Tickets
Shop
Langebaan 10 mei 2023

Legendarische schaatscoach Leen Pfrommer (87) overleden

Oud-schaatscoach Leen Pfrommer is op 87-jarige leeftijd overleden. Pfrommer was een van de bekendste trainers uit de schaatssport. Hij was jarenlang bondscoach en gaf onder meer training aan Ard Schenk en Kees Verkerk. In de decennia daarna stond hij aan de basis van vele schaatscarrières.

Foto : Soenar Chamid

De trainer uit Harderwijk was al in de jaren zestig actief als trainer en werd bondscoach. Hij bereikte grote successen met grootheden als Ard Schenk, Kees Verkerk en Jan Bols. Verder was Pfrommer ook coach van Jan Bos, Harmen Kuipers, Hans van Helden, Piet Kleine en Marianne Timmer. Hij was in een loopbaan van dertig jaar coach van ruim honderd schaatsers. Onder leiding van Pfrommer haalde Nederland vier keer olympisch goud, vijf wereldtitels allround en twee Europese titels allround.

In 1977 trad Pfrommer terug als bondscoach toen enkele schaatsers het oneens waren met zijn aanpak. Hij bleef actief als trainer en als coach van Jong Oranje kreeg hij in de jaren tachtig te maken met grote talenten als Gerard Kemkers, Ids Postma, Leo Visser en Rintje Ritsma. Hij was tot op relatief hoge leeftijd nog actief als coach bij de DSB-ploeg van Dirk Scheringa. 

Hij was ook nog een periode als commentator actief voor de NOS. Toen Hilbert van der Duim in 1981 een ronde te vroeg stopte tijdens de 5 kilometer, sprak Pfrommer de legendarische woorden: "Hilbert jongen, je moet doorrijden!"

Pfrommer is een korte periode ziek geweest, laat zijn zoon aan het ANP weten.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan