Tickets
Shop
Inlineskaten 07 mei 2023

Declassering brengt Rick Schipper niet van de wijs

Hij kwam als tweede aan de meet in de finale van de one lap, maar lang mocht Rick Schipper niet genieten van zijn podiumplek. Hij werd teruggezet naar de vierde plek, maar daar maalt de Noord-Hollander niet om. Zijn vorm in deze fase van het seizoen stemt hem tevreden.

Foto : Glenn Wassenbergh

Schipper was de enige Nederlander die het tijdens de one lap tot de finale schopte. In de halve eindstrijd was hij Etienne Kris, Glenn Nijenhuis en Remon Kwant te snel af. Met de Duitse Kris had Schipper het in de finale weer aan de stok. In de strijd om de derde positie raakten de beide rijders elkaar en de jury was onverbiddelijk. Schipper kreeg na afloop een declassering achter zijn naam, ondanks een indrukwekkende eindsprint waardoor hij als tweede over de finish kwam.

“Vandaag had ik het wel aardig op orde”, zegt Schipper over de start, doorgaans niet zijn sterke punt. “In de finale kom je tussen de sterke kanonnen, eentje ging me aan de buitenkant voorbij en ik probeerde mijn plek vast te houden. Het bleek nipt mijn fout te zijn.”

De West-Fries dacht zelfs dat de overwinning mogelijk was, mede dankzij zijn sterke eindschot. “Bizar, hè? Ik heb normaal gesproken langer nodig om op snelheid te komen.” Schipper heeft in deze fase van het seizoen al meer competitie in de benen dan vorig jaar. Hij reed de Europa Cups in Geisingen en Groß Gerau. “De vorm van vorig jaar begint terug te komen”, aldus Schipper, die doelt op het trainingskamp in Colombia. Daar reed hij in september vier weken in de rondte met Irene Schouten en tweelingbroer Kay. “Zo goed heb ik nog nooit geskeelerd, helaas begon daarna de winter. Ik mocht op wonderbaarlijke wijze niet naar het WK, maar ik doe nu weer mee tussen de beste rijders ter wereld. Ik pak de Europa Cups weer op, begin op stoom te komen en dan ben ik zelfs op zo’n korte afstand kansrijk.”

Schipper werd vorig jaar niet in de selectie voor het WK opgenomen en besloot het daardoor dit jaar over een andere boeg te gooien. “Ik was druk met het geven van trainingen en deed clinics voor de KNSB. Door al die inspanningen was het niet goed genoeg. Nu rijd ik de Europa Cups wel en kom ik beter in mijn ritme, dat is een verschil.” Het is de bagage die de inlineskater meeneemt naar de grote internationale wedstrijden deze zomer. “Het rijden tegen onbekende gasten geeft mij een kick. Ik begin ook al een beetje op leeftijd te raken en ik vind het prachtig als je de tegenstanders niet kunt voorspellen”, aldus de 28-jarige Schipper. 

Thuisrijder Glenn Nijenhuis mist finale door ongelukkige start
Na een sterke 200 meter op vrijdag had Glenn Nijenhuis zijn zinnen gezet op de finale van de one lap, maar hij strandde in de halve eindstrijd. “Ik zat een beetje in de knel met Rémon (Kwant, red.), toen moest ik opnieuw aanzetten en het gat dichtrijden”, zegt Nijenhuis. “Voordat ik er weer bij was, zaten we al in de laatste bocht. Het laatste rechte stuk van Rick is gewoon rap, ik kon er niet meer overheen komen en toen was het wel gespeeld.”

Zondag werden de wedstrijden vanwege de aangekondigde regen van de piste naar de buitenste asfaltlus verplaatst. Daarbij was veel te doen om de start, die op een ongelukkig punt net voor de bocht lag. “Ik had wel het gevoel dat de finale erin zat, maar de start was zonde. Die ligt hier sowieso al niet heel lekker, je begint bijna in de bocht. Op de buitenste plekken wordt het heel lastig om op kop te komen. Als Rick dan al voor je rijdt bij de start, loop je achter de feiten aan. Normaal moet je wel voor hem zitten om überhaupt kans te maken in de sprint.”

Nijenhuis zat deze winter twee maanden in Colombia en heeft daar naar eigen zeggen de vruchten van geplukt. “Ik voel me fitter en heb veel meer inhoud”, stelt hij tevreden vast. Zijn eerstvolgende doel is het NK in Heerde. “Ik train hier vier of vijf keer in de week, dus ik verwacht echt wel veel van mezelf.” Of de startplek dan aangepast wordt, is nog afwachten. “We hebben vaker bij de jury aangegeven dat die start naar een andere plek moet. Twee jaar geleden hebben we hier ook een one lap gereden, toen begonnen we ook in de bocht. Op de eerste startplek heb je niks te klagen. Op de vierde plek ben je gewoon kansloos. Het ideale scenario is om de lijn tien meter terug te leggen, dat maakt het een stuk eerlijker.”

Glenn Nijenhuis in actie op zijn thuisbaan in Heerde | Foto : Glenn Wassenbergh

Bij de senioren vrouwen was de Argentijnse Rocio Berbel de snelste op de one lap. Nikki Noordergraaf werd achtste. Alle uitslagen van de Europa Cup in Heerde zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan