Tickets
Shop
Inlineskaten 06 mei 2023

De puntenkoers is een prooi voor slimme Kerkhoff

De Europa Cup in Heerde was een mooie kans voor de Nederlandse langeafstandsspecialiste om hun visitekaartje af te geven. Bente Kerkhoff had de beste tactiek en pakte de overwinning in de puntenkoers.

Foto : Glenn Wassenbergh

Nadat in de eerste rondes de punten werden verdeeld over de verschillende rijders, sprong de Argentijnse Rocio Berbel weg. “Ik weet dat ze zich vooral richt op het sprinten en we hadden nog een halve koers te gaan”, vertelt Kerkhoff na afloop. “Bovendien stond mijn naam niet bovenaan het scorebord, dus het was de taak van de anderen om haar terug te halen.” Toen het gat bijna gedicht was met de Argentijnse, sprong Kerkhoff weg.

Een lange solo volgde. “Het was nog ver, maar dat kan ik aan. Ik had het juiste moment te pakken.” Een mooie opsteker voor Kerkhoff. “Ik heb ook de Europa Cups in Geisingen en Groß Gerau gereden. En dat zijn hartstikke mooie wedstrijden met een heel sterk deelnemersveld, vroeg in het seizoen. Dan merk je dat het weer een nieuw jaar is en je nog in moet komen. Ik wilde weer voor de winst gaan, want dat was nog niet gelukt. Hier wel.”

De eerste winst voor Kerkhoff dit seizoen in de Europa Cup. | Foto : Glenn Wassenbergh

“Er staan minder toppers aan de start dan in Duitsland, maar dit maakt de koers op een andere manier fascinerend, want nu moet je zelf de koers maken. In het buitenland laat je het afhangen van de Colombinaansen of de andere internationale rijdsters. Hier is het meer berekenend rijden,” aldus Kerkhoff.

De 21-jarige inlineskatester werd vorig jaar drievoudig Nederlands kampioene, als eenling. “Ik houd wel van uitdagingen. Daarom vind ik het interessant om in mijn eentje tegen beteren of tegen blokken te rijden.”

Dit seizoen vormt Kerkhoff met Nikki Noordergraaf een team. “We leren elkaar steeds beter in de gaten houden en spelen meer op elkaar in. Ik vind het leuk om te horen hoe zij de koers beleeft. Daarnaast is het fijn een maatje te hebben, ook buiten de wedstrijden.” De vrouwen vullen elkaar aan. “Nikki is iets feller dan ik. Zij heeft andere kwaliteiten en daar leer ik weer van. In de trainen rijdt ze me er weleens af en dat triggert mij.”

Noordergraaff (links) en Kerkhoff vullen elkaar mooi aan. | Foto : Glenn Wassenbergh

De twee vrouwen werden begeleid door Kay Schipper, maar die is gestopt met het geven van trainingen. “We overleggen nog wel met Kay en verder trekken we ons eigen plan”, legt Kerkhoff uit. “Met de rest van de rijders die onder Kay trainden trekken we op. Daarnaast maak ik zelf wat trainingen. Door de jaren heb ik best veel ervaring opgedaan.”

Afgelopen winter borg de 19-jarige Noordergraaff haar shorttrackschaatsen op om zich volledig te focussen op het inlinen. “Die combinatie was niet vol te houden. Daarom heb ik gekozen voor de sport die ik het leukst vind. Inmiddels heb ik veel geleerd. Bente houdt mij rustig, zodat ik wat meer kan nadenken.”

De Zoetermeerse heeft zowel op de trainingen als op de wedstrijden de stijgende lijn te pakken. “Dat geeft mij ook wel voldoening. Het was de beste keuze die ik kon maken. Komend seizoen wil ik mezelf graag tactisch verbeteren en werken aan mijn uithoudingsvermogen.” 

Haasjes verrast zichzelf in puntenkoers
Bij de puntenkoers voor de mannen was de Colombiaanse veelvraat Alex Cujavante een maatje te groot voor de concurrentie. Ronald Haasjes speelde een prominente rol in de wedstrijd. “Dat had ik zelf niet verwacht”, geeft Haasjes toe, wiens geduld op de proef gesteld werd door regenval en urenlange vertraging. De man uit Staphorst schoof mee toen de koers eenmaal onderweg was. In de kopgroep met de Fransman Colin en de Venezolaan Taranzona Ropero sprokkelde hij aardig wat punten. Onderaan de streep was het goed voor de derde plek. En dat is boven verwachting, vindt Haasjes. “Dit is dit jaar pas de derde keer dat ik op de piste sta. Dan mag je niet heel veel verwachten. Voor mij is dit een prima prestatie.”

Met teamgenoot Bart Hoolwerf heeft Haasjes een goede motivator om dit jaar vaker aan de start te staan van de baanwedstrijden. “Bart wilde meer gaan skeeleren en ik dacht: Waarom ook niet?”, gaat de regerend Nederlands kampioen op de marathon verder. “Het is een heel goede training en ik vind het spelletje machtig mooi. Je moet wel veel op de piste rijden om echt goed te worden. Met die bochten is het heel specifiek, daar moet je op trainen. Het is mooi om te doen en met dit resultaat al helemaal.”

Alex Cujavante (boven) houdt Ronald Haasjes in de gaten. | Foto : Neeke Smit

Bij de junioren vrouwen werd de puntenkoers een prooi voor Sofia Schilder. De smaakmaakster van de marathon afgelopen woensdag plaatste een lange ontsnapping in de tweede helft van de race en kon vervolgens niet meer ingehaald worden. Wegens de regenval zijn op zaterdag alleen de puntenkoersen en de voorrondes van de 500 meter gereden. Daarom wordt het programma van zondag aangepast. Meer informatie is te vinden in Sportity


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan