Tickets
Shop
Langebaan 15 sep 2023

Het schaatsen moet nog beginnen, maar Circus Jutta is al open

De start van het schaatsseizoen laat nog even op zich wachten, maar Jutta’s circus draait in elk geval op volle toeren. Compleet met een eigen persmevrouw op het toneel – ongezien in deze kleine wereld van de langebaan – is het geen surprise dat de Westlandse topschaatsster vrijdagmiddag veruit de meeste minuten aandacht krijgt op de presentatie van haar ploeg Jumbo-Visma. Ook al is het grootste nieuws van de dag allang de ether ingeslingerd…

Foto : Timsimaging

Want de scheiding van de twee entiteiten binnen het sportbolwerk van de supermarktketen (de schaatstak gaat per 1 januari 2024 alleen verder) verdient eigenlijk alle attentie; dat heeft mogelijk grote consequenties voor de toekomst. Nu is er nog een hoofdsponsor aan boord die ook komend seizoen voor een budget zorgt waarmee het bedrijven van sport op topniveau gegarandeerd is voor de schaatsprofs zoals Leerdam, Thomas Krol en Antoinette de Jong, de talenten van morgen en de marathonrijders. Hoe het daarna verder zal gaan? Jac Orie, hoofdcoach van de geel-zwarte brigade, heeft alle vertrouwen dat nieuwe geldschieters zich zullen aandienen. Met de hulp van icoon Sven Kramer, die begin volgend jaar aantreedt als mede-directeur van het ijsgezelschap (naast Orie), is er in elk geval een man die heeft bewezen soms ijzer met handen te kunnen breken, ook in commercieel opzicht.

Kramer kan – en dat beseft de Fries als geen ander – desnoods meeliften op de ongekende populariteit van Leerdam die op Instagram door meer dan vier miljoen mensen wordt gevolgd en daarom een interessant ‘object’ is voor talloze bedrijven. Buiten dat, Jutta’s uitstraling op kinderen die nog twijfelen over hun sportkeuze is immens, en het feit dat ze vrouwen helpt die worstelen met hun menstruatieprobleem door er openlijk over te praten, maakt haar extra bijzonder en des te gewilder bij ondernemingen die via sport hun product of naam willen uitdragen.

Handkusjes voor het publiek na haar wereldtitel op de 1000 meter in 2023. | Foto : Soenar Chamid

En dan is er ene Jake Paul in haar bestaan, wat vooral op social media tot een enorme zaak is opgeblazen. Jutta ziet de Amerikaanse bokser, acteur, Youtube’er, influencer als de liefde van haar leven. “Ik ben gelukkig door hem. Dat onze relatie een hype is geworden, daar kan ik niet veel aan doen. Het is zeker geen doel van ons geweest. We hebben een relatie, dat is het.” Leerdam weet tijdens het groepsgesprek met de Nederlandse media dat er meer vragen over het onderwerp in aantocht zijn, en heeft zich ervoor gewapend. Niet nodig, haar assistente die ook aan tafel zit, wil haar veto uitspreken. “Ik wil hier ook wat te zeggen hebben. Het gaat wel erg veel over Jake. Kan het ook over de sport gaan?”, merkt ze op. Leerdam wuift haar bezwaar weg. “Die ene vraag kan ook nog wel, daarna kunnen we het over andere dingen hebben.” Brandje geblust, en met flair, dat moet worden gezegd.

Jac Orie over Leerdam: ‘Dr hangt wel een motortje in’
Geen mens hoeft te twijfelen aan de grote blikvanger van Jac Ories schaatsfamilie: ook Jutta Leerdam loopt wat hem betreft keurig in de pas. De in Poeldijk woonachtige Hagenaar kent net als iedereen die niet onder een steen heeft gelegen de verhalen van dat machtige internet, met al z’n sociale mediakanalen waarop dagelijks hele, halve en vooral veel onwaarheden worden verkondigd. En dat Leerdam zelf ook niet vies is om wat te posten over vriend Jake (‘Hij is er weleens, maar houdt zich heel afzijdig en is rustig en vriendelijk’), haar zussen en prikkelende trainingsfoto’s, vindt de ervaren coach niet bezwaarlijk.

“Daar heb ik toch niets over te zeggen? Sterker nog, dat zou ik niet eens willen. Ik zie alleen een ongelooflijk gedreven atlete die steeds meer wil, die ik moet afremmen, die heel erg serieus met haar sport bezig is. Nu ze met een wereldberoemd iemand is – ik weet niet eens hoe ik hem moet omschrijven – zou dat voor onrust in de ploeg zorgen. Nou, dat is niet zo hoor. Ik let voornamelijk op het trainingsproces. Of ze voldoende rust neemt, of ze goed belastbaar is. Daar praat ik over met haar, zoals dat met iedere schaatser gebeurt. Ik probeer het zo simpel mogelijk te houden. Kijk, als ze nou regelmatig naar Miami zou vliegen om die vriend te zien en ze zou er wat weinig rust door krijgen, dan zou ik er wat van zeggen. Maar ik geloof wel dat ze elkaar heel leuk vinden.”

Jac Orie in een van hem bekende pose langs de baan. | Foto : Soenar Chamid

En Orie geniet van de samenwerking met de schaatsdiva die voor hem moeilijk valt te vergelijken met de Amerikaanse sensatie Jordan Stolz. “Ik weet ook niet of je dat moet willen. Jutta lijkt niet op Stolz, al heeft ze wel een motortje erin hangen met echt een heel grote explosiviteit. Ze is technisch erg goed. Neemt niet weg dat we een paar punten hebben die beter moeten. De start bijvoorbeeld, en de kruisingen. Haar bochten zijn geweldig, de manier waarop ze terugstuurt. Soms neemt ze te weinig tijd en dan schopt ze d’r schaatsen te veel naar voren. Dat remt. Nee, dat levert te weinig vermogen op en kun je niet doorversnellen. Daar is winst te behalen.”

Hoe je het wendt of keert, voor een pas 24-jarige atlete gedraagt Leerdam zich super volwassen. Of beter, ze is het gewoon, in haar hele doen. Ze schaatst al enkele seizoenen onbedaarlijk hard, pakt prijzen bij de vleet, heeft de kwaliteiten en capaciteiten om nog jaren hierna de grote ster van de langebaanshows te blijven, en slaagt erin alle rompslomp die een publiek figuur moet trotseren te scheiden van wat ze als hoofdzaak beschouwt: die geweldige schaatsster zijn. Wat de mensen ook denken en vinden van de tuindersdochter uit ’s-Gravenzande.

“Dat heb ik toch wel bewezen de afgelopen seizoenen? Dat ik een topschaatsster ben. Want anders win je niet alles. Ik wil die andere kant van me niet per se heel graag laten zien. Het is er een onderdeel van, zo zie ik het. Ik denk dat wat ik doe met social media zoveel meer ogen naar mijn sport brengt. Uiteindelijk werkt het heel goed samen. Maar opnieuw, ik ben absoluut een sporter, schaatsen staat voorop, bij álles. Ik laat zoveel voor mijn sport. Ik zie mijn eigen vriend letterlijk vrijwel niet, door mijn sport. Deze zomer ben ik twaalf dagen naar de andere kant van de wereld geweest (Amerika, waar Paul woont, red.). En dat verandert de komende zes maanden niet. Pas na het seizoen kan ik weer drie weken weg. Max drie weken.
Dat is zó weinig. Plus: als ik bij Jake ben, train ik ook twee keer per dag. Net als hij doet.”

Jutta blaast uit, Jac doceert tijdens het WK Afstanden in Thialf. | Foto : Soenar Chamid

Jutta strijkt door de lange, goed verzorgde blonde haren. Dat doet ze heel dikwijls, puur uit gewoonte. Ze is ontspannen en vertelt dat er toch ook spanning in dat lijf huist. “De wedstrijden zijn in aantocht, dat zorgt altijd voor wat nervositeit. Maar bovenal heb ik zin om te racen, want ik heb een heel stabiel jaar achter de rug en dat geeft vertrouwen. Ik heb kunnen door bouwen deze zomer en ik ben alleen maar beter geworden. En ik ben gewoon heel gelukkig, dat was vorig jaar zomer heel anders. Dat ik daar goed uit kwam en in de winter zo goed heb gereden, is best als een verrassing gekomen.”

25 minuten heeft ze gerateld als een enthousiaste debutante. De vragen van de pers zijn op. "Hè, hè, eindelijk", gniffelt ze quasi-verveeld, terwijl ze iedereen bedankt opstaat en verdwijnt, in haar spoor gevolgd door de persoonlijk assistente. Die heeft waarschijnlijk een lastigere middag beleefd dan de godin van het ijs die klaar is voor weer een hete winter....


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan