Tickets
Shop
Marathon 25 nov 2023

Okay-Interfarms voorzichtig met 'groeibriljant' Wisse Slendebroek

Wisse Slendebroek maakt in rap tempo naam. Pas 19 jaar, met twee overwinningen de trotse eigenaar van het leiderspak in de Daikin Marathon Cup in de Beloftendivisie en met een prachtige toekomst voor zich in het marathoncircus. Het lijkt een kwestie van tijd voordat hij zich tussen de tenoren van het A-peloton zal smijten, maar het talent uit Oudorp en teambaas Ron Neymann prediken vooralsnog geduld: alles op zijn tijd.

Foto : Neeke Smit

De resultaten spreken voor zich als het gaat om de Beloftendivisie bij de mannen. Okay-Interfarms won tot nu toe alle koersen: Slendebroek kraaide al tweemaal victorie in Groningen en Den Haag, Jorian ten Cate en Kevin van der Horst wonnen in Utrecht en Haarlem. De wijze van koersen doet bovendien vermoeden dat de honger nog niet gestild is, iets dat vanuit de ploeg stilletjes bevestigd wordt. De verwachtingen waren hoog voor de start van dit seizoen en vooralsnog worden ze overtroffen, zegt Slendebroek. 

Ploegmaat Van der Horst doopte de nieuweling bij het team al om tot ‘de nieuwe Mats Stoltenborg’. Slendebroek heeft niet de harde versnelling, wel de onvermoeibare kracht om tot in het eindeloze snelle rondjes te produceren. Vorig jaar reed Slendebroek bij Omzorg, de Belofteploeg die gecoacht werd door Marcel van Ham en Bjorn Stoltenborg. Ron Neymann zag het talent overeind blijven tussen de grote mannen in de doorstroomwedstrijden en wilde hem erbij hebben in zijn ploeg. “Ik vind dat we als ploeg de verantwoordelijkheid hebben om jong talent te helpen, in de wedstrijd dat ik hem zag vlogen veel A-rijders eraf en hij bleef erbij.”

Een vreugdekreet na de succesvol afgeronde solo in Groningen: Wisse Slendebroek opende het seizoen met winst. | Foto : Neeke Smit

De A-divisie lonkte, maar zelf zag Slendebroek heil in nog een jaar bij de beloften. Een belangrijke voorwaarde in het kiezen van de ploeg was trainen op hoog niveau en dat vond hij bij Okay-Interfarms. “We trainen als beloften mee met de A’s”, aldus Slendebroek. Een extra jaar in de luwte geeft kans om verder te groeien, weet de student Zee- en kustmanagement. “Op de intervallen en het snelle werk leg ik het af tegen Jorian en Kevin. Pas als het lang en zwaar is, dan kom ik bovendrijven.” 

Bovendien waakt Neymann voor het gevaar dat een jongen met veel potentie te vroeg opgebrand raakt. “We maken de diamant niet, we kunnen alleen helpen”, zegt hij. “Naar eer en geweten proberen we hem te helpen en bespreken we ook veel, dat hij in de training soms iets minder doet of zelfs overslaat. Hij is sterk genoeg om alles te doen, maar we beschermen hem een beetje.” 

Vrijwel direct na het aansluiten bij de ploeg maakte Slendebroek indruk. Van ‘extreem’ goede fietswaardes tot een taaie 100 kilometer lange tocht op een zomerse zondag. In alle gevallen kon 'Wissel’ zich meten met de beste mannen in de ploeg. Omschreven als een rustige jongen vond Slendebroek snel zijn draai in de ploeg, zegt Van der Horst: “Hij was in het begin van de zomer wat stiller, maar werd mondiger naarmate hij doorkreeg het niveau aan te kunnen. Heel leergierig en hij durft in de besprekingen zijn mening te geven.” 

Als doorstromer kwam Slendebroek eerder deze maand aan de start van de Topdivisie-wedstrijd in Heerenveen. Met zijn neusje voor de juiste ontsnapping glipte hij mee in een elite-kopgroep. Eenmaal daar liep hij tegen een muur. “In die kopgroep heb ik geen moment aan de aanval gedacht”, gaat hij verder. “Ik wilde wel, maar kon gewoon niet. Bij de beloften denken we steeds na hoe we de wedstrijd naar onze hand kunnen zetten, zover kwam ik nu niet.” 

Het is precies de reden dat Neymann hem liever nog een jaar in de Beloftedivisie wilde hebben, waar Van der Horst en Ten Cate twee mannen zijn die ook druk kunnen wegnemen. “Bij de beloften zijn de wedstrijden toch anders, het is korter en er wordt minder hard gekoerst”, legt de ploegleider uit Giethoorn uit. “Hij kan goed volgen en wedstrijden maken, in de Topdivisie worden de wedstrijden voor hem gemaakt. Dat is een groot verschil, niet te onderschatten.” 

Bovendien draaide de Noord-Hollander niet een ‘ideale’ zomer om direct de sprong in het diepe te wagen. “We zouden al een paar jaar met ons gezin een grote reis maken naar Namibië, maar dat kon door corona niet doorgaan”, aldus Slendebroek. “Deze zomer hebben we die prachtige roadtrip gemaakt. Ik had daar niet de mogelijkheid goed te trainen, dus heb veel gelopen en sprongtrainingen gedaan. Het gevolg was dat mijn knie overbelast raakte.” 

"We zijn allemaal net zo blij met elkaars overwinning als met onze eigen", zegt Kevin van der Horst (rechts). | Foto : Neeke Smit

Dat vergde na terugkomst uit het Afrikaanse land enige aanpassing, maar inmiddels heeft Slendebroek geen last meer en kan hij alles doen. “Toch blijven we er voorzichtig mee”, verzekert Neymann. Zelf wilde Slendebroek zijn overwinningsaantal van vorig jaar (1x) verdubbelen. “Dat is al gelukt”, stelt hij lachend vast. Met vier overwinningen is het seizoen voor de ploeg al geslaagd, maar als het aan Van der Horst ligt is de oogsttijd nog niet voorbij: “Het moment van verliezen komt steeds dichterbij, dat is geen schande. Maar toch: als het bij deze vier overwinningen blijft en we niks meer winnen, is het alsnog een slecht seizoen.”  

Zondag gaat Slendebroek met zijn kameraden in Hoorn op jacht naar de vijfde achtereenvolgende overwinning voor de ploeg Okay-Interfarms.

Alle informatie over de Wokke Vastgoed Marathon in Hoorn staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan