Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2023

Yves Vergeer: als marathonman verbeteren voor langebaan

De ambities die hij heeft in het langebaanschaatsen blijven intact, maar Yves Vergeer (20) is van plan er via een alternatieve route naartoe te werken. Volgend seizoen komt in elk geval de nadruk te liggen op marathonschaatsen. Hij wordt na Bart Swings en Stefan Wolffenbuttel de derde nieuweling in het Topdivisieteam van Okay-KPMS.

Foto : Neeke Smit

Deze winter reed de jonge, uit Warmond afkomstige schaatser zeven marathons op het hoogste niveau mee. In de vierde kon er al een top-tien-plaats worden genoteerd (zesde in Den Haag). Al was hij in het pak van zijn huidige ploeg IKO meestal een eenling in het peloton, het spel en de strijd bevielen hem wekelijks steeds meer. Wat Vergeer nog belangrijker vond: hij merkte gaandeweg dat hij sterker, fitter en energieker werd van die 125 rondjes jakkeren op de vierhonderdmeterbaan. Precies in de periode dat hij veel marathons reed, klokte hij als langebaanman ook de beste tijden.

Verder nadenkend over zijn sportieve loopbaan kwam hij tot de conclusie dat het marathonwerk hem misschien wel zou kunnen helpen om een betere langebaanrijder te worden. “Ik ben er nog steeds op gebrand me in die discipline te ontwikkelen”, zegt Vergeer. “Gezien de ervaringen van dit seizoen geloof ik dat ik door een paar jaar meedraaien in de marathoncompetitie een basis leg om over drie of vier jaar beter te presteren op de langebaan. Lars Woelders (zijn toekomstige ploegmaat bij Okay, red.) is een goed voorbeeld van iemand die marathons rijden combineert met langebaanwedstrijden en er zichtbaar beter door wordt. Waarom zou ik dat niet proberen? Als het even kan, wil ik graag meedoen aan de drie belangrijkste toernooien op langebaangebied.”

Al komt de focus vooral op de marathons te liggen, Yves Vergeer hoopt ook op de belangrijkste langebaantoernooien acte de presence te geven. | Foto : Neeke Smit

De ruimte daarvoor krijgt hij van de teamleiding. Of dat onder de vlag van Team IKO zal gebeuren, is nog niet duidelijk. ‘Daar zijn we over aan het nadenken en in gesprek met elkaar’, laat trainer Erik Bouwman weten.

“Ik vind het een mooie route om me als sportman door te ontwikkelen. Ook het vooruitzicht dat ik straks met een team de marathons inga, lijkt me gaaf. Met of voor elkaar rijden is een extra dimensie, daarnaast doe ik de hardheid op die ik nodig heb voor de langebaanafstanden.” Dat hij vrij eenvoudig een plek heeft kunnen verwerven in het gezelschap van manager Edward van Dijk en ploegleider Ron Neymann, dankt Vergeer aan het verleden. Gedurende de jaargang 2018-’19 en ’19-’20 maakte hij al deel uit van Okays belofteploeg. “Een geweldige tijd waarin ik veel heb geleerd. Ik herinner me nog goed hoe wij (Ivar Immerzeel, Jordy van Workum en Merijn Scheperkamp, red.) als jonge ventjes mochten meetrainen met de A-ploeg. Dat was machtig. Supergaaf dat ik nu kan terugkeren bij Edward", besluit Vergeer, die in Eindhoven niet present was wegens een blessure.

Harm Visser zit Sjoerd den Hertog op de hielen na zege
De dertiende wedstrijd om de Marathon Cup eindigde in een zege voor Harm Visser. De kleine katapult van Jumbo-Visma wees Sjoerd den Hertog (Royal A-ware) en Evert Hoolwerf (Reggeborgh) terug naar de plaatsen twee en drie. Met nog twee wedstrijden te gaan - in Groningen volgende week zaterdag en de grote finale die wordt verreden in Leeuwarden op 11 maart - krijgt de competitie een spannend slot. Den Hertog voert het klassement nog aan, maar Visser blaast de hete adem snoeihard in zijn nek. Amper drie punten bedraagt het verschil.

Harm Visser (witte pak) was de rapste in Eindhoven. | Foto : Neeke Smit

Zo bloedstollend is de situatie ook bij de Beloftevrouwen. Yvonne Nauta was prima op dreef in de lichtstad en kruipt dankzij haar overwinning (voor Judith Krabbenborg en Susanne Prins) in de richting van Sofia Schilder. De jonge Noord-Hollandse werd zesde.

De uitslagen van de Beloftevrouwen en de Topdivisie mannen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan