Tickets
Shop
Nieuws 07 aug 2022

Organisatie van Poederoijen krijgt loon naar werken

Marijke Groenewoud en Bart Swings wonnen zaterdagmiddag en -avond de laatste wedstrijd om de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Poederoijen. De grootste zege boekten evenwel de energieke regelaars achter de schermen die er ondanks de korte voorbereidingsperiode een geslaagd evenement in het kleine dorp aan de Maas van maakten.

Foto : Neeke Smit

Of ze nou tweede, twaalfde of 36e is geworden, eigenlijk kan het Elsemieke van Maaren (25) uit Zuilichem niet zoveel schelen. “Toen ik hier voor de wedstrijd op het parkoers arriveerde, en al die mensen zag – onder wie heel veel bekenden – dacht ik al: deze dag is geslaagd”, zegt de rijdster, amper twee minuten na de finish van de race, die haar inderdaad een tweede plaats heeft opgeleverd. En daar is het haar vooral om te doen geweest: de finale om de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Poederoijen tot een knalfeest promoveren. Voor een keer mag het resultaat dan best een soort bijzaak zijn.

Dat knalfeest is er gekomen. Nee, veel meer dan dat. Veel publiek, een prachtige omloop, alleraardigste wedstrijden, prima winnaars (Marijke Groenewoud bij de vrouwen, Bart Swings in de mannencategorie) en misschien wel het belangrijkste, de conclusie: dit smaakt naar een volgende editie. Van de frêle gebouwde Van Maaren mag het. “We hebben tegen elkaar gezegd: of het wordt niks en dan lopen we de gehele dag achter de feiten aan, of er ontstaat iets geweldigs, met veel toeschouwers en een mooie sfeer, dan gaan we volgend jaar op herhaling. Nou, zoals je ziet: het is super geworden, toch?”

Elsemieke van Maaren rende deze week de longen uit haar lijf voor de marathon, om vervolgens hetzelfde te doen op haar skeelers. | Foto : Neeke Smit

Ze glimt van oor tot oor, nog nahijgend van de vrouwenwedstrijd waarin ze het de ongenaakbare Marijke Groenewoud voor eigen volk in elk geval knap lastig heeft weten te maken. Sanne Oosterwijk is de rapste geweest in de pelotonsspurt en staat als nummer drie op het ereschavot. Van Maaren: “Ik wist onderweg ook al dat ik in een sprintje met Marijke niet zou kunnen winnen. Ik heb ervoor gereden en verloren. Het is niet anders. Gelukkig dat we die Belgische (Fran Vanhoutte, red.) er voor de finale nog af konden rijden. Die weigerde een meter op kop te rijden. Dadelijk klopt ze me nog voor de tweede plek, dacht ik op een gegeven moment. Dat hebben Marijke en ik kunnen voorkomen.”

Goed beschouwd is die ondankbare klassering een uitstekend resultaat, kijkend naar de bergen werk die ze heeft moeten verzetten om überhaupt een skeelerrace in haar achtertuin te krijgen. Van Maaren behoort namelijk ook tot het kleine organisatiecomité dat in no-time een evenement in elkaar heeft weten te draaien waar weinig op aan te merken is. Het heeft haar zo in beslag genomen dat ze niet eens meer in de gaten had dat de zaterdag een wedstrijddag voor haar zou zijn.

“Ik ben voor het eerst heel erg nauw betrokken geraakt bij de organisatie van een wedstrijd. Samen met mijn zus, mijn vader, de clubs uit de omgeving, en de sponsoren hebben we geprobeerd er een leuke marathon van te maken. Ik ben er druk mee geweest, ja. Echt, geen seconde stond ik er vandaag bij stil dat ik moest skeeleren, want er was steeds weer iets te regelen. Het is bijzonder als rijdster te ervaren wat er allemaal bij komt kijken om zoiets op poten te zetten. Het is het wel dubbel en dwars waard geweest. En dan is het extra leuk dat ik tijdens mijn race langs de kant alleen maar ‘Zuilichem’, ‘Elsemieke’ en andere aanmoedigingen heb gehoord. Tja, dat ik dan tweede word…daar kan ik nooit blij om worden. Wél met deze hele dag.”

Marijke Groenewoud bekroont haar skeelerseizoen met de hoofdprijs in Poederoijen. Daarnaast pakt ze de eindzege in het klassement van de Reggeborgh Cup. | Foto : Neeke Smit

Die wordt besloten met een barbecue waar de dagwinnares en eindlaureaat Groenewoud wel oren naar heeft. “Ik rook onderweg de broodjes hamburger al”, klinkt het grinnikend uit de mond van de Friezin, die zes van de twaalf races op haar naam heeft geschreven. “Het ging lekker. Ik kon goed merken dat we hier in de streek van Elsemieke reden. Het was alleen maar ‘Elsemieke, Elsemieke, Elsemieke’ wat ik opving uit het publiek. Ik zei na verloop van tijd tegen haar: het is maar goed dat ik met jou in de kopgroep zit, dan horen we ook nog wat”, aldus Groenewoud, die de local hero met gemak de baas bleef in de spurt.

“Van de zege weggeven is geen sprake, ben je gek. Als het geen ploeggenote is, dan geef ik niks weg. We komen hier met de ploeg om te winnen, dan laat ik deze kans niet aan me voorbijgaan. Het is mijn zesde: een mooie kroon op het seizoen. Die krijgt nog meer glans door de hoeveelheid mensen die hier aanwezig zijn. Dat is best gaaf. Zoveel heb ik er eerder dit jaar niet gezien bij een inlinerace.”

De uitslag van de vrouwenrace staat hier. 

En hier vind je het eindklassement van de vrouwen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan