Tickets
Shop
Natuurijs 30 nov 2023

‘Vijftig procent kans op natuurijsmarathon in Winterswijk’

Het blijft afwachten of het marathonpeloton zich mag opmaken voor een natuurijswedstrijd. Waar Winterswijk hoopte op zaterdag, lijkt zondag de meest reële optie.

Foto : Eigen foto

“We hebben tot vanochtend acht uur gesproeid”, vertelt voorzitter Auke Spijkstra op donderdag. “Momenteel hebben we een ijsvloer van zeven millimeter, waar we gehoopt hadden op een à anderhalve centimeter.” Omdat het slechts twee graden gevroren had en het mistig was in de Achterhoek, viel de ijsgroei tegen. Voor een natuurijsmarathon is drie centimeter nodig.

“Zodra het gaat vriezen vanmiddag, gaan we weer sproeien. Morgenochtend kijken we hoe dik het ijs is en of we al een beslissing kunnen nemen. Het is fifty-fifty momenteel of er een natuurijsmarathon kan komen in Winterswijk.” Een marathon op zaterdag sluit Spijkstra niet uit, maar hij acht zondag het meest kansrijk. “Er wordt veel vorst verwacht in de nacht ervoor.”

Ondertussen wordt met man en macht gewerkt om de kans op een marathon in Winterswijk zo groot mogelijk te laten zijn. “We houden continu drie weerstations in de gaten, alleen verschillen ze veel van elkaar. We willen graag een marathon, maar we moeten realistisch blijven.”

Aan de randvoorwaarden is voldaan door de ijsbaan in Winterswijk. Het draaiboek is ingeleverd bij de KNSB en de vergunning is geregeld. Het zou een primeur zijn voor de Achterhoekse plaats, die de grootste kanshebber is voor ‘de eerste’, mede door technologisch vernuft. Elders in het land ligt er nog geen ijsvloer, al kan het met koude temperaturen in de nacht snel veranderen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan