Tickets
Shop
Inlineskaten 13 mei 2023

Heemskerk heeft eindelijk gedroomde skeelerbaan

Zaterdag is in Heemskerk de nieuwe skeelerbaan van IJsclub Kees Jongert geopend. Met de feestelijke opening, verricht door wethouder Aad Schoorl en voormalig Elfstedenrijders Jos Niesten en Bert Verduin, komt een lang gekoesterde wens van de club uit.

Foto : Glenn Wassenbergh

Het traject richting de opening van de skeelerbaan verliep niet zonder slag of stoot. “Het zat al lange tijd in de pen”, vertelt voorzitter Nico Pronk met gevoel voor understatement. Om precies te zijn heeft de realisatie van de skeelerbaan zestien jaar geduurd. De komst van een skeelerbaan was toegezegd toen de club van Beverwijk naar Heemskerk verhuisde. “We hebben daar vervolgens een nieuw clubhuis gebouwd. Een prachtig complex, maar de aanleg van de skeelerbaan wilde niet vlotten. Er was elke keer wat bij de gemeente: geen geld of een andere smoes. Vier jaar geleden kregen we een nieuwe raad en hebben we het weer onder de aandacht gebracht, we hebben ons er sterk voor gemaakt dat die baan er alsnog zou komen.”

“De gemeenteraad heeft in 2021 besloten dat de baan in 2022 gerealiseerd moest zijn op het complex waar de ijsbaan ligt”, gaat Pronk verder. De baan werd eind vorig jaar opgeleverd en is al een tijdje in gebruik, maar de korte vorstperiode van afgelopen december kwam te vroeg voor ijs op de gloednieuwe ovaal aan de Adelaertbaan. Desondanks is de asfaltbaan een goed startpunt voor de vereniging met 300 leden. “De winters worden minder, het aantal ijsdagen loopt de laatste jaren sterk terug. Dat hebben we ook duidelijk voorgespiegeld aan de gemeenteraad en de bestuurders van het college, het was van levensbelang voor ons dat we een skeelerbaan zouden krijgen.”

Dat is vooral om de jeugd betrokken te houden bij de sport, legt Pronk uit. “We gingen deze winter met zo’n honderd kinderen naar de ijsbaan voor tien lesdagen, maar daarna kwam er geen vervolg.” Met de skeelerbaan kunnen leden het hele jaar door actief blijven. “We kunnen nu ook van april tot oktober iets bieden. Dat past bij het beleid van de gemeente, de jeugd moet sporten. Wij hebben ze bovendien steeds voorgehouden dat het skeeleren op de openbare weg, met name in het gebied van de IJmond, eigenlijk te gevaarlijk is geworden. Het is nu eenmaal ontzettend druk op de openbare weg.”

Trots op zeer betrokken Elfstedenrijders
Jos Niesten en Bert Verduin zijn twee bekende schaatsers met een link naar IJsclub Kees Jongert. Niesten werd derde in de Elfstedentocht van 1985 en poetste in de jaren daarna zijn erelijst op met een Nederlandse titel op de marathon en het rijden van een officieus werelduurrecord (37.638,26 meter). “Jos is al vijftig jaar lid van de club en ook vice-voorzitter”, zegt Pronk over de 77-jarige Niesten.

Verduin (57) werd derde in de laatste Elfstedentocht van 1997 en is als trainer actief voor de vereniging: “Hij geeft marathontraining op de ijsbaan in Haarlem, beiden zijn heel erg betrokken bij onze club. Ik zeg altijd: Jullie zijn onze coryfeeën, de uithangborden van de club.” Ook richting de buitenwereld is dat belangrijk. “Het is mooi dat je op zulke mensen kunt rekenen”, vindt Pronk. “Heemskerk is een schaatsminnende plek. Dat komt onder meer door de successen van die mannen.”

Bert Verduin (l) en Jos Niesten bij de opening van de skeelerbaan | Foto : Glenn Wassenbergh

Met de skeelerbaan hoopt Pronk dat de rol van jongere leden prominenter wordt. De oprichting van de nieuwe skeelercommissie was daar bewust op gericht: “We hebben vooral jonge mensen gevraagd plaats te nemen in die commissie. Ze zijn heel enthousiast aan het werk. Ik ben zelf zeventig geworden, het is niks om een stel zeventigers zoiets te laten besturen. Nu is er een commissie direct betrokken, ze ontwikkelen zich, zetten de lijnen uit en regelen trainers. Dat moeten de jonge mensen binnen de club vooral doen.”

Zaterdag vonden er tijdens de opening van de baan demonstraties plaats en kregen leden alle ruimte om meters te maken op wieltjes. Op 11 juni is de baan voor het eerst decor van een wedstrijd voor de jeugd. Pronk stelt daarnaast dat ook clubs uit de omgeving welkom zijn op het complex van IJsclub Kees Jongert. “Er is veel animo, niet alleen binnen onze club maar ook elders. De RTC Haarlem komt straks ook twee keer per week bij ons op de baan trainen. We hebben ruimte voor andere verenigingen die een trainingsplek bieden. Alle ingrediënten zijn aanwezig.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan