Tickets
Shop
Shorttrack 18 sep 2023

Suzanne Schulting wil nog aan twee Winterspelen meedoen

Ze is fysiek gesproken nog op de terugweg naar het shorttrackijs, maar Suzanne Schulting weet al wel waar het eindpunt van haar topsportcarrière ligt. “Ik ben nu 26, dat vind ik al vrij oud. Het zou mooi zijn wanneer ik op m’n 32e mijn laatste Winterspelen mag rijden”, onthult de drievoudig olympisch kampioene maandagmiddag tijdens de presentatie van TeamNL Shorttrack in het Daikin Experience Center van Thialf.

Foto : KNSB - Shapevisions

Oftewel: Schulting zou graag nog vlammen in Milaan en op de locatie die momenteel nog niet bekend is. Salt Lake City, Sapporo en Vancouver zouden zich kandidaat hebben gesteld voor de Spelen van 2030. Dat is voor later zorg, de ijskoningin moet eerst weer gaan meedraaien in het circus. Ze vertelt over haar wensen en gedachten in een kort onderhoud met de presentator van de ploegvoorstelling, het eerste publieke optreden sinds maanden; persoonlijke interviews komen nog te vroeg voor de Friezin die sinds 2017 alles heeft gewonnen wat er mogelijk is, maar gaandeweg lichamelijk en geestelijk is uitgehold door die ratrace. Hoe ze er momenteel voorstaat, kan ze ongeveer wel inschatten. “Ik wacht echter op de laatste medische testen, die moeten uitwijzen of ik weer helemaal kan beginnen. De rust van de voorbije maanden is me enorm goed bevallen. Het is fijn geweest om afstand te nemen en te focussen op mijn herstel. Want, dat kan ik benadrukken, is nodig geweest. Het was geen eenvoudige keuze er even volledig mee te stoppen.”

Suzanne legt uit wat haar plannen zijn: hopelijk nog twee Winterspelen. | Foto : Soenar Chamid

De opbouw naar seizoen 2023-’24 is inmiddels voorzichtig begonnen. Schulting mag, mits de artsen akkoord zijn, de ijstrainingen opvoeren. Ze kijkt er naar uit weer met de gehele selectie van bondscoach Niels Kerstholt in de slag te gaan. “Tot dusver heb ik veel dingen alleen gedaan, wat ik als heel prettig heb ervaren. Ik ben erachter gekomen dat ik het heel lekker vind alleen te fietsen. Gewoon een rondje in m’n eentje met een podcastje aan en dan gaan. Ik heb niet veel mogen doen, maar heb er steeds van genoten, ook door naar mijn lichaam te luisteren. En met slechts een doel deze winter: het wereldkampioenschap in Ahoy. Daar wil ik bij zijn.”

Er is een kans dat ze eerder in competitie terugkeert. Zo lijkt het EK in Gdansk (half januari 2024) een reële optie. “Gaan die eventuele races niet zoals ik wil, dan moet ik proberen er niet te veel van te schrikken. Uiteindelijk is alleen het WK dat telt. Daar heb ik nu nog zes maanden de tijd voor om me op voor te bereiden. Dus tijd zat.” Ze lacht vrolijk. “Weet je, ik ga vandaag voor de tweede keer het ijs op, waar ik ontzettend veel zin in heb, al blijf ik het spannend vinden. Vorige week donderdag was de eerste keer, ik tikte toen meteen de boarding alweer aan. Die was nieuw, en voelde lekker aan. Nee, serieus, het is heerlijk weer op het ijs te staan.”

Komend weekend wordt er om de nationale titels shorttrack gestreden op het Daikin NK Shorttrack in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Meer info vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan