Tickets
Shop
Langebaan 09 okt 2023

In de studie, bij het skeeleren én op de 5 kilometer: Bart Swings ziet overal kansen

Bart Swings (32) had niet veel tijd om zijn vier gouden medailles van het WK Inlineskaten te vieren. Hij stond alweer op het ijs met zijn ploegmaten van Team IKO. De gemiddelde atleet heeft zijn handen vol aan het combineren van beide disciplines. Maar Swings is geen gemiddelde sporter, bleek de afgelopen jaren vaker. Naast zijn actieve carrière is hij ook nog bezig met het afronden van zijn studie én zijn eigen skeelerlijn Swings on Wings. Overal ziet hij kansen.

Foto : Timsimaging

Woensdag 4 oktober werd bekend dat Swings nog drie seizoenen in dienst van Team IKO rijdt. Dat werd mogelijk nadat de KNSB de aangekondigde maatregelen tegen buitenlanders in Nederlandse commerciële ploegen besloot op te schorten tot na de Olympische Spelen van Milaan. Als zijn nieuwe verbintenis afloopt, is hij 35 jaar. Daarmee is de angel er definitief uit voor Swings, nietwaar? “Het is te vroeg daar iets over te zeggen, maar ik maak me geen zorgen”, aldus de Leuvenaar, die benadrukt dat hij nooit twijfelde aan zijn toekomst in Nederland. “Ik werd door de ploeg altijd goed ondersteund en de gesprekken over mijn nieuwe contract waren gaande. We waren akkoord dat we met elkaar door zouden gaan. Of het mocht of niet.”

In theorie staat Swings op de drempel zijn studie af te ronden, maar voor het zover is… “Ik moet alleen mijn masterproef nog halen”, zegt Swings, die bezig is om ingenieur elektronica te worden. Met een drukke winter op komst en een forse skeelercampagne achter de rug blijft er weinig tijd over om volledige focus op de studie te leggen. “Als ik even bezig ben, wordt de aandacht vaak afgeleid door een kampioenschap, een trainingskamp of een wedstrijd in het buitenland. Juist de winter moet ik gebruiken om te werken aan mijn studie. Dit is een moment dat ik daar moet invliegen, een kwestie van discipline.” Diverse bedrijven meldden zich al om de kennis en kunde van Swings binnen te halen. “Ik dacht dat ze als sponsor wilden helpen, maar ze boden me een job aan”, lacht hij.

Swings in karakteristieke houding: winnend op de mass start (hier het WK). | Foto : Soenar Chamid

Het bedrijfsleven moet nog even wachten. De olympisch kampioen heeft nog voldoende nieuwsgierigheid en motivatie om zich op het ijs te laten gelden. Dat er nog voldoende rek in zit, is voor hem duidelijk. “Ik haalde WK-brons op de 5 kilometer. Een goede tijd ook, maar wel na een niet-vlekkeloze winter”, wijst Swings op het feit dat hij tweemaal ziek werd tijdens de zware trainingsblokken. “Juist dat waren cruciale momenten om sterker te worden. We hadden voor afgelopen jaar een ander trainingsschema uitgewerkt. Ik ben benieuwd hoever ik kan komen als ik dat eens echt volledig kan uitvoeren.”

Voor dat aangepaste schema hebben de coaches van Team IKO gekeken naar het document dat Nils van der Poel publiceerde na de Olympische Spelen van Beijing, waar hij heerste en vervolgens (voorlopig) afscheid nam van de topsport. “Zijn schema’s hebben ons waardevolle inzichten gegeven”, erkent Swings. De ploeg richt zich steeds meer op maatwerk voor de atleten en dat sijpelt nu door in de programma’s van de Vlaming. “Mijn vroegere schema’s waren bijna uitsluitend gericht op kwaliteit. Heel weinig extreem intense trainingen op ijs en erbuiten. Ik sta veel op skeelers, tijdens dat seizoen draai ik ook zware trainingen en dat bouwen we dan af richting de winter. Maar Niels heeft bewezen dat het ook in de winter kan.”

Een kwestie van copy-paste is het niet voor Swings. “We kunnen wel veel meer doen en dat heeft nu ook al effect. Waarom schaatste ik vorig jaar de 5 kilometer makkelijker dan de twee jaar ervoor? Dat heeft te maken met meer intensiteit tijdens de trainingen, maar ook op de fiets.” De 5 kilometer een mooie nieuwe uitdaging voor Swings. “Na Beijing had ik de keuze om door te gaan op de mass starts, maar ik kan me enorm verbeteren op de 5 kilometer.” Brons op het WK Afstanden was daarvan het bewijs. “Er valt echt iets te rapen, daar ben ik van overtuigd.”

Swings, achtervolgd door - zijn grootste concurrent komende winter - Bart Hoolwerf? | Foto : Soenar Chamid

En dan het skeelerwereldje. Rollen op wieltjes is de discipline waar zijn hart nog altijd sneller van gaat kloppen. Tijdens het recente WK Inlineskaten in Italië klonk de Brabançonne liefst viermaal voor Swings. De multidisciplinaire aanpak waar door Nederlandse coaches vaak aan getwijfeld wordt, werkt in de ogen van Swings uitstekend. “Team IKO geeft mij de ruimte, met Jelle Spruyt heb ik op dat vlak ook mijn eigen begeleiding”, vertelt Swings. Volgens hem is er geen sprake van diverse eilandjes waartussen hij moet switchen. “Ze werken professioneel samen, heel wetenschappelijk. We zijn op heel hoog niveau bezig en dat is belangrijk: ik word er niet jonger op. Ik moet het zoeken in de details, kijken waar het fysiek nog beter kan. Die ruimte is er zeker.”

Met Swings on Wings probeert hij de skeelerwereld te veroveren. De zelf ontwikkelde 125-wielen zijn veelgebruikt op de marathon, maar er liggen meer kansen. “Ik wil innovatief zijn”, zegt Swings. “Nieuw materiaal, maar dat moet ook het beste materiaal zijn. Daar wil ik mijn naam aan koppelen.” Ook gedurende de winter doet hij nog veel testwerk. “Wielen, maar ook het gewicht van de skeelers als geheel kunnen bepalend zijn. Het ene of het andere merk scheelt enorm qua gewicht en ik voel dat heel snel. Schaatsen zijn altijd heel licht, maar bij skeelers is het verschil veel groter. 100 gram doet enorm veel op een marathon, een puntenkoers maar ook een 500 meter. Op elk onderdeel kun je winst boeken zonder dat je inboet op kwaliteit.” Veel wil Swings niet kwijt over zijn eigen plannen, maar de samenwerking met zijn vertrouwde partner is in volle gang. “Volgende lente komt er iets heel moois.”

Schaatser, inlineskater, student én zakenman Bart Swings: voorlopig zijn we nog niet van hem af.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan