Tickets
Shop
Langebaan 28 sep 2023

Hardrijders Club Heerenveen aast op hattrick tijdens NK Clubs

Het NK Clubs heeft een prominente plaats gekregen op de nationale schaatskalender en uit alle geledingen van de wedstrijdsport blijkt dat dit event aan importantie wint. Veertien clubs doen dit weekend mee aan de wedstrijd, dertien daarvan hebben hun pijlen gericht op regerend kampioen Hardrijders Club Heerenveen. Ook de Friezen staan weer met een sterke formatie aan de start: “Natuurlijk willen we voor de derde keer winnen.”

Foto : Neeke Smit

“We meten onszelf in wedstrijdvorm met andere clubs”, omschrijft Jan de Jager de essentie van het NK Clubs in één korte zin. De Jager is sinds vorig jaar voorzitter van HCH Heerenveen. De Friese hardrijders wonnen de afgelopen twee edities van het schaatsfestijn. Het effect van die overwinningen is best groot, vindt De Jager. “Het laat zien dat je er als club goed voor staat, dat het werk van de trainers om onze schaatsers beter te maken effect heeft. In de basis beoefenen we een individuele sport, maar het is een mooie toevoeging aan wat we met de club doen.”

Antoinette Rijpma – De Jong, Reina Anema en Wesly Dijs zijn zaterdag drie van de toppers die namens HCH starten. De club heeft zo’n 400 leden, slechts een klein aantal van hen komt daadwerkelijk in actie. Toch leeft het NK Clubs enorm onder de schaatsers. De gewonnen trofee van 2022 werd meegenomen naar verschillende evenementen. Vooral voor jeugdleden is de prijs een stimulans, vindt De Jager. “Bij een huldiging van alle kampioenen uit de gemeente stuurden we bewust onze jeugdleden met de beker het podium op. Zij zien dat er iets te winnen valt als ze gemotiveerd zijn, op welk niveau dan ook.”

De Jager omschrijft HCH als een stabiele club. Het Heerenveens jeugdschaatsen heeft een impuls gekregen, mede dankzij de Sven Kramer Academy. Het wedstrijdschaatsen staat daarentegen onder druk. Steeds minder jeugdige rijders doen mee aan wedstrijden, terwijl de toekomstige kampioenen daar juist vandaan komen. “We zien een verschuiving”, zegt De Jager. “Dat weet de KNSB ook. Leden willen sporten, maar ze willen het combineren met andere sporten. Misschien moeten we kijken of we het traditionele model moeten veranderen, om zo leden toch vast te houden. Het is jammer dat het langebaanschaatsen zo onder druk staat. Daarentegen zien we wel wat dat marathons in trek zijn.”

Topsport begint vrijwel altijd bij de club. Het NK Clubs is bedoeld de wedstrijdsport een impuls te geven. “Je ziet steeds meer dat de merkenteams dit initiatief ondersteunen, maar het kan nog meer”, vindt De Jager. “Veel rijders hebben individuele planningen, dat is jammer.” Toch staan er zaterdag heel wat nationale toppers aan de start die hun uiterste best doen om met hun club de titel te pakken. “Onze leden kijken echt uit naar deze wedstrijd, een mooi startpunt van het seizoen.”

Een derde achtereenvolgende overwinning in het eigen Thialf behoort zeker tot de mogelijkheden voor de ploeg van De Jager. “Dat zou heel leuk zijn. Wij hebben al eens veel valpartijen gehad en de concurrentie is sterk, we weten hoe het ook kan lopen. Maar uiteraard doen we ons best voor de hattrick!”

Komende zaterdag staan in Heerenveen diverse nationale toppers aan de start van het NK Clubs. Naast de genoemde Antoinette Rijpma – De Jong (HCH) komen onder anderen Patrick Roest (STV Lekstreek), Joep Wennemars (IJsclub Stokvisdennen), Marrit Fledderus (STD Sint Nicolaasga) en Marcel Bosker (IJsvereniging Groningen) aan de start.

Meer informatie over het NK Clubs vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan