Tickets
Shop
Inlineskaten 26 mei 2023

Marijke Groenewoud: ‘Rijd liever wedstrijden dan dat ik train’

Ze beleefde de afgelopen winter haar definitieve doorbraak op de langebaan en de basis werd in de zomer daarvoor gelegd tijdens de landelijke skeelerwedstrijden. Marijke Groenewoud begint haar seizoen op de skates aankomend weekend met deelname aan de Reggeborgh Marathon Inline Cup 3 in Poederoijen.

Foto : Neeke Smit

“Als ik thuis ben en het past in het schema, dan ben ik gewoon van de partij”, zegt de Friezin, die de eerste ronde van de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Nijeveen moest laten schieten. Vorig jaar reed ze alle wedstrijden die meetellen voor het klassement en was ze met vijf overwinningen de grote slokop. Ook zonder dat succes is het enthousiasme voor de skeelersport groot bij de regerend wereldkampioene op de mass start. “Ik heb altijd veel wedstrijden geskeelerd, het is leuk om te doen en het past goed in onze schema’s.”

“Liever een wedstrijd dan dat ik zelf een uur op de skeelers sta om te trainen”, lacht Groenewoud. Na een rustperiode aansluitend op een succesvol langebaanseizoen trok ze begin deze maand voor drie weken met de ploeg naar Tenerife. Daar werd de basis voor het nieuwe seizoen gelegd. “De batterijen zijn opgeladen”, stelt de Hallumse, die momenteel in Zuid-Limburg bivakkeert voor opnieuw een trainingskamp met Team Albert Heijn Zaanlander. “Mijn beste vorm heb ik nog niet te pakken, maar het gevoel is goed genoeg om daar van start te gaan."

Groenewoud doelt op Poederoijen, de wedstrijd die vorig jaar voor het eerst opgenomen was in de  Reggeborgh Marathon Inline Cup. Ze zette daar de kroon op een sterke zomer met de vijfde seizoenszege in de landelijke marathonreeks. “Best een mooi rondje", zegt ze over het parcours van anderhalve kilometer. "De eerste bocht is vrij scherp, daar werd in de eerste drie ronden bij ons gevallen. Oppassen dus, maar verder is het een mooi parcours.” Het stuk over de dijk kan bovendien voor afscheiding zorgen: “Als er wind staat, wordt het direct een stuk zwaarder. Daar krijg je wel een eerlijke wedstrijd van.”

Daarnaast is de tactische component iets waardoor Groenewoud aangetrokken wordt door de marathons op wielen. “We zijn als team vaak met z’n drieën en dan is het leuk om een tactiek af te spreken en het spel te spelen.” Dit is, zo gaf ook Bart Hoolwerf aan, een goede oefening voor bijvoorbeeld de mass starts. “Het is tactisch in veel opzichten hetzelfde, maar het is langer dan de mass starts”, aldus Groenewoud. “Voor mij is het vooral een manier om sterker te worden en effectief te trainen. Ik haal er vooral veel plezier uit en dat is ook heel belangrijk.”

Het succes van afgelopen seizoen doet vermoeden dat Groenewoud de Reggeborgh Marathon Inline Cup dit jaar ook weer hoog op de verlanglijst heeft staan. Maar dat is geen zekerheid. “Ik heb al een marathon gemist, straks met de driedaagse ben ik er ook maar een dag”, zegt Groenewoud. “Het is passen en meten. Als het uitkomt, ben ik aanwezig. Maar als we op trainingskamp zijn, gaat dat voor. Het heeft wat dat betreft geen prioriteit om beslist aan de start te staan.”

Groenewoud hoopt op meer animo in thuiswedstrijd
Het duurt nog even, maar in de agenda van Marijke Groenewoud staat ook de ONK in Hallum weer genoteerd. “We hebben nog geen schema voor augustus, maar die wedstrijd hoop ik wel te rijden”, zegt Groenewoud, die vorig jaar in haar eigen woonplaats zegevierde. “Het was heel mooi, heel Hallum stond langs de kant. Het was best wel druk, maar ik hoop wel dat er dit jaar meer rijdsters aan de start komen.”

Er stonden bij de vrouwen slechts negen deelnemers aan de start. “Dat is zonde, maar zo gaat het de afgelopen jaren. Het was veel drukker, maar het wordt nu minder. Ik weet niet precies hoe het komt, maar het is jammer voor de sport. Dat is zonde.”

In Poederoijen is het startveld bij de vrouwen heel behoorlijk. Tot nu toe staan er 28 vrouwen ingeschreven met naast topfavoriet Groenewoud ook thuisrijdster Elsemieke van Maaren en Lianne van Loon, de winnares van de eerste wedstrijd in Nijeveen.

Bij de mannen staan voorlopig 26 deelnemers op de lijst. Dit jaar is er voor het eerst ook een wedstrijd voor 1ste divisierijders bij de mannen en vrouwen. Meer info over de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Poederoijen is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan