Tickets
Shop
Langebaan 12 nov 2023

Scepsis maakt plaats voor enthousiasme na eerste mixed gender relay

Langebaanpuristen zullen zondagmorgen met scepsis gekeken hebben naar de eerste uitvoering van de mixed gender relay tijdens de World Cup in Obihiro. Niemand leek echt enthousiast over het onderdeel, maar bij de hoofdrolspelers was dat – of het nu met zilver of goud eindigde - wel anders. Er zijn verbeterpunten, maar Femke Kok en Wesly Dijs zien potentie en hopen Nederland vaker te vertegenwoordigen op de gemengde estafette.

Foto : International Skating Union (ISU)

De 28-jarige Dijs kwam met een buikschuiver over de streep nadat hij door een touché met de schaats van zijn Canadese tegenstander ten val kwam. Zittend op het ijs nam de man uit Soest de schade op en keek hij vragend naar de officials. Niet veel later volgde het verlossende woord: ook de jury oordeelde dat Dijs gehinderd werd door de zwalkende Canadees. Het team bestaande uit Ivanie Blondin en Gélinas-Beaulieu kreeg een DQ.

Het was een passend slot van een kwartiertje chaos op het Japanse ijs. De eerste van drie heats verliep nog ordentelijk dankzij een mislukte wissel en directe diskwalificatie van de Koreanen en een matig optreden van Tsjechië waardoor China eenvoudig met ritwinst aan de haal ging. Hoe anders was het toen Canada, Nederland, Polen en Japan het ijs betraden voor de tweede rit vol rommelige wissels, gewaagde inhaalacties en rare bewegingen. Chaos troef.  

Kok hield zich te midden van alle tumult goed staande, maar miste de duwkracht om Dijs de baan in te slingeren. De 1500 meter-specialist ging succesvol in de achtervolging, maar eindigde in de kussens. Door diskwalificatie van de Canadezen noteerde Nederland van alle deelnemende teams de snelste tijd, goed voor het eerste wereldbekergoud op dit nieuwe nummer.

"Chaos, maar wel superleuk", was de conclusie van Kok, die na brons en goud op de 500 meter nog eens naar het podium mocht, bij de NOS. “Het is nieuw, het gaat nog niet vlekkeloos maar om te doen is het ontzettend leuk.” Met slechts een paar blauwe plekken op zijn knieën was Dijs de ontgoocheling van zijn val snel vergeten, hij viel zijn teamgenote bij: “De eerste keer is altijd chaotisch. Met hier en daar wat kleine veranderingen kan het echt een leuke opzet kan zijn.” 

Daarmee doelt hij vooral op de wissels. Die vinden nu plaats in een vrij korte zone van 50 meter en waar de volgorde van de schaatsers niet heel duidelijk was. Het zijn de wonderlijke acrobatische shorttrackcapriolen die ineens uitgevoerd worden door langebaanschaatsers. Tijdens de training van zondagochtend ging het wisselen beter dan in de hectiek van de wedstrijd. “Voor ons is dat nieuw, er is werk aan de winkel, maar het heeft zeker potentie", aldus Dijs.

De mixed gender relay staat later dit seizoen weer op het programma tijdens de World Cup in Salt Lake City. Er is misschien nog wat tijd nodig om de genoemde liefhebbers van het klassieke langebaanschaatsen te overtuigen, maar als het aan hen ligt start het duo van Reggeborgh dan weer namens TeamNL: “Ik hoop het, wij kunnen nog veel harder.”

Alle uitslagen van de World Cup in Obihiro staan hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan