Tickets
Shop
Langebaan 17 apr 2024

Henk Hospes wordt mentor van de nieuwe Poolse bondscoach

Schaatscoach Henk Hospes wist eind vorige maand, na de kortstondige samenwerking met Jillert Anema en zijn staf bij Team Albert Heijn Zaanlander, nog niet wat hij zou gaan doen. Hij zou wel zien ‘waar hij tegenaan zou lopen’. En nu al ligt zijn toekomst in Polen, als de mentor van de nieuwe bondscoach van de nationale ploeg, met het zwaartepunt op middellange en lange afstanden.

Foto : Neeke Smit

De rol in de luwte maar wel met zeggenschap is precies hetgeen waarnaar 67-jarige Fries op zoek was. "Niet meer elke dag bezig moeten zijn met schaatsen, dat was de bedoeling toen ik bij Jillert stopte",  verklaart Hospes die zich erop verheugt Roland Cieslak, een succesvolle coach van de Poolse junioren, de weg te wijzen. De 36-jarige oud-schaatser wordt verantwoordelijk voor de (weder)opbouw van de allroundtak. Het Oost-Europese land draaide de voorbije jaren prima mee in de sprintdisciplines, wat onder meer resulteerde in twee medailles tijdens het WK Afstanden in Calgary (Damian Zurek en de teamsprint voor vrouwen).

“Na een uitvoerige analyse van de situatie en vele gesprekken met betrokken is besloten dat we de zaken moeten veranderen”, zo legt Konrad Niedźwiedzk (sportchef van de Poolse schaatsbond, red.) de wisseling van de wacht uit. Paweł Abratkiewicz is bedankt voor de bewezen diensten, in zijn plaats is het eerdergenoemde duo aangesteld. “Henk Hospes heeft in het verleden veel grote schaatsers getraind, onder wie recentelijk Jordan Stolz en Irene Schouten. We hopen dat hij met al zijn ervaring Cieslak voldoende kan adviseren, zodat we op alle nummers weer aan de mondiale top kunnen terugkeren.”

“Ik hoop ertoe bij te dragen dat Roland zijn werk zodanig kan uitvoeren dat Poolse schaatsers komend seizoen op alle fronten kunnen meedoen om de prijzen, niet alleen de sprinters of in de teamdisciplines”, aldus Hospes zelf in een bericht van de Poolse bond, die op 1 mei officieel begint in zijn nieuwe functie, maar al verschillende bijeenkomsten met zijn nieuwe collega’s en rijders in Warschau achter de rug heeft. Het eerste trainingskamp met de volledige nationale selectie is voorzien van 4 tot en met 12 mei in Spala, maar daar ontbreekt Hospes.

"Dat past precies in de bewuste keuze die ik heb gemaakt: niet altijd en overal bij hoeven zijn want ik wilde het rustiger aan doen. Mijn rol wordt er voornamelijk een van coaching op afstand. Het team belegt verschillende trainingskampen in de komende maanden, waarvan ik er twee bijwoon: eerst in Tomaszow Mazowiecki (juli) en daarna twee weken in Heerenveen, dus de momenten waarop er op het ijs wordt getraind. Dat moet mijn meerwaarde zijn: meekijken hoe het er technisch aan toegaat bij het schaatsen. Op dat vlak ondersteun ik Roland Cieslak straks, en dan kan ik bijsturen waar nodig", besluit de noorderling die eveneens bijspringt wanneer de Polen zich in Inzell melden voor de laatste stage ter voorbereiding op het seizoen. "Dan neem ik mijn vrouw mee, zodat we er ook een soort vakantie van kunnen maken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan