Tickets
Shop
Langebaan 18 nov 2023

Verstandige Patrick Roest kan het ook op eigen houtje

Dat hij zijn concurrenten in rechtstreeks duel de baas kon zijn, wist Patrick Roest al. Zaterdag moest hij als eerste van de favorieten een tijd zetten op de 5 kilometer in Beijing. Even was het spannend, maar de wereldkampioen bleef opnieuw uit de greep van de jagende Davide Ghiotto en Sander Eitrem voor zijn tweede wereldbekerzege van het seizoen.

Foto : International Skating Union (ISU)

Roest moest de tijd zetten voordat Ghiotto en Eitrem elkaar troffen in de slotrit. De stayer van Team Reggeborgh deed dat met een vlakke en technisch verzorgde rit. Met een versnelling in de slotfase kwam de man uit Lekkerkerk tot een keurige 6.11,40. Roest mocht vervolgens plaatsnemen in de wachtkamer om te zien of hij voor de tweede maal de wereldbeker zou winnen. “Ze zaten lang onder mijn tijd, dan is het toch even spannend wat ze in de laatste rondjes doen”, liet hij optekenen bij de NOS. 

Vorige week liet Roest een flinke versnelling zien in de slotfase en kon hij de Italiaan gebruiken als richtpunt. Nu was tegenstander Sverre Lunda Pedersen al verslagen toen Roest aanzette. “En ik voelde niet de versnelling die ik vorige week had, misschien wel omdat Ghiotto er niet voor reed. Maar ik ben tevreden over mijn race en blij dat ik zo’n richttijd kon neerzetten.” 

Ghiotto’s plan om een aanval te plegen op het baanrecord van Nils van der Poel (6.08,84) bleek een loos dreigement. Roest koos voor een ‘verstandige’ aanpak. “Ik wilde niet weggaan op die tijd, je moet naar de vorm van de dag kijken en het ijs is anders. Ik ben veilig weggegaan en op die manier ben ik de rondetijden gaan voelen, steeds wat sneller richting het einde. Op dit manier heb ik alles er weer uitgehaald. Dat het genoeg is voor winst, daar ben ik blij mee.”

Alle informatie over de World Cup in Beijing staat hier.

Gert Wierda zegeviert in de B-groep 
In de B-groep van de 5 kilometer was het podium oranje gekleurd. World Cup-debutant Gert Wierda liet vorig weekend de Japanse ouverture schieten, maar reisde wel met zijn ploeggenoten naar Beijing. Hij begon het internationale seizoen daardoor in het voorprogramma, maar schreef daar de afstand wel op zijn naam. Hij klokte 6.20,81, net genoeg voor winst.

Ook de tweede man in het klassement heeft een Nederlandse link: Hanahati Muhamaiti traint deze zomer mee met de mannen van Team IKO. Hij reed zaterdag een persoonlijk record op de 5 kilometer en was slechts vier honderdsten langzamer dan Wierda. De Chinees stopte de klok op 6.20,85. 

Marwin Talsma maakte zijn rentree in de World Cups met een podiumplek. Hij reed 6.21,42 en strandde op zes tienden van zijn provinciegenoot Wierda.

De top-drie in de B-groep was daarmee sneller dan wat Chris Huizinga (negende met 6.22,02) en Jesse Speijers (twaalfde met 6.24,80) in de A-groep lieten zien. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan