Tickets
Shop
Nieuws 30 nov 2023

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Op de Schaatsbaan Rotterdam zijn vandaag de Nederlandse Jeugdschaatsdagen afgetrapt. De Sven Kramer Academy (SKA) geeft deze winter 10.000 kinderen de kans kennis te maken met het schaatsen. De aftrap werd een waar feestje, waar ook de oude meester zelf van genoot. “Dit is fantastisch.”

Foto : Vincent Riemersma - Sven Kramer Academy

De eerste keer dat Sven Kramer zelf op het ijs stond? “In mijn herinnering heb ik leren schaatsen in Inzell, toen ik een jaar of drie, vier was. Daar ging ik altijd met mijn ouders mee naar toe”, vertelt de man die tussen 2006 en 2022 onder meer vier olympische en 30 wereldtitels won. Hij was een kind van schaatsende ouders, Yep en Elli Kramer. “Ik ben eigenlijk met schaatsen opgegroeid. Er waren veel winters met natuurijs, dan ging je schaatsen, wedstrijdjes rijden of ijshockeyen op natuurijs…”

Inzell dus als eerste ijsvloer, en niet het Tjeukemeer? “Klopt. Maar daarover heb ik nog wel een anekdote. In 1996, toen mijn vader Nederlands kampioen werd op natuurijs, zijn we een dag voor het NK samen een rondje gaan schaatsen op het Tjeukemeer. Ik had koude voeten jongen, niet te doen. Maar ik vond het wel dapper van hem dat hij dat daags voor zo’n NK deed. Dat ik dat mocht meemaken zie ik als pure rijkdom.”

Kramer is zijn ouders dankbaar dat ze hem in aanraking brachten met de sport die hem later zoveel heeft gebracht (en andersom). Die kans wil hij nu liefst zo veel mogelijk andere kinderen bieden. Kramers eigen sportieve dromen zijn (bijna) allemaal uitgekomen. In zijn leven-na-de-sport heeft hij een andere ambitie: ieder kind voor zijn dertiende verjaardag het plezier van schaatsen te laten ervaren.

Om die droom te verwezenlijken startte hij drie jaar terug, samen met vriend Douwe de Vries die directeur werd, de Sven Kramer Academy. Die geeft intussen op vijf ijsbanen schaatslessen en is onder meer betrokken bij schoolschaatsprojecten in Friesland en Twente. Deze Nederlandse Jeugdschaatsdagen zijn een volgende stap in deze missie, die SKA samen zet met commerciële partijen Jumbo en Unox, ondersteund door de KNSB. Kramer: “Geweldig dat we dit samen kunnen doen. Hiermee maken we écht impact! We zijn ervan overtuigd dat dit soort initiatieven nodig zijn om het schaatsen in Nederland voor toekomstige generaties veilig te stellen. ”

Sven Kramer deelt zijn passie, Colette Cloosterman-Van Eerd (links, namens Jumbo-Visma) en Peter Dekkers (rechts, namens Unilever/Unox) luisteren aandachtig. | Foto : Vincent Riemersma - Sven Kramer Academy

Het enthousiasme is groot bij de 800 leerlingen van basisscholen uit Rotterdam en omstreken, die vandaag bij de officiële aftrap van het project zijn. Voor veel kinderen is het – zo te zien – echt de eerste keer dat ze op schaatsen staan. Anderen fladderen reeds als ijshockeyers over de funbaan, of maken op Noren al lekker snelheid op de 400 meter lange tunnelbaan.

Er zijn er bij die nog nooit van Sven Kramer hebben gehoord, zoals Nofil, van basisschool Het Tangram uit Nesselande. “Schaatsen kan ik niet, maar ik ga lekker op die zeehond zitten en Anthony duwt me dan. Ik vind dit echt uitstekend.” Andere kinderen zijn fan en gaan gretig op de groepsfoto met Sven. “Hij is echt supergoed”, vindt Lenka (ook van Het Tangram), die samen met Femke en Nine van deze dag geniet. Nine: “Wij doen al aan hockey en dansen, dus op schaatsen ga ik niet. Maar het is wel erg leuk, zeker als je hard gaat en de wind lekker langs je gezicht waait.”

Dit plezier is waar het bij de Jeugdschaatsdagen om draait. Vandaag geen serieuze lessen, maar gewoon lekker je gang gaan op het ijs. Snelheid of capriolen maken, met of zonder plastic zeehond als hulpmiddel. Zo maken deze winter ruim 10.000 kinderen kennis met het schaatsen, verspreid over elf kunstijsbanen. Deelname is gratis en dat is mogelijk dankzij de financiële bijdragen van Unox en Jumbo.

“Ieder kind verdient het plezier van het schaatsen te ervaren”, vindt ook Jan van den Berg, hoofd sponsoring en partnerships bij Unox. Hij wijst op de warmere winters en constateert dat ‘naar de schaatsbaan gaan niet in elk gezin vanzelfsprekend is’. “Met de Jeugdschaatsdagen geven we juist díe kinderen de kans om ook het winterse plezier op het ijs te beleven.”

"Als we in de toekomst ook willen blijven genieten van succesvolle schaatsploegen, moeten we zorgen dat kinderen op jonge leeftijd het plezier van sporten ervaren”, zegt Rogier Riemersma, manager sponsoring en evenementen bij Jumbo Supermarkten. “De afgelopen jaren hebben we enorme successen bereikt op het gebied van topsport met Team Jumbo-Visma, maar nu keren we terug naar de basis; de jeugd.”

De KNSB ondersteunt dit initiatief van de Sven Kramer Academy. “Wij zien ook dat de schaatssport door het schaarser worden van natuurijs minder laagdrempelig wordt”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “Als je kinderen via deze Jeugdschaatsdagen enthousiast kunt krijgen voor het schaatsen, juichen wij dat doe. Daarom vinden we het een geweldig initiatief.”

De Nederlandse Jeugdschaatsdagen beleefden vandaag hun officiële kick-off, maar de afgelopen weken werd al proefgedraaid in Deventer en Haarlem. De volgende stad die wordt aangedaan is Groningen en de tournee eindigt in Tilburg. Hieronder het overzicht van alle data en locaties:

14 december: Groningen, Sportcentrum Kardinge
9 januari: Middelburg, IJsbaan Middelburg
11 januari: Dordrecht, Optisport Sportboulevard Dordrecht
23 januari: Utrecht, De Vechtsebanen
1 februari: Breda, Optisport Kunstijsbaan Breda
15 februari: Alkmaar, De Meent
27 februari: Enschede, IJsbaan Twente
7 maart: Tilburg, Ireen Wüst IJsbaan


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan