paste in het topsportregime van Jumbo-Visma, kreeg paniekaanvallen en belandde in een heel diep dal. Zijn carrière kwam op pauze, zijn mentale gezondheid kreeg voorrang. Hij zocht hulp en vond langzaam weer de weg naar boven.

Net als zo vaak in zijn juniorentijd stond hij weer op de hoogste trede van het podium. Destijds won hij internationaal medailles op het EK en het WK, met als hoogtepunt de wereldtitel op de afvalkoers in Arnhem, 2018. Ook werd hij met zijn leeftijdsgenoten, en later ploeggenoten bij Jumbo-Visma, Harm Visser en Merijn Scheperkamp Europees kampioen op de relay. Extra bijzonder dat zijn oud-ploeggenoot en vriend Visser zaterdag aan de kant stond om de zege mee te vieren. 

Harm Visser was blij voor zijn oud-teamgenoot en tegenwoordig concurrent. | Foto : Neeke Smit

Bij de vrouwen was Lianne van Loon oppermachtig. De inlineskatester had ervoor gekozen de Europa Cup in Lagos aan zich voorbij te laten gaan en verscheen in Heerenveen aan de start van beide onderdelen. De 500 meter won ze voor Lataesha Narain en Amber van der Meijden. Ook op de puntenkoers was ze onaantastbaar, ze pakte meer punten dan haar concurrentes bij elkaar. Bij de mannen viel de 500 meter ten prooi aan Glenn Nijenhuis. 

Van Loon in opperste concentratie naar de winst. | Foto : Neeke Smit

De volledige uitslagen vind je op de uitslagenpagina

Niet alle Nederlanders namen deel aan de eerste baanwedstrijd, want enkele rijders stonden aan de start van de Europacup in Lagos. Berber Vonk zette het beste resultaat neer bij de vrouwen, met een zestiende plaats op de 1000 meter. Op de afvalkoers werd ze twintigste. Nikki Noordergraaf was de andere Nederlandse vrouw in Portugal, haar beste notering was de zeventiende plaats op de 500 meter. De Nederlandse mannen kwamen er in de eerste twee dagen in Portugal niet aan te pas. Op zondag volgen nog de 100 meter en de marathon. Meer informatie over deze wedstrijd is hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan