Tickets
Shop
Kort door de bocht 16 nov 2023

Jordan Stolz wacht met marathon, Kimi Goetz vs TeamNL in Beijing

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : ©International Skating Union (ISU)

Jordan Stolz: Net iets te veel twijfels over marathondebuut
Terwijl het afmeldingen regent voor de vijfde race om de Daikin Marathon Cup (wegens Gruno Bokaal en ziektes), viel er bijna een grote meevaller te noteren voor de organisatie. De Amerikaanse wereldkampioen op de 500, 1000 en 1500 meter, Jordan Stolz, zou zaterdagavond zijn opwachting maken in de marathon van Haarlem als lid van de ploeg van Jillert Anema, Royal A-ware. Zelfs over het strijdplan had de schaatssensatie al gesproken met zijn ploegmakkers.

"Uit het vertrek demarreren, een ronde voorsprong pakken en die met de ploeg proberen te verdedigen", vertelt Anema. "Jordan is jong, die zag het avontuur wel zitten, maar ik had ook het idee dat hij - als zo'n beleefde jongen - het verzoek om te rijden niet zou durven weigeren en zichzelf dan in de problemen zou kunnen brengen. Ik begrijp het wel: onderling wordt er volop over gefantaseerd en iedereen vindt het mooi om zoiets te ondernemen. Ondanks alle geruchten zal hij echter niet starten. Er kleven net iets te veel complicaties aan, bijvoorbeeld de kans op ongelukken. Ik geloof best dat hij dit onderdeel ook zal beheersen; toch is het nieuw voor hem om in een grote groep te schaatsen. Met het oog op wat er nog komen gaat op de langebaan, lijkt het me niet verstandig nu al te grote risico's te nemen."

Het zou zijn debuut zijn geweest tussen de mannen van de lange adem. Dat zou wennen zijn, want de 19-jarige schaatser reed in zijn carrière nog nooit wedstrijden langer dan vijf kilometer. Drie weken geleden eindigde hij (in zijn achttiende 5000 meter) op het Amerikaans kampioenschap als tweede achter Casey Dawson, in 6.20,76. 

Stolz' landgenote Mia Kilburg-Manganello profiteerde verleden seizoen van haar verblijf in Heerenveen wegens de World Cup Langebaan, door even een uitstapje te wagen naar Noord-Holland. Dat werd in de marathon van Haarlem beloond met een podiumplaats: derde achter Paulien Verhaar en Maaike Verweij. Kilburg, zeer bedreven op de mass start, had voordien een keer meegedaan aan een marathon: de cupfinale van 2020 in Leeuwarden, waarin ze als vijfde  over de streep kwam. 

Joy Beune en Jutta Leerdam loten Kimi Goetz
De Nederlandse schaatstop is van het Japanse Obihiro naar het Chinese Beijing gevlogen voor de tweede wereldbeker van het seizoen. De loting voor de eerste dag wijst uit dat twee Nederlandse vrouwen het mogen opnemen tegen de Amerikaanse Kimi Goetz die vorige week in Obihiro verraste. Zij won tijdens de eerste omloop van de 500 meter en werd derde op de 1500 meter. Op de schaatsmijl zal Joy Beune de strijd aangaan met Goetz in de laatste rit. Marijke Groenwoud, die de eerste World Cup liet schieten, mag de 1500 meter aftrappen in rit één tegen Binyu Yang. Daarna volgt Esther Kiel tegen Kaitlyn Mcgregor in rit drie en Antoinette Rijpma – de Jong tegen Momoka Horikawa in de voorlaatste rit. Melissa Wijfje is tot de B-groep veroordeeld.

Jutta Leerdam treft Kimi Goetz in de slotrit van de eerste 500 meter. Daarvoor verschijnen de vier andere Nederlandse vrouwen op het ijs. In paar twee racet Dione Voskamp tegen Carolina Hiller, in paar vijf Naomi Verkerk tegen Vanessa Herzog en in rit zeven Marrit Fledderus tegen Yukino Yoshida. Femke Kok, winnares van de tweede omloop van vorige week in Japan, start tegelijk met Kurimi Inawaga in rit acht.

Slechts drie Nederlandse mannen in de A-groep van de 500 meter
Op de 500 meter zal slechts voor drie Nederlandse mannen het startschot klinken in de A-groep. Na de val van Sebas Diniz en een slecht optreden van Kai Verbij vorige week, zullen zij tegen elkaar rijden in de voorlaatste rit in de B-divisie. In de A-groep treffen Janno Botman en Merijn Scheperkamp elkaar in rit vijf. Hein Otterspeer sluit de 500 meter af tegen Canadees sprintkampioen Laurent Dubreuil.

Als laatste staat de 1500 meter mannen op het programma. Vorige week was de spanning om te snijden. De top-10 lag toen maar 0,58 seconde uit elkaar. De oranje pakken kunnen we deze week achtereenvolgens in de tweede helft spotten. Als eerste zal Patrick Roest in actie komen in rit vijf tegen Hallgeir Engebråten gevolgd door Thomas Krol tegen Kazuya Yamada en Wesly Dijs tegen Sander Eitrem. De laatste Nederlander die in actie komt is Kjeld Nuis in rit acht. Hij zal op de kruising de Chinese Zhongyan Ning tegenkomen. De Japanse winnaar van acht dagen geleden, Masaya Yamada, mag in rit negen laten zien of hij het kunstje kan herhalen.

De wedstrijden in de A-groep zijn vanaf 10:00 uur live te volgen via de NOS livestream. Het gehele programma en meer informatie vind je op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan