Tickets
Shop
Kort door de bocht 19 mei 2023

Stuivertje wisselen in Rotterdam, Irene Schouten wint wielerronde Lekkerkerk

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Stuivertje wisselen tussen Rick en Kay Schipper in Rotterdam
Tijdens de derde KNSB Baan/Weg Competitie in Rotterdam wisselden tweelingbroers Rick en Kay Schipper (bovenaan op archiefbeeld) elkaar af op het hoogste schavot. Op de puntenkoers trok Kay aan het langste eind voor Rick Schipper en Jarno van der Ent. In de sprint was de uitslag voor de mannen van Radboud Inline-skating andersom. Op de one lap kwam Rick Schipper, die het de laatste tijd ‘wel aardig op orde heeft’, als eerste over de streep. Kay Schipper finishte als tweede en Glenn Nijenhuis als derde. Op de 100 meter was Jelmar Hempenius in een tijd van 10.23 seconden de rapste. Nijenhuis noteerde de tweede tijd (10.73 seconden), Teun Schouten zette de klok stil op 10.83 seconde en werd derde.

Bij afwezigheid van de top-3 op de puntenkoers in Heerenveen, Fleur Veen, Lianne van Loon en Bente Kerkhoff, mocht Sofia Schilder zich in Rotterdam de winnares noemen van de lange afstand. Angel Daleman werd tweede en Elsemieke van Maaren kwam als derde over de eindstreep. Op de one lap won de 16-jarige Daleman in het deelnemersveld van de senioren/junioren-A. Zij was Fleur Huls en Marieke de Vries te snel af. Op de 100 meter was Huls de snelste vrouw in een tijd van 11.55 seconden, slechts één honderdste van een seconde voor Lataesha Narain (11.56). Marieke de Vries kreeg het brons omgehangen (11.64). Zaterdag 20 mei wordt de vierde landelijke wedstrijd verreden in Oldebroek. Meer informatie over de KNSB Baan/Weg Competitie 3 en uitslagen zijn te vinden op de kalenderpagina.

Irene Schouten wint wielerronde van Lekkerkerk
Op Hemelvaartsdag wist Irene Schouten verrassend de Wielerronde van Lekkerkerk te winnen. In de sprint troefde ze de kopgroep af met gevestigde namen uit de wielerwereld. Quinty Ton en Loes Adegeest, beiden oud-marathonschaatssters, werden respectievelijk tweede en derde. Wereldkampioene op de fiets, Annemiek van Vleuten, eindigde met een vierde plaats net naast het podium. Antoinette Rijpma-De Jong deed ook mee en finishte in het peloton. 

De olympisch- en wereldkampioene op de schaats was niet naar de drukbezochte 59e editie van Lekkerkerk over 60 kilometer gekomen om in het peloton te blijven rijden. “Dat kon ik tegenover de vele toeschouwers niet maken”, zei ze na afloop tegen de aanwezige pers. Twee keer probeerde ze te ontsnappen, waarbij de tweede ontsnappingspoging raak was. “Aan het eind had ik nog wat over voor een snelle sprint”, aldus een blije Schouten, die op haar Instagrampagina laat weten dat deze overwinning naar meer smaakt.

Sara van Vliet vijfde rijdster Van Ramshorst - Renault
De Groningse Sara van Vliet zal als enige belofterijdster aansluiten bij het marathonteam Van Ramshorst Renault. De kunstenares maakte vorig jaar onderdeel uit van de topdivisieploeg, maar moest plaats maken voor de talenten Janne Berkhout en Sofia Schilder. Hoewel ze gekeken heeft bij andere teams op het hoogste niveau, heeft ze toch besloten om genoegen te nemen met een plek bij de B's. "Ik heb met andere ploegen gesproken, alleen weet ik dat ik me hier thuis voel. Voor mij was het hoogtepunt afgelopen seizoen hoe we met het team gereden hebben. Voor elkaar, met elkaar. Ik wist dat ik op die andere meiden kon vertrouwen. Geen enkele marathonschaatser doet het omdat je er geld mee kan verdienen, het belangrijkst is dat je gelukkig bent", legt Van Vliet haar keuze uit. 

Wanneer haar ploeggenoten Schilder en Eline Mulder wedstrijden schaatsen op de langebaan, zal Van Vliet alsnog in de Topdivisie verschijnen. Schilder, Mulder, Berkhout en Femke Mossinkoff vormen de A-ploeg, Van Vliet is de enige die ingeschreven staat bij de beloften. 

TalentNED zeven schaatsers rijker
De schaatsacademy TalentNED verwelkomt een zevental schaatsers. Mats Bendijk, Floris van Velsen, Isa Leroy, Lieke Hoogendoorn, Freek van der Ham, Pelle Bolsius en Sil van der Veen maken de stap naar Enschede, waar ze zich hopen te ontwikkelen tot sterke schaatsers én topsporters, om van daaruit de volgende stap in hun carrière te zetten. Met de vijf schaatsers Meike Veen, Ward Dielissen, Jasper Krommenhoek, Michiel de Groot, Rosalie van Vliet, die hun tweede jaar ingaan, bestaat het team het komende seizoen uit twaalf rijders. Afgelopen seizoen wisten acht TalentNED-ers de stap te maken naar schaatsmekka Thialf, waaronder vier atleten naar één van de commerciële teams. Sijmen Egberts en Chloé Hoogendoorn vertrokken naar Jumbo-Visma Development Team en Jade Groenewoud en Stijn van de Bunt naar Team IKO. Bekijk hier het transferoverzicht

Foto : TalentNED

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan