Tickets
Shop
Langebaan 14 okt 2023

Gijs Esders heeft de IJsselcup eindelijk te pakken

Een rasechte Deventenaar moet de IJsselcup minimaal een keer winnen, vond Gijs Esders. Lange tijd was het een lege plek op zijn palmares. Zaterdagavond kwam daar verandering in. Een mooie prijs, maar ook het bewijs dat de 31-jarige sprinter de smaak te pakken heeft met zijn nieuwe trainingsprogramma.

Foto : Hanneke Mennens

De traditionele openingswedstrijd van de Holland Cup in Deventer was een afspraak met importantie. Plaatsing voor het World Cup Kwalificatietoernooi over twee weken in Heerenveen stond op het spel. Voor Gijs Esders was een kwestie van startplekken sprokkelen op de 500 en 1500 meter. De IJsselcup winnen was meer dan een bijzaak voor de man uit Deventer. “Tijmen Snel heeft me hier een paar keer van de winst gehouden, mijn vader roept al drie jaar dat ik deze wedstrijd toch echt eens moet winnen”, zei Esders, die op het podium geflankeerd werd door diezelfde Snel en Rinze Bart de Glee.

Hij voegde daad bij het woord. Binnenkort staat zijn naam op de pilaar bij de entree van IJsbaan De Scheg, dat dit jaar haar dertigjarig jubileum viert. “De 500 meter was niet stabiel, maar de 1500 meter was eigenlijk heel goed”, analyseerde hij zijn races. Esders is naar eigen zeggen op de goede weg. Vorig jaar was het aftasten in zijn eerste seizoen bij de broers Ten Hove. “Genoeg ervaring, ik weet hoe mijn lichaam reageert, heb een bepaalde overtuiging van wat voor mij werkt. Maar daar staat tegenover: Erwin en Martin hebben ook een overtuiging.”

Het vinden van de juiste balans was wat dat betreft niet eenvoudig. “Sommige waardes waren vorig jaar heel goed, maar dat kwam er op het ijs niet uit”, constateerde Esders. Een kwestie van evalueren met de broers Ten Hove en zoeken naar zaken die beter konden. En voor Esders zelf een nieuw hoofdstuk in de constante zoektocht naar verbetering. “Het voelt alsof ik mijn persoonlijke handleiding steeds weer aan het herschrijven ben. Ik spar altijd met coaches over de aanpak, ik stel altijd vragen en heb interesse in wat wel en niet werkt. Dat is het mooie van topsport: puzzelen en proberen.”

Tijdens de ploegenpresentatie werd Esders door de ploegleiding gekscherend neergezet als ‘opa’ van de ploeg. “Ik ben niet eens de oudste hè”, reageerde hij met lach. En toch bleef het wel hangen, vooral bij zijn ploeggenoten. “Het is met een knipoog, we lachen erom. Maar toch: voor die presentatie noemden ze me Gijs, nu is het opa. Daar moeten we van af, er zit nog leven in dit oude beest!”

Dat laatste bewees Esders zaterdag door de IJsselcup eindelijk op zijn naam te schrijven…

Drie op rij én een WCKT-ticket voor Bart Hoolwerf
Na afloop van de IJsselcup kwamen ook de mannen van de mass start nog in actie. Bart Hoolwerf pakte niet geheel verrassend voor de derde keer op rij de overwinning. Een mooie bijvangst op een geslaagde avond: Hoolwerf pakte eerder op de avond een WCKT-ticket voor de 1500 meter (1.49,50).

In de finale van de mass start koerste OKAY-Interfarms actief: eerst met een aanval van Jeroen Janissen. Hij werd ingerekend na werk van Crispijn Ariëns en Evert Hoolwerf. Vervolgens deed Yves Vergeer in de laatste ronde een aanval, maar hij kon Hoolwerf niet voorblijven op de laatste meters. Op de streep was het verschil minimaal, Vergeer werd op een paar centimeter verslagen. Christian Haasjes eindigde op de derde plek.

Bij de vrouwen was de IJsselcup een prooi voor Chloé Hoogendoorn. De jonge rijdster van Team Jumbo-Visma won de 500 meter en reed in het combiklassement de tweede tijd op de 1500 meter. Daarmee was ze Lotte Groenen en Sanneke de Neeling te snel af in het algemeen klassement.

Chloé Hoogendoorn verliet Deventer als winnares van de IJsselcup | Foto : Hanneke Mennens

Zondagavond wordt deel twee van de eerste Holland Cup in Deventer afgewerkt. Uitslagen van de wedstrijden zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan