Tickets
Shop
Langebaan 19 nov 2023

Mislukte Aziatische trip voor Irene Schouten: 'Dit slaat nergens op'

De terugkeer in het olympisch theater kan vleugels geven (zie Kjeld Nuis), het kan ook averechts werken. Dat was zondag het geval bij Irene Schouten. De Noord-Hollandse reed volledig onherkenbaar op de 3 kilometer (4.10,62) en vroeg zich hardop af waarom ze überhaupt de moeite had genomen de reis naar China te maken...

Foto : Soenar Chamid

In de eerste rit van de 3 kilometer moest Schouten (hierboven op een archieffoto) aan de bak, het werd een deceptie. In niets leek het op de rit die ze vorig jaar liet zien tijdens de Olympische Spelen toen ze goud haalde. De eindtijd (4.10,62) gaf weinig reden om tevreden te zijn, ook al omdat teamgenote Marijke Groenewoud eerder op de dag liefst elf seconden harder reed. Waar lag het aan bij Schouten? “Geen idee”, zei ze in eerste instantie bij de NOS, maar eigenlijk had ze wel een duidelijk idee.

“Ik schaats al de hele week niet goed”, vervolgde ze, ondanks dat het met de fitheid wel goed zat en ook de vorm eerder dit seizoen in Heerenveen wel in orde was. “Ook al mocht ik door mijn vroege rit heel kort inrijden, dit is gewoon verschrikkelijk. Het is niet zo dat ik nu in één keer denk: Ik kan het niet meer, ik ben er klaar mee.” De korte evaluatie met haar coaches bracht evenmin soelaas. "Zij weten het ook niet.” 

Feit is dat Schouten de verre reizen voor een korte periode vaker slecht verteerde. Ze trok de vergelijking met een eerdere trip naar Calgary, waar ze ook niet goed presteerde. Het is daarmee indirect het gevolg van het besluit van de ploegleiding van Albert Heijn Zaanlander om de eerste World Cup in Obihiro over te slaan. Daardoor trok de ploeg alleen voor de World Cup in Beijing naar Azië. “Ik ben hier voor niks gekomen, deze reizen zijn niet leuk. Ik kom om goed te schaatsen. Wanneer je dan zo rondrijdt... Liever was ik helemaal thuisgebleven.” 

De reis terug naar Europa gaat in eerste instantie naar Tenerife waar de ploeg van Jillert Anema een fietskamp belegt richting de volgende World Cup in Stavanger. Daar zal ze waarschijnlijk moeten starten in de B-divisie. De mislukte reis naar China wordt wel iets wat ze met de ploegleiding wil bespreken. “We moeten nagaan hoe dit kan. Ik heb toch al geen klassement, dit is niet het belangrijkst. Maar als je dan toch naar China reist, wil je wel een beetje normaal rijden. Dit slaat nergens op.” 

Joy Beune weer naast de medailles, Marijke Groenewoud snelste van de dag 
De ontgoocheling bij Irene Schouten bleef hangen, voor Joy Beune was het een mooie kans om eindelijk de ban te breken en die felbegeerde World Cup-medaille te pakken. En toch: weer lukte het net niet. De winst was voor Ragne Wiklund die Martina Sablikova in rechtstreeks duel versloeg. Zij verdeelden goud en zilver. 

Mei Han ging met een goede race naar brons waardoor Beune opnieuw vierde (4.06,20). Ze typeerde het nuchter: “Story of my life.” Schouten eindigde als laatste van de Nederlandse vrouwen op de 3 kilometer, ook Sanne in ‘t Hof dook met 4.10,01 onder de tijd van de Olympisch kampioene. 

Het verschil met de B-groep was enorm. Daar reed Marijke Groenewoud de snelste tijd van de dag (3.59,34). Daarmee versloeg ze Miho Takagi. Elisa Dul kwam op haar beurt tot de derde tijd in de B-groep (4.05,06).

Alle uitslagen van de ISU World Cup in Beijing staan hier


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan