Tickets
Shop
Nieuws 13 mei 2023

Kay Huisman breekt sleutelbeen op twee plaatsen

Shorttracker Kay Huisman beleeft niet de meest gelukkige eerste periode van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Westlander ontbrak vorige week bij de aftrap van de nationale selectie op Papendal vanwege een keelontsteking, en is nu geveld door een dubbel gebroken sleutelbeen.

Foto : Shapevisions - KNSB

De 25-jarige Huisman liep de blessure vrijdag op tijdens een trainingsrit op de fiets. Bijna thuis van een klein rondje door de omgeving van Heerenveen zag een afslaande autobestuurder de rijder van de NTS (nationale trainingsselectie) te laat en schepte hem. “De bestuurder zei naderhand me te hebben gezien, maar dacht nog voor mij langs de straat rechtsaf in te kunnen slaan, terwijl ik rechtdoor reed op het fietspad. Maar ik denk dat-ie niet goed heeft gekeken en mijn snelheid verkeerd heeft ingeschat, want ik zag de auto pas op het laatste moment waardoor ik niet meer kon uitwijken en ten val kwam”, vertelt Huisman. "Ik fietste overigens niet eens zo hard, omdat ik van de dokter te horen had gekregen dat ik weer rustig moest beginnen."

Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar onderzoek uitwees dat hij een dubbele breuk aan het linkersleutelbeen heeft overgehouden. “Helaas geen mooie breuken, is me verteld. Ik zit nu met een band om m’n nek om mijn arm in een bepaalde positie te houden. Maandag word ik geopereerd. Ik hoop dat het herstel niet te lang zal duren. Die keelontsteking was een eerste hindernis, dit is een volgend hobbeltje in de voorbereiding”, klinkt het laconiek. “Ach, normaal gesproken gaat het herstel vrij snel na een operatieve ingreep. Met een week of twee denk ik wel weer te kunnen fietsen. Dat zal eerst op een hometrainer zijn, maar ik hoop gauw weer de wereld in te kunnen trekken.”

Over een dikke maand wacht het eerste trainingskamp van de ploeg onder leiding van bondscoach Niels Kerstholt. De bestemming is dan het Italiaanse Bormio. “Het lijkt me geen probleem om dat te halen”, zo kijkt Huisman optimistisch vooruit.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan