Tickets
Shop
Langebaan 04 nov 2023

Team Albert Heijn Zaanlander ontbreekt bij eerste World Cup

De KNSB heeft de selectie van TeamNL voor de eerste twee World Cups Langebaan bekendgemaakt. De keuze van de Selectiecommissie Langebaan (SCL) is gebaseerd op de prestaties tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT), afgelopen weekend en – voor de teamonderdelen – op de voordracht van bondscoach Rintje Ritsma.

Foto : Soenar Chamid

Ten opzichte van de uitslagen van het WCKT zijn enkele veranderingen doorgevoerd in de selectie. Albert Heijn-Zaanlander heeft besloten geen schaatsers (Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Melissa Wijfje, Elisa Dul en Gert Wierda) af te vaardigen voor de eerste World Cup in Obihiro (10-12 november). Daardoor mag Reina Anema alsnog afreizen. Zij is door bondscoach Ritsma ook opgesteld op de mass start en de ploegenachtervolging.

Tijdens de tweede World Cup in Beijing (17-19 november) komen de vrouwen van Jillert Anema wel op het ijs. Wijfje plaatste zich op het WCKT voor de 1500 meter, Groenewoud komt ook op die afstand in actie. Albert Heijn-Zaanlander is vervolgens op volle sterkte op de 3000 meter met Schouten, Groenewoud en Dul. Het tweede weekend doet het immer succesvolle duo Schouten en Groenewoud een gooi naar de winst op mass start.

Bij de mannen ontbreekt naast Wierda ook Marwin Talsma (Team FrySK) in Obihiro. Beiden hadden een ticket gepakt op de 5000 meter. Zij worden vervangen door Marcel Bosker en Bart Hoolwerf. Bosker stelde door ziekte in aanloop naar het WCKT teleur in Heerenveen, maar neemt ook de mass start met Hoolwerf voor zijn rekening. Het duo komt samen met Louis Hollaar in actie op de ploegenachtervolging. Wierda en Talsma rijden World Cup 2 in Beijing wel.

Kai Verbij ging zondag op de 1000 meter in Heerenveen hard onderuit, maar is voldoende hersteld om beide World Cups te rijden. Hij haalde zijn enige startbewijs op de 500 meter. TeamNL wordt in Obihiro vertegenwoordigd door Femke Kok en Wesly Dijs op de mixed gender relay, het nieuwe onderdeel.

Disciplinemanager Langebaan van de KNSB Freek van der Wart licht toe: “Voor alle individuele afstanden die worden verreden op de World Cup 1 en 2, heeft de top-5 van het WCKT een startbewijs verdiend. Door de afmeldingen van de rijders van Team AH Zaanlander en Marwin Talsma, hebben we voor World Cup 1 enkele andere rijders geselecteerd. Voor de teamonderdelen heeft de bondscoach een keuze gemaakt uit de rijders die beschikbaar zijn. Zijn keuze is mede gebaseerd op de ervaringen van de gezamenlijke trainingen die de afgelopen maanden zijn gehouden.”

“We hebben meerdere keren bij de Topteams en de rijders het toenemende belang van de Word Cups benadrukt. Daar moeten we punten verdienen voor het ‘overall’ World Cup-klassement dat later bepaalt met hoeveel Nederlanders we aan het EK en WK Afstanden en het WK Allround en Sprint mogen deelnemen”, zegt Freek van der Wart namens de SCL.

“We kunnen niemand verplichten deel te nemen en er zijn altijd plausibele redenen te bedenken om af te zeggen. Maar we moeten met z’n allen doordrongen raken van het collectieve belang om bij de World Cups zo veel mogelijk startbewijzen voor TeamNL te verdienen voor EK’s, WK’s en straks ook de Olympische Spelen. Overigens schatten we voor nu in dat de ‘schade’ te overzien is. Als de meeste rijders de komende World Cups voldoen aan de verwachtingen en we niet vaker met meerdere afmeldingen te maken krijgen, dan zouden we dit seizoen nog steeds aan het maximale quotum voor de titeltoernooien moeten kunnen komen.”

TeamNL voor ISU World Cup 1 in Obihiro, Japan (10-12 november):
Vrouwen
500 meter: Femke Kok, Jutta Leerdam, Naomi Verkerk, Dione Voskamp en Marrit Fledderus.
1000 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Antoinette Rijpma-De Jong, Marrit Fledderus en Helga Drost.
1500 meter: Esther Kiel, Antoinette Rijpma-De Jong, Joy Beune en Sanne in ‘t Hof.
3000 meter: Joy Beune, Sanne in ’t Hof, Antoinette Rijpma-De Jong, Esther Kiel en Reina Anema.
Mass start: Esther Kiel en Reina Anema.
Ploegenachtervolging: Joy Beune, Esther Kiel en Reina Anema.

Mannen
500 meter: Merijn Scheperkamp, Sebas Diniz, Kai Verbij, Hein Otterspeer en Janno Botman.
1000 meter: Tim Prins, Tijmen Snel, Kjeld Nuis, Jenning de Boo en Janno Botman.
1500 meter: Patrick Roest, Kjeld Nuis, Wesly Dijs, Thomas Krol en Louis Hollaar.
5000 meter: Patrick Roest, Chris Huizinga, Jesse Speijers, Marcel Bosker en Bart Hoolwerf.
Mass start: Bart Hoolwerf en Marcel Bosker.
Ploegenachtervolging: Marcel Bosker, Bart Hoolwerf en Louis Hollaar.

Mixed gender relay: Femke Kok en Wesly Dijs.

TeamNL voor ISU World Cup 2 in Beijing, China (17-19 november):
Vrouwen
500 meter: Femke Kok, Jutta Leerdam, Dione Voskamp, Naomi Verkerk en Marrit Fledderus.
1000 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Antoinette Rijpma-De Jong, Marrit Fledderus en Helga Drost.
1500 meter: Marijke Groenewoud, Esther Kiel, Antoinette Rijpma-De Jong, Joy Beune en Melissa Wijfje.
3000 meter: Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Elisa Dul, Joy Beune en Sanne in ’t Hof.
Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud.
Teamsprint: nog niet bekend.

Mannen
500 meter: Merijn Scheperkamp, Sebas Diniz, Kai Verbij, Hein Otterspeer en Janno Botman. 1000 meter: Tim Prins, Tijmen Snel, Kjeld Nuis, Jenning de Boo en Janno Botman.
1500 meter: Patrick Roest, Kjeld Nuis, Wesly Dijs, Thomas Krol en Louis Hollaar.
5000 meter: Patrick Roest, Chris Huizinga, Jesse Speijers, Marwin Talsma en Gert Wierda.
Mass start: Bart Hoolwerf, Marcel Bosker.
Teamsprint: Janno Botman, Hein Otterspeer en Wesly Dijs.

De Selectiecommissie Langebaan (SCL) van de KNSB bestaat uit Remy de Wit (technisch directeur), Freek van der Wart (disciplinemanager langebaan/kortebaan) en oud-schaatser Andries Kasper.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan