Tickets
Shop
Kort door de bocht 29 sep 2023

Ivanie Blondin terug als shorttrackster, 'schade' op DOS-kwali's beperkt voor NTS'ers

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : SSC (Canadese schaatsbond)

Ivanie Blondin na 13 jaar terug als shorttrackster
Op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging heeft langebaanrijdster Ivanie Blondin zich aangemeld voor de Canadese shorttrackkampioenschappen van komend weekend in Montréal. “Sinds ik ben thuisgekomen van de Winterspelen in Beijing met een gouden medaille (ploegenachtervolging vrouwen) en een zilveren plak op de mass start vroeg ik me af wat ik nog meer voor doelen zou kunnen verzinnen. Waarom zou ik niet weer eens gaan shorttracken?, kwam toen in me op. Ik heb de afgelopen maanden zowel op de shorttrackpiste als de langebaan getraind. Het ging perfect, al moet ik erkennen dat het wel weer wennen is op zo’n kort baantje. De sport is erg veranderd nadat ik ben geswitcht naar het langebaanschaatsen. De regels zijn anders en het materiaal lijkt niet meer op dat wat ik destijds gebruikte”, zegt de 33-jarige uit Ottawa.

Blondin was voor 2010 al actief als shorttrackster. Ze keert overigens de langebaan niet de rug toe, want volgende week is ze ook alweer actief op het nationaal kampioenschap in Calgary. Deze zomer deed ze bovendien voor het tweede achtereenvolgende jaar mee aan de Canadese titelstrijd wielrennen. In 2022 eindigde ze keurig als negende.

Zes NTS'ers missen afstand op Dutch Open Shorttrack
Na de kwalificatiedag op de Dutch Open Shorttrack moeten zes leden van de nationale selectie een afstand in het hoofdprogramma van zaterdag en zondag missen. Tot de ‘slachtoffers’ behoren Sjinkie Knegt (uitgeschakeld voor de 500 meter na een val) en Teun Boer die wegens een valse start op dezelfde discipline kon inpakken.
Daan Kos, Bram Steenaart en Hugo Bosma overleefden de kwartfinales van de 1500 meter niet. Bosma kreeg een penalty voor een overtreding op Steenaart. “Onterecht naar mijn mening, maar je verandert er niets aan, anders zou ik als tweede zijn gefinisht in mijn kwartfinale”’, aldus Bosma. Bij de vrouwen moet Michelle Velzeboer zaterdag toekijken op de 1500 meter, na een schuiver. Aan de DOS doen ook selecties van Hongaren en Britten mee.
Alle uitslagen staan hier.

ATTENTIE
Het publiek dat bij de DOS op zaterdag aanwezig wil zijn, moet om 10.22 uur plaatsnemen op de tribune. Het is niet toegestaan na 10.37 uur op het middenterrein te komen.

The public is NOT allowed to be in the center area from 10.37 am


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan