Tickets
Shop
Kunstrijden 19 sep 2023

Eerste internationale kunstrijwedstrijd in Dordrecht

De Optisport Sportboulevard in Dordrecht beleeft komend weekeinde, 23 en 24 september, een primeur. De ijsbaan is dan het toneel van de eerste editie van International Skate Dordrecht. Aan deze wedstrijd doen 65 kunstschaatsers mee, afkomstig uit Nederland, België, Duitsland, Kroatië, Spanje en Mexico.

Foto : Piet van Es

De bekendste deelneemster is thuisrijdster Julia van Dijk, KNSB-talent van het jaar in 2021, die vorige week nog uitkwam op de ISU Junior Grand Prix in het Japanse Osaka. Als het aan Kunstrijvereniging DDD én de gemeente Dordrecht ligt, halen ze binnen enkele jaren zelf een ISU-wedstrijd naar de Sportboulevard.

“Die wens leeft al enkele jaren, ook bij de gemeente. Deze International Skate Dordrecht is een eerste stap op weg daar naartoe”, zegt DDD-bestuurslid Anki de Kiefte. “We zullen deze wedstrijd zeker de komende drie jaar organiseren en hopen dat het uitgroeit naar iets groots. Als International Skate Dordrecht een ISU-wedstrijd wordt, kunnen rijders punten scoren voor deelname aan EK, WK of de Spelen. Dan krijg je veel meer aantrekkingskracht.”

Julia van Dijk zal gebrand zijn een paar prachtige küren te laten zien op haar thuisbaan. | Foto : Piet van Es

Het schaatspubliek kent Dordt vooral van de internationale shorttrackwedstrijden, die hier de afgelopen tien jaar plaatsvonden. Ook bij het kunstrijden zijn veel ontwikkelingen. DDD, met Nicole Goossens en Marieke Ter-Kruithof als trainsters, is binnen de KNSB een van de twee verenigingen voor talentontwikkeling. De Kiefte: “In zeker opzicht is Dordrecht ook al een kunstrijstad. De trainingsfaciliteiten zijn uitstekend, meldde zelfs de Japanse tv tijdens de laatste editie van de Challenge Cup.”

Kunstrijden, een jurysport, is een sport die je bij voorkeur beoefent met publiek op de tribunes. Toeschouwers zijn komend weekeind dan ook van harte welkom, de entree is gratis. Voor de deelnemende kunstrijders, vooral junioren en (advanced) novices, is het een mooie kans om de krachten te meten met buitenlandse concurrenten. “Bovendien krijgen ze hier de kans om vóór de eerste selectiewedstrijd al een keer voor een jury te rijden”, zegt De Kiefte, doelend op de selectiewedstrijden die toegang bieden tot deelname aan de NK/Challenge Cup, later dit nieuwe seizoen.

Met het aantal deelnemers (65) zijn ze bij DDD voor deze eerste editie niet ontevreden, maar de wens om te groeien is duidelijk aanwezig. De voorbereidingen voor komend weekeind zijn nagenoeg afgerond. De Kiefte: “Wij zijn er klaar voor, de mensen kunnen komen!”

Voor meer informatie over International Skate Dordrecht kun je hier terecht of op deze wedstrijdpagina van DDD.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan