Tickets
Shop
Natuurijs 01 dec 2023

Dooi in Winterswijk: Kans op marathon nihil

Het is vrijwel uitgesloten dat zaterdag of zondag de eerste natuurijsmarathon van deze winter wordt gereden in Winterswijk. Dat is de conclusie van Auke Spijkstra, voorzitter van de Winterswijkse IJs Vereniging. “We zijn overgeleverd aan Moeder Natuur, heel erg spijtig.”

Foto : Vincent Riemersma

Winterswijk was de afgelopen dagen in de ban van de mogelijk eerste natuurijsmarathon. Andere locaties lieten al in een vroeg stadium weten het niet te zien zitten, maar in het Gelderse was men optimistisch. Het weerbeeld veranderde echter in de loop van de week. “Ik werd vanochtend om 5 uur wakker, keek door het raam naar buiten en zag dat de ruiten van de auto’s niet eens bevroren waren”, vertelt Spijkstra.  

Eenmaal op de baan aan de Bataafseweg werd het laatste beetje optimisme weggevaagd. “We hebben eigenlijk geen millimeter ijs meer”, stelt hij. “Waar het in het noorden van het land op plekken negen graden vroor, hebben we hier amper vorst gehad.” Daarmee lijkt de kans op de eerste natuurijsmarathon voorlopig verkeken voor Winterswijk, dat dit jaar voor het eerst meedoet. “We zien het niet gebeuren dat we nog aan de drie centimeter komen, zo is het nu eenmaal.” 

Spijkstra hoopt de komende dagen alsnog een ijsvloer neer te leggen, zodat de recreanten er gebruik van kunnen maken. “Zij hebben aan twee centimeter genoeg”, stelt de voorzitter, die overweldigd is door de massale belangstelling. “Het is ongekend wat dit losgemaakt heeft. We zagen vrijwilligers die ik niet eens kende, met 20 tot 25 personen hebben we alles in gereedheid gebracht. Ook vanuit de media was en is er veel belangstelling: Hart van Nederland wil nu nog komen, maar wat ze willen zien weet ik niet...” 

Team Jumbo-Visma tevergeefs terug van trainingskamp 
De marathonschaatsers dachten tot enkele dagen geleden dat ze van een vrij weekend konden genieten, maar met de vorst in Nederland veranderde dat. Veel van de grote ploegen hadden voor een trainingskamp de zon opgezocht. Royal A-Ware/Albert Heijn-Zaanlander bivakkeert op Tenerife en een groot deel van de Reggeborgh-equipe zit in het Spaanse Calpe. De vrouwen van BDM-BTZ en de mannen van Team Jumbo-Visma hadden deze week een fietskamp op Gran Canaria. 

De ploeg van Peter de Vries zocht naar mogelijkheden om zo laat mogelijk terug te keren naar Nederland, maar op vrijdag en zaterdag waren geen vluchten beschikbaar. En dus zaten de mannen van de geel-zwarte formatie donderdagavond al in het vliegtuig terug naar huis, vier dagen eerder dan gepland. Zoals het nu lijkt, is die moeite tevergeefs geweest. De andere ploegen hadden nog geen aanstalten gemaakt om terug te keren naar Nederland.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan