Tickets
Shop
Langebaan 24 sep 2023

Eerste mass start prooi voor Bart Hoolwerf en Esther Kiel

Bart Hoolwerf en Esther Kiel hebben in Heerenveen de eerste overwinningen gepakt in de mass start competitie. Voor beiden was het een goede eerste test na een pittig trainingsblok in aanloop naar het marathonseizoen.

Foto : Neeke Smit

“Je kunt maar van de nul af zijn”, stelde Bart Hoolwerf tevreden vast na afloop. Hij klopte Harm Visser met een klein verschil na een machtige eindsprint. Twee van de beste sprinters die ons land rijk is waren zoals altijd aan elkaar gewaagd. Op de streep was Hoolwerf iets rapper en tekende zo als titelverdediger in de mass start competitie voor zijn eerste overwinning.

En een overwinning op Visser smaakt toch iets beter, nietwaar? “Mwah", zei Hoolwerf. "Ik kijk niet heel erg naar Harm, maar ben vooral met mezelf bezig. Ik heb geen controle over wat hij doet. Hij is een goede sprinter, een gevaarlijke jongen. Als ik met iemand naar de streep rijd die heel goed kan aankomen, moet ik er nog net een stapje voor zitten En dat is vandaag gelukt.”

Bij aanvang van de mass start competitie werd de nieuwe teamplay-regel voor het eerst toegepast. De grote ploegen (zoals Jumbo-Visma, Team Reggeborgh) moeten tweetallen opgeven die in de race geen hulp mogen ontvangen van andere duo's uit dezelfde formatie. In de praktijk moest blijken of die regel niet met voeten zou worden getreden, maar dat was volgens Hoolwerf geen probleem. Hij vormde een tandem met Casper de Gier, terwijl Evert Hoolwerf gekoppeld was aan Crispijn Ariëns.

“Casper moest de wedstrijd in zijn eentje controleren zodat ik kon proberen te winnen”, vervolgde Hoolwerf. “Met Crispijn heb je een van de sterkste rijders om op kop te rijden, maar hem mochten we niet gebruiken. Wij hebben wel de afspraak, en ik neem aan dat Jumbo dat ook doet, dat we onze eigen ploegmaten niet in de weg rijden. Maar we helpen ze ook niet.”

Hoolwerf kwam afgelopen donderdag terug van een trainingskamp in Spanje. Met de snelheid zit het al behoorlijk goed, maar helemaal tevreden was en is Hoolwerf nog niet. “Het is nog niet optimaal”, voegde hij toe. “Een beetje vermoeid, het was even wennen na tien dagen zonder ijs. Maar ik zit op de goede weg en we blijven bouwen richting de belangrijke momenten van dit seizoen.”

Millimetersprint pakt in voordeel van Esther Kiel uit
Na een zwaar trainingsblok sloot Esther Kiel haar eerste wedstrijdmeters op het ijs af met winst. De halve finale doorstond de mass start-kampioene van vorig seizoen zonder grote problemen. In de andere heat maakte Sofia Karoline Haugen uit Noorwegen indruk. “Die mocht zeker niet ontsnappen”, wist Kiel bij aanvang van de finale.

 

Kiel rolde op de 'spaarstand' door de halve finale. | Foto : Neeke Smit

 

Kiel en haar ploeggenote Gioya Lancee begonnen daardoor met twee scenario’s aan de finale. “We wilden wat moois laten zien, dat is volgens mij ook gelukt.” Deel een van het scenario was een uitlooppoging. Die strandde en Lancee kon op haar beurt ook voorkomen dat Haugen kon wegglippen. Kiel voerde deel twee van het scenario vervolgens met succes uit. In de sprint was ze Kim Talsma te snel af, al bleek dat met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Op de streep was het verschil tussen Kiel en Talsma slechts eenhonderdste van een seconde.

Het spel van de mass start is wat Kiel zondag naar Thialf bracht: “Heel leuk om te doen en ook nog een goede prikkel. Als het even kan, sta ik graag aan de start.” De overwinning vertelde haar één ding: “Met de vorm zit het wel goed.”

Uitslagen van de eerste mass start competitie staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan