Tickets
Shop
Langebaan 29 okt 2023

Helga Drost moet reis naar Nepal even uitstellen: eerst naar de World Cups

Helga Drost had zondag in Thialf haar laatste wedstrijd als topsporter kunnen rijden. Stiekem was ze al bezig met andere plannen voor na haar carrière. Nu is alles anders voor de 25-jarige en mag ze naar de World Cups in Japan en China.

Foto : Soenar Chamid

De rijdster van Development Team Fryslân zag het World Cup Kwalificatietoernooi als laatste kans om internationaal te rijden. Dat deed ze al eens in 2017 toen ze als negentienjarig meisje mocht opdraven in Stavanger. Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Floor van den Brandt bedankten voor de 500 meter en Drost debuteerde. Haar enige optreden in de World Cups viel haar zwaar: Ze was jong, had geen leeftijdsgenoten om zich heen en genoot niet de steun van een grote commerciële ploeg. Het was haar enige optreden in de World Cups, tot dit moment. 

Met 1.15,28 zette ze zondag op de 1000 meter een scherpe tijd neer. Een aantal wereldtoppers dook er onderdoor, maar haar race was voldoende voor een ticket. Met de vijfde plek wacht de Friezin een nieuw internationaal avontuur op de schaats. “Ik kwam over de finish en dacht: Als dit mijn laatste wedstrijd was, dan was het een heel mooie”, vertelde Drost na afloop. Ze had jaren getraind en viel steeds buiten de boot, een goede race rijden op het WCKT was een mooi afscheid geweest. “Ik had al plannen gemaakt om te gaan reizen: eerst naar Nepal en dan een half jaar Nieuw-Zeeland. Vanochtend had ik uitgezocht hoe ik daar een auto moest kopen.”

Sinds haar vorige deelname aan de World Cup veranderde er veel, maar Drost schaatste zich er nooit tussen. "Ik heb heel hard gewerkt, maar de anderen maakten sprongen en bij mij bleef het bij stappen. Omdat ik stapjes bleef maken, vond ik het wel leuk. Ik ben nooit uitgekeken geraakt op de sport. In een commerciële ploeg komen is niet makkelijk, daarvoor moet je heel hard rijden. Nu laat ik zien dat ik het kan."

Het backpacken moet Drost, die naast haar sportcarrière ook nog werkzaam is op een verzekeringskantoor, even uitstellen. “Alles was gepland, maar schaatsen bleef mijn eerste plan. Dit had ik wel gehoopt, maar niet verwacht.” En dus moet Drost nog even door als schaatsster. “Het is geen moeten hoor”, reageert ze. “Daar ben ik gewoon blij mee, maar ik vind het wel een klein wereldje en wilde mijn horizon verbreden door op reis te gaan. Daarna wilde ik gaan studeren. Nu schuift alles op.” 

Helga Drost gaat nog niet naar Nepal, maar naar de World Cups in Japan en China.

Uitslagen van het World Cup Kwalificatietoernooi staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan