Tickets
Shop
Langebaan 29 okt 2023

Ongemerkt kwam Irene Schouten in de buurt van het baanrecord

“Gewoon lekker rijden”, was de opdracht die Irene Schouten van haar coaches meekreeg voor de 5 kilometer van het World Cup Kwalificatietoernooi. Ze bleef een seconde verwijderd van haar persoonlijk record, tevens het baanrecord in Thialf. Als ze dat toch geweten had...

Foto : Soenar Chamid

Een ontketende Irene Schouten reed zondagmiddag 6.42,24 op de 5 kilometer, 99 honderdsten boven haar eigen PR. De Noord-Hollandse ging vrijuit van start nadat ze eigenlijk op voorhand al wist dat plaatsing voor de World Cups op deze afstand een formaliteit zou zijn. “Ik vroeg aan de coaches: Wat willen jullie dat ik doe?”, zei ze. De veelvraat van Albert Heijn-Zaanlander kreeg de opdracht om lekker te rijden. “Dat is zeker gelukt. Met vier ronden te gaan voelde ik dat het mogelijk was om af te bouwen.” 

En zelfs op dat moment had Schouten geen idee hoe snel ze onderweg was. “Ik weet de rondetijden die bij het baanrecord horen niet eens”, gaf ze toe. “Dus ik wist ook niet of ik harder moest om onder die tijd te rijden, maar ik wist wel dat het goed zat.” Het werd een rit op gevoel, vertelde Schouten. Ze mocht op spaarmodus gaan op het moment dat het niet lekker liep: “Je moet niet onwijs hard werken voor een toptijd als het veel energie kost.”

"Voor mij is het belangrijk om aan het eind van dit seizoen de beste versie van mezelf te zijn, ik hoefde nu niet alles te geven." | Foto : Soenar Chamid

Het is onderdeel van de nieuwe werkwijze die Schouten voor de komende jaargang heeft ingepast. Vorig seizoen verliep moeizaam door het overvolle schema van de olympisch kampioene, dit jaar hoopt ze zichzelf te sparen voor de écht belangrijke momenten. “Het seizoen is lang, we hebben veel wedstrijden”, aldus Schouten, die zaterdagavond de marathon in Utrecht won. “Zeker wanneer ik de mass start, de ploegenachtervolging en de 3 kilometer in een weekend moet rijden. Als ik start is het om te winnen. Mezelf elk weekend binnenstebuiten keren, dat houd ik niet de gehele winter vol. Voor mij is het belangrijk aan het eind van dit seizoen de beste versie van mezelf te zijn, ik hoefde nu niet alles te geven.” 

Dat er in deze fase al 6.42,24 uitkomt, is een veelbelovend signaal voor de rest van het seizoen. 

Alle informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan