Tickets
Shop
Shorttrack 23 sep 2023

De oerkreet van Teun Boer na aansprekende dubbel zegt álles

De kreet van de kampioen galmt waarschijnlijk nú nog na in de verlaten Elfstedenhal van Leeuwarden. Die schreeuw, harder dan de opzwepende muziek waarmee het Daikin NK Shorttrack dit weekend tot een net wat swingender schaatsshow wordt opgekrikt, waar komt die dan vandaan? Dat is de vraag aan de letterlijk grote man van de eerste wedstrijddag, Teun Boer. Hij won de 1500 en de 500 meter.

Foto : Hanneke Mennens

“Nou ja, het was vandaag de eerste keer dat ik als nummer 1 over de streep kwam. Bij mijn andere titel kon dat niet, want toen passeerde ik in tweede positie de finish, achter Jens. Die werd na de race geschrapt omdat hij een penalty kreeg. Ik was blij. Oké, ook vanwege de punten die een kampioenschap oplevert voor de World Cup. Daar was het gejuich net zo goed voor”, erkent Nijmegenaar Boer.

Alle gekkigheid aan de kant, zegt hij dan. Een Nederlands kampioenschap is leuk. Er komt wat meer aandacht voor, dat maakt het interessanter om proberen te winnen. Vorig seizoen zegevierde Jens van ’t Wout op alle onderdelen (drie afstanden), deze keer is Boer aardig onderweg om dat staaltje te herhalen. “Dat zou mooi zijn. We zullen zien. Ik het het vorige week gezegd: niet zo gek doen. Nu zien we dat alles mogelijk is”, aldus de enthousiaste kerel die een dag of zes eerder nog zo nadrukkelijk had gewezen in de richting van Van ’t Wout. “Die steekt er ver bovenuit, daarachter is iedereen aan elkaar gewaagd”, luidde toen de voorspelling.

Nog een keer aanzetten na de laatste bocht en de tweede titel is een feit. Teun Boer (r) beseft het dat hij Itzhak de Laat (l) en Hugo Bosma (m) de baas is. | Foto : Hanneke Mennens

De balans aan het slot van de eerste dag: Van ’t Wout gediskwalificeerd op de 1500 meter, en uitgeschakeld voor de finale van de 500. Het kan verkeren. “Dat is shorttrack. Gekke dingen gebeuren. Dat betekent dat ik zelfs nu nog niet zeker ben van de World Cup. Om naar Montréal te mogen moet je twee wedstrijden hard schaatsen: op het NK en volgende week tijdens de Dutch Open. Ik heb het mezelf wel een stuk makkelijker gemaakt met deze resultaten.”

De uitslagen van de eerste dag van het Daikin NK staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan