Tickets
Shop
Shorttrack 07 sep 2023

WK Shorttrack in Ahoy als hoofddoel; weg erheen begint met Daikin NK

Met de kaartverkoop voor het Daikin NK Shorttrack die op donderdag 7 september van start is gegaan, is ook de laatste fase van de voorbereiding op de belangrijke seizoensstart begonnen. De strijd om de nationale titels voor de senioren (23-24 september), én om tickets voor de eerste World Cups, vindt plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Foto : KNSB - Shapevisions

Wat nog zwaarder weegt, en bij alle rijders van TeamNL Shorttrack als voornaamste afspraak staat genoteerd in hun agenda, is het wereldkampioenschap dat van 15 tot en met 17 maart 2024 wordt verreden in Ahoy. Dat toernooi roept onmiddellijk herinneringen op aan 2017, toen er op dezelfde locatie drie dagen lang spektakel van de bovenste plank werd geleverd. Sjinkie Knegt veroverde destijds goud op de 500 meter, terwijl de mannenploeg de wereldtitel relay grepen. Suzanne Schulting legde beslag op haar eerste WK-plak bij de senioren; brons op de 1000 meter.

Het NK, de voorbije jaren steeds afgewerkt rond de jaarwisseling, zal een beetje verraden hoe de Nederlandse toppers van bondscoach Niels Kerstholt er momenteel voor staan. De wetenschap dat er tijdens dit toernooi en het Dutch Open Shorttrack in Heerenveen (30 september en 1 oktober) plaatsen zijn te verdienen voor de twee wereldbekers in Montréal (20-22 oktober en 27-29 oktober), zal iedereen op scherp zetten. Ook spelen de tijdritten op 21 en 22 september een (minimale) rol daarbij. Een ding is zeker: er is veel zorgvuldigheid betracht bij het opstellen van de regels die tot de selecties voor alle internationale toernooien leiden. De selectiecommissie van drie man heeft altijd bevoegdheid om in bijzondere situaties van de regels af te wijken, zo is met alle betrokken partijen overeengekomen.

De uitblinkers van de nationale 'burenruzie' met oud & nieuw, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer, zullen er alles aan gelegen zijn opnieuw zo trefzeker tevoorschijn te komen. Beiden wonnen de 500, 1000 en 1500 meter. Die drie titels worden deze keer al over goed twee weken verdeeld. "Op zich maakt dat niets uit voor ons. Misschien is het beter omdat het rond de feestdagen een beroerde timing was voor zo'n kampioenschap. Er verandert voor ons sporters verder weinig", zegt Melle van 't Wout. "Aan onze eerste wedstrijd hangt het labeltje NK, en op het moment dat voorheen om de titels werd gereden zullen we straks een selectiewedstrijd hebben voor het tweede deel van het seizoen."

"Iedereen wil vast Nederlands kampioen worden. Alleen, het NK is vooral een belangrijke serie races om je te plaatsen voor de World Cups in Canada. Het is leuk voor de mensen die naar het NK komen kijken, om te zien dat de winnaars sowieso aan de wereldbekers meedoen. Wij knokken voor wereldbekertickets, en pak je een kampioenschap, dan is dat mooi meegenomen", aldus de oudste van de twee shorttrackbroers.

Zeker is dat tweevoudig olympisch kampioene van Beijing, Suzanne Schulting, nog ontbreekt bij de ouverture op het Leeuwardens ijs. De Friezin volgt na een reeks van zware en veeleisende jaren sinds de Winterspelen van 2018 een ander, persoonlijk trainingstraject om zich klaar te stomen voor de wintermaanden. De verwachting is dat ze pas begin 2024 weer zal deelnemen aan wedstrijden. 

Programma Daikin NK Shorttrack
Zaterdag 23 september 10.00-17.00 u: 1500 en 500 meter (vrouwen en mannen)
Zondag 24 september 12.00-17.00 u: 1000 meter (vrouwen en mannen)

Tickets
Tickets voor het Daikin NK Shorttrack zijn hier te bestellen.

Nu al tickets kopen voor het WK in Ahoy’? Ook dat is verstandig gezien de enorme belangstelling voor dit evenement. Klik hier voor WK-kaarten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan