Tickets
Shop
Langebaan 28 okt 2023

Achtbaan van emoties: Elisa Dul mag toch naar de World Cups

Een unicum in de schaatssport. Elisa Dul werd kort na de 3 kilometer uit de uitslag geschrapt omdat ze de blauwe lijn overschreden zou hebben. Uit beelden bleek dat echter helemaal niet zo te zijn. De diskwalificatie werd teruggedraaid en zo maakten de tranen op het gezicht van Dul plaats voor een heel brede glimlach.

Foto : Soenar Chamid

“Het was verschrikkelijk”, zei Dul over de uren nadat ze hoorde van haar diskwalificatie. Ze had haar ouders al verteld dat ze naar huis konden. De ontroostbare schaatsster wilde zo snel mogelijk terug naar het hotel. Bovendien voelde ze zich onrechtvaardig behandeld. “Ik zag de beelden en dacht: Dit klopt niet. Heel frustrerend, als ik met m’n schaats door de lijn gegaan was, had ik het mezelf kunnen verwijten. Stomme fout, heel erg balen.” 

Zo duidelijk was de overtreding niet. Albert Heijn-Zaanlander vroeg om opheldering en kreeg na beraad gelijk. “Het duurde lang, de scheidsrechter was ook bezig met de 500 meter voor vrouwen. Er ging veel tijd overheen. Ze hebben de beelden daarna bekeken, overleg gehad en toen kwam de conclusie.” Diskwalificatie onterecht, de uitslag werd teruggedraaid en zo werd Dul in de uitslag weer op de derde plek gezet.  

De euforie van Elisa Dul: "Ze hebben het teruggedraaid!" | Foto : Soenar Chamid

Verdriet maakte vervolgens plaats voor enorme opluchting bij Dul, die meteen haar ouders belde toen ze hoorde van de gewijzigde uitslag. "Het is teruggedraaid!", riep ze in de tunnel onder de ijsbaan uit door de telefoon. “Shit, waren ze nu nog maar even gebleven”, zei ze even later voor de schrijvende pers. De gevolgen van de DQ waren groot geweest voor Dul. Ze zou zich niet geplaatst hebben voor de 5 kilometer van zondag. Nu mag ze die rijden en liefst trekt ze ook naar Azië voor de eerste twee World Cups. Andere rijders die startbewijzen pakten, onder wie Gert Wierda op de 5 kilometer, reizen waarschijnlijk niet af naar Obihiro en Beijing. “Ik heb door de achtbaan van emoties nog geen plan kunnen maken met mijn coaches, maar ik wil dolgraag naar de World Cups. Eerst morgen nog rijden, dan zullen we planning maken.”

Eind goed, al goed voor Elisa Dul. Antoinette Rijpma – De Jong stond door de DQ even op de vijfde plek, maar had een ‘heel raar gevoel’ over uitslag. Zij is nu alsnog buiten de boot gevallen op de 3 kilometer. Voor het eerst sinds 2015 heeft ze de World Cups op die afstand niet gehaald.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan