Tickets
Shop
Shorttrack 30 sep 2023

Xandra Velzeboer en Teun Boer zeker van eerste World Cup Shorttrack

Xandra Velzeboer was zaterdagmiddag de eerste rijdster van TeamNL die zich tijdens de Dutch Open Shorttrack (DOS) plaatste voor de eerste World Cup, over drie weken in Montréal. Ze won de 1500 meter en werd daardoor eerste in het combinatieklassement van de tijdrit, de NK-uitslag en het resultaat van de DOS. Ook Teun Boer is zeker van de reis naar Canada, als overall winnaar op dezelfde afstand.

Foto : Hanneke Mennens

Dat de 21-jarige Velzeboer de beste was, mag geen verrassing zijn; de Culemborgse geldt bij afwezigheid van Suzanne Schulting (die nog herstelt van een lange periode van geestelijke en lichamelijke uitputting) als de onbetwiste kopvrouw van Oranje.

In die rol doet ze meestal wat er van haar wordt verwacht: winnen. De eindstrijd van het invitatietoernooi in Thialf – waarvan de internationale bezetting met alleen een Engelse en Hongaarse selectie jammer genoeg magertjes is – zette ze zonder al te veel moeite naar haar hand door Selma Poutsma en Maja Dora Somodi (Hon) te kloppen. Met de hoogst mogelijke score van 78,2 punten (10,2 tijdrit 1000 meter + 34 voor NK-zege + 34 voor DOS-zege) slaagde de blondinde cum laude voor de eerste opdracht. Yara van Kerkhof en Poutsma zijn in de berekening tweede en derde. Winst in de knip, wereldbekerstart zeker. Over tot de orde van de dag, moet Velzeboer hebben gedacht, wetend dat er nog een relayfinale op het programma stond.

Teun Boer, hier in actie tijdens het Daikin NK van verleden week, verzekerde zich door de eindzege in het klassement op de 1500 meter van een startkaart in Montréal. | Foto : Hanneke Mennens

Niet veel later volgde Teun Boer haar voorbeeld, maar hij deed dat met de hakken over de sloot. Boer, een week geleden kampioen op de 1500 meter geworden, finishte als zesde in de finale wat hem drie punten opleverde. De maximale score ging naar dagwinnaar Friso Emons, achter wiens naam op de valreep 34 belangrijke punten kwamen te staan. De Tilburger kende vorige week weinig geluk, en kwam verschillende keren ten val. Toch behield hij vertrouwen in een goede afloop, wat werd beloond op zijn favoriete onderdeel. Hij moet in de eindstand nog wel Boer (38,5 punten: 1,5 punt van de tijdrit, 34 voor de NK-overwinning en 3 voor plek zes in de DOS) voor laten, maar als nummer 2 lijkt er voldoende uitzicht op de trip naar Canada. Kay Huisman sprokkelde 26,9 punten en is daarmee derde in de ranking. De Selectiecommissie, bestaande uit Wilf O'Reilly (disciplinemanager Shorttrack van de KNSB), technisch directeur Remy de Wit en Victor van den Hoff zullen zich na zondag buigen over de definitieve samenstelling van TeamNL voor de eerste wereldbeker van het seizoen.

Zondag 1 oktober, op de slotdag van de DOS, wordt er nog gestreden om de prijzen (en punten) op de 500, 1000 meter en een relay voor de mannen en en vrouwen. De wedstrijden in Heerenveen beginnen om 9.30 uur en zijn gratis toegankelijk.

De informatie over de DOS vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan