Tickets
Shop
Shorttrack 20 okt 2023

'Schaatsen is niet meer het enige belangrijke dat in mijn hoofd zit'

Meer dan twintig jaar rijdt ze de rondjes van 111 meter, zonder dat ze vervelen. Shorttrack is haar leven, sport bepaalt het bestaan. Maar zie hoe een stageopdracht tussen de kinderen die net als Yara van Kerkhof (rechts op bovenste foto) zijn geconfronteerd met een aangeboren hartafwijking, haar helpt om de wereld op een andere manier te bekijken. “Ik merk nu dat schaatsen niet meer het enige belangrijke is dat voortdurend in mijn hoofd zit. En dat ik meer dingen leuk ga vinden.”

Foto : KNSB - Shapevisions

Haar perspectief wordt beter, stelt de 33-jarige Van Kerkhof ergens in het geanimeerde gesprek op de dan nog lege tribunes van de Maurice-Richard Arena in Montréal. Het is daags voor de World Cup-kwalificatie. Wat ze bedoelt, is dat ze sinds enige tijd een beter beeld heeft van wat er zich buiten haar normale werkterrein, de ijsbaan, afspeelt. Kortweg gezegd: er is meer tussen hemel en aarde, dan alleen shorttrack.

Dát ervaart ze al maanden als onderzoekster op haar stageadres. In het Rotterdamse Erasmus Sophia Kinderziekenhuis probeert de bewegingswetenschapper-in-opleiding erachter te komen hoe ze kinderen met een aangeboren hartafwijking veilig en vrijer kan laten sporten of bewegen, terwijl hun rikketik nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Mooi en dankbaar werk voor iemand die als zevenjarig meisje ooit op dezelfde plaats onder het mes is gegaan nadat er een gaatje in haar hart was gelokaliseerd.

Droogtrainen in Thialf. | Foto : KNSB - Shapevisions

Maar stage lopen? Dat is wat anders dan studie en sport combineren, waarbij je de uren om te leren zelf kunt bepalen. Het vooruitzicht van trainingen te moeten skippen, te moeten wennen aan volstrekt nieuwe dagritmes, én de angst te moeten inleveren op het ijs heeft haar even bang gemaakt. Zou ze minder hard gaan schaatsen? “Tja, ik wilde niet als een pannenkoek rondrijden omdat ik meer energie in de studie (lees: stage) zou stoppen. Daarnaast was het eng. Ik ben zo vergroeid met de sport dat ik me op een gegeven moment heb afgevraagd wie of wat ik nog meer zou zijn dan een atlete, of wat ik buiten het schaatsen leuk zou kunnen vinden”, vertelt ze over de eerste periode waarin het wennen is geweest.

Kids helpen aan een fijnere toekomst, bijvoorbeeld. Straks, wanneer ze haar stage afrondt met een scriptie waarin ze resultaten van het onderzoek bij dertig patiëntjes samenvat, hoopt ze bovendien met aanbevelingen te komen die het monitoren aangenamer maken voor de kinderen. Hoe het precies uitpakt, weet ze niet. Wél concludeert Van Kerkhof dat ze er erg gelukkig van geworden is. Over gemiste trainingen praat ze allang niet meer, zo blijkt.

“Dat is niet erg op mijn leeftijd. Ik hoef mijn Vo2 niet meer op te trainen. Ook in het krachthonk hoef ik niet meer sterker te worden. Dat zal ook niet meer gebeuren, want dit is mijn niveau al een paar jaar. Dat moet ik alleen bijhouden. En ijsgevoel pak ik meestal snel op. Daarom heb ik het gevoel dat de overgeslagen trainingsuren niet per se nadelig zullen zijn.” Ze erkent dat ze alles goed heeft gepland. “Wanneer kon ik naar Rotterdam? En hoe zou ik de gemiste trainingen dan zelf compenseren? Ik heb tijdens mijn stagedagen wel kunnen trainen, alleen niet twee keer daags. Ach, het was de afgelopen maand lang licht, waardoor ik net zo gemakkelijk ’s avonds nog twee uur op de fiets kon rijden.”

“Ik denk dat voor mij deze andere prikkel, mentaal even andere dingen aan mijn hoofd, juist fijn is geweest. Dat het schaatsen niet meer het enige belangrijke is dat voortdurend in mijn hoofd zit. Er zijn zoveel leuke dingen. Omdat je zo opgaat in het sporten heb je geen idee meer wat er nog meer is in het leven.”

Dollen met de fotograaf tijdens de training in Thialf. | Foto : KNSB - Shapevisions

Inmiddels is dat veranderd. Het roept meteen de onvermijdelijke vraag op: nadert haar afscheid van shorttrack nu sneller? “Dat komt elke dag dichterbij, toch?”, klinkt het gevat. “Ik kan er geen zinnig woord over zeggen. Wat ik wil is weer medailles winnen op de 500 meter. De World Cups rijden blijft iets geweldigs. De druk is niet zo groot als op een WK. Verder ben ik benieuwd waar we met de vrouwen staan op de relay.”

Na de verdeling van  de afstanden tijdens de eerste World Cup is duidelijk dat Yara van Kerkhof niet op haar favoriete 500 meter zal uitkomen. De routinier rijdt op basis van de uitslagen van het Daikin NK en de Dutch Open de 1000 meter en de 1500 meter.
De indeling op de individuele nummers: 
Vrouwen
Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Michelle Velzeboer:1000 meter (zaterdag) en 500 meter (zondag).
Yara van Kerkhof, Angel Daleman en Diede van Oorschot: 1500 meter (zaterdag) en 1000 meter (zondag).
Mannen
Jens van 't Wout, Kay Huisman en Teun Boer: 1000 meter (zaterdag).
Melle van 't Wout, Friso Emons en Itzhak de Laat 1500 meter (zaterdag).
Kay Huisman, Teun Boer en Itzhak de Laat: 500 meter (zondag).
Jens en Melle van 't Wout en Friso Emons: 1000 meter (zondag)

Informatie over de eerste World Cup Shorttrack staat op deze pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan