Tickets
Shop
Langebaan 17 nov 2023

Merijn Scheperkamp strandt op twee duizendsten van het podium

In tijd scheelde het niks, het verschil in de uitslag was groot. Merijn Scheperkamp stond na zijn 500 meter met lege handen nadat hij best veel liet liggen in de bochten. Het was genoeg voor de vierde plek, al wist de sprinter van Team Jumbo-Visma: het kan én moet nog veel beter.

Foto : International Skating Union (ISU)

“Maar twee duizendsten... Zul je net zien”, zei Scheperkamp schouderophalend voor de camera van de NOS. Hij klokte vrijdagmorgen 35,009 in een rit die niet perfect was. De 23-jarige rijder kwam niet lekker uit voor de bochten en liet daar de tijd liggen die hem een podium had moeten opleveren. Jun-Ho Kim was namelijk een fractie sneller: 35,007. En dus was de ondankbare vierde plek voor de Nederlander tijdens de eerste van twee 500 meters in Beijing. 

In de analyse stipte Scheperkamp vooral de bochten aan: dat kan en moet veel beter. “Het was zeker niet perfect, niet zoals ik het wil hebben”, aldus de schaatser. Wetende dat hij veel meer liet liggen dan die twee duizendsten, is duidelijk dat het veel beter kan. "Ik rijd best wel gehaast naar die binnenbocht, eigenlijk moet ik meer de rust bewaren. Ik zit zo snel tegen de binnenkant van de bocht. Als ik dat beter doe, gaat het versnellen veel makkelijker."

De Japanner Tatsuya Shinhama kon zijn snelle race van een week geleden geen vervolg geven, hij ging in de laatste bocht bijna onderuit en verloor veel snelheid. Ook de Canadese topper Laurent Dubreuil kan nog geen potten breken, hij kampt met een rugblessure. Scheperkamp werd vierde, maar ook zijn belangrijkste concurrenten werkten geen vlekkeloze ritten af.  “Het was al een stuk beter dan vorige week, het zwaartepunt ligt later dit jaar. En toch: Ik wil in de World Cups ook goed zijn, ik wil prijzen pakken.”  

De winst op de 500 meter ging net als vorige week naar Japan. Wataru Morishige was de snelste met 34,72 voor landgenoot Yuma Murakami (34,82). Kim pakte brons voor Scheperkamp, maar beiden waren langzamer dan de snelste man in de B-groep. Olympisch kampioen Tingyu Gao maakte zijn rentree na een seizoen aan de zijlijn, hij klokte 34,87. Dat was in de A-groep ruim voldoende geweest voor een medaille.  

Naast Scheperkamp was Janno Botman de enige Nederlander die op het ijs kwam in de A-groep. Hein Otterspeer had zich vanwege ziekte afgemeld. In zijn race klokte Botman 35,24 en dat was goed voor de twaalfde plek. Zaterdag wordt de tweede 500 meter van het weekend gereden in Beijing. Ook Kai Verbij meldt zich dan weer in het hoofdprogramma nadat hij vrijdag tweede werd in de B-groep (35,28).

Alle informatie over de tweede World Cup in Beijing staat hier.

Joy Beune nipt naast het podium op 1500 meter 
Een week geleden was ze meer dan anderhalve seconde sneller dan de concurrentie. Miho Takagi begon vliegend aan het nieuwe seizoen. Vrijdag was het tijdens de tweede 1500 meter in Beijing niet zó overtuigend, maar toch deed de Japanse meer dan voldoende om te winnen. Zonder haar coach Johan de Wit (die de reis naar China niet maakte) klokte ze 1.55,53.

De concurrentie kroop iets dichterbij: Mei Han noteerde 1.55,92, goed voor de tweede plek. Qishi Li werd derde met 1.57,01. Joy Beune kon zich in de slotrit niet tussen de Aziatische meiden rijden. Ze reed tegen Kimi Goetz, door haar snelle opening altijd een lastige tegenstandster. Beune reed desondanks een goede, verzorgde rit en hield zich aan het plan. "Vorige week liet ik me opnaaien en ging ik te hard weg", zei Beune. "Nu was mijn doel om technisch goed te schaatsen, ook dan kan ik snel zijn. Het ging beter, daar moet ik blij mee zijn."

De andere Nederlandse rijdsters speelden een bijrol: Marijke Groenewoud opende haar World Cup-seizoen met 1.57,31. Antoinette Rijpma – De Jong werd zevende met 1.57,32. Esther Kiel eindigde op de veertiende plek (1.58,88). 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan