Tickets
Shop
Shorttrack 01 okt 2023

Angel Daleman (16) verdient selectie voor World Cup Shorttrack

De pas 16-jarige Angel Daleman (foto) is opgenomen in de selectie van TeamNL Shorttrack voor de eerste World Cup van dit seizoen, over drie weken in Montréal. Ook Diede van Oorschot (19), een rijdster van het KNSB Talent Team Midden-Oost, heeft een uitnodiging gekregen. Bij de mannen ontbreekt Sjinkie Knegt in het keurkorps van bondscoach Niels Kerstholt. Hij heeft zich niet weten te plaatsen via de time trials, het Daikin NK en de Dutch Open Shorttrack.

Foto : Hanneke Mennens

Het is overigens nog niet helemaal zeker of de Leiderdorpse, die shorttrack combineert met langebaanschaatsen, afreist naar Canada. Ze zou ook graag willen meedoen aan het World Cup Kwalificatie Toernooi op de langebaan in Thialf, dat gelijk valt met de tweede wereldbeker in Montréal (27-29 oktober). Kortom, Angel heeft pijlen genoeg op haar boog.  De voorbije twee weekends maakte ze in elk geval genoeg indruk - of beter: scoorde ze voldoende punten - om tot de beste zes shorttracksters van Nederland te behoren. En die mogen mee naar de World Cup. "We moeten kijken wat er kan. De komende dagen wordt het duidelijk", zegt Daleman die lid is van het Wadro KNSB Talent Team Shorttrack. 

"Ik heb ontzettend veel geleerd de afgelopen twee weekends, tijdens het Daikin NK en de Dutch Open. Op een andere manier rijden in de wedstrijden, bijvoorbeeld. Ik ben gewend in kleinere races van kop af te beginnen en zo de zege naar huis te rijden. Daar steek je echter niet zoveel van op. In shorttrack draait het om inhalen, dus dat ben ik meer gaan proberen. Het was wennen; in een Star Class-wedstrijd lukt dat eenvoudiger, omdat ik op dat niveau de beste ben. Dan laten ze je er tussen of stappen de tegenstanders naar buiten. Op het NK en de Dutch Open had ik te maken met veel meer goede rijdsters die je echt geen ruimte gunnen. Dat merkte ik meteen. Oh, ik heb mijn actie niet goed opgezet, schoot er dan door mijn hoofd wanneer het niet lukte. Ik vond het leuk om dat te ervaren", aldus Daleman, die vier keer tegen een penalty aanliep. "Ja, er zaten stomme p's tussen. Ook daar leer ik weer van. Ondanks al die penalty's heb ik me mooi bij de beste zes meiden gereden. Dat is dan wel mooi, hè."

"Angel heeft met haar seizoen voor twee disciplines ingedeeld, waarbij de focus vooral ligt op de Jeugd Olympische Spelen in Zuid-Korea, het tweede deel van januari 2024. Met dit succes (kwalificatie voor de eerste World Cup, red.) zal er nu even opnieuw moeten worden gekeken en prioriteiten worden gesteld. Dat gebeurt in overleg met Dave Versteeg en Jetske Wiersma, de hoofdcoach Talentontwikkeling", licht technisch directeur van de KNSB Remy de Wit toe.

Voor de eerste wereldbeker in Montréal (20-22 oktober) zijn de volgende rijdsters en rijders geselecteerd:

Vrouwen
Xandra Velzeboer
Selma Poutsma
Yara van Kerkhof
Michelle Velzeboer
Diede van Oorschot
Angel Daleman
Reserve (reist niet mee): nog te bepalen

Mannen
Jens van ’t Wout
Teun Boer
Kay Huisman
Friso Emons
Itzhak de Laat
Melle van ’t Wout
Reserve (reist niet mee): Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt (r): voorlopig niet meer dan een reserverol voor de World Cup. | Foto : Hanneke Mennens

Vijf andere mannen, onder wie Knegt, stappen vanavond in het vliegtuig naar Shanghai, waar ze van 3 tot en met 5 oktober meedoen aan de prestigieuze Shanghai Trophy. De andere uitverkorenen: Hessel van Berkum, Daan Kos, Niels Kingma en Hugo Bosma zijn van de partij in China. Bram Steenaart moet de trip laten schieten wegens een blessure.

De selectie voor de ISU World Cup 2 (27-29 oktober, eveneens in Montréal) wordt bekendgemaakt na afloop van World Cup 1.

De selectie voor de eerste ISU World Cup 1 in Montreal door de SCST is gebaseerd op het combinatieklassement van de in Heerenveen verreden time trials (21-22 september), het Daikin NK Shorttrack in Leeuwarden (23-24 september) en de Dutch Open Shorttrack in Heerenveen (29 september – 1 oktober).

De SCST bestaat uit Victor van den Hoff, technisch directeur Remy de Wit en disciplinemanager shorttrack Wilf O’Reilly.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan