Tickets
Shop
Kort door de bocht 02 mei 2023

Marwin Talsma weg bij Jillert Anema

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Marwin Talsma keert terug bij Team FrySk
Marwin Talsma rijdt de komende winter weer in dienst van Team FrySk. De 25-jarige Grouster reed vorig jaar voor Team Albert Heijn Zaanlander, maar haalde niet zijn gewenste niveau. Met de negende tijd op de 5000 meter tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi greep de stayer naast een plek in het internationale circuit. Ook tijdens het Daikin NK Afstanden kon Talsma geen potten breken. Hij had een doorlopend contract voor nog een jaar bij de formatie van Jillert Anema, maar besloot de samenwerking te stoppen.

De voormalig Nederlands kampioen op de langste afstand benaderde zijn voormalig coach Siep Hoekstra voor een terugkeer bij Team FrySk. “Ik heb vanuit Spanje contact opgenomen met Siep en heb mijn verhaal gedaan”, zegt Talsma in de Leeuwarder Courant. “Hij weet hoe hij het beste uit mij kan halen. Hopelijk kunnen we dat nog een keer voor elkaar krijgen.” De schaatser wil onder de vleugels van Hoekstra weer uitgroeien tot de toprijder van weleer. “Ik vind het nog steeds machtig om te sporten, maar ik doe het niet alleen om rondjes te rijden. Ik wil ook presteren.” Talsma reed in 2020 en 2021 ook al voor Team FrySk.

Team IKO verlengt contracten van Gijs Esders en Armand Broos
Team IKO heeft twee rijders langer aan zich verbonden. Gijs Esders heeft een nieuw eenjarig contract getekend bij Team IKO en sprinttalent Armand Broos blijft nog twee jaar bij de formatie van de broers Ten Hove. “We zijn erg blij met de contractverlenging van beide mannen”, laat het team weten. “Gijs heeft met zijn ervaring een belangrijke rol in ons relatief jonge team. Daarnaast hebben we nog niet alles eruit weten te halen bij hem, er zit zeker nog meer in. Armand heeft afgelopen seizoen indruk op ons gemaakt met de progressie die hij in slechts één seizoen heeft weten te realiseren, zo reed hij al 35,33 op de 500 meter en 1.09,86 op de 1000 meter."

Het team bevestigde het vertrek van Yves Vergeer, die al aangaf zich te focussen op de marathons. Ook Kim Talsma, de jongere zus van Marwin Talsma, is komend seizoen niet meer in het rood-zwart te bewonderen. De 22-jarige Talsma sluit net als haar broer aan bij Team FrySk, waar ze eerder ook reed.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan