Tickets
Shop
Kunstrijden 11 mei 2023

Canadees kunstrijdavontuur voor Nederlandse toppers

Op uitnodiging van de KNSB verzamelden enkelen van de beste kunstrijders van ons land zich in Montréal voor een trainingskamp. Onder anderen de leden van het NTK, Lindsay van Zundert en ijsdansers Sherim van Geffen en Chelsea Verhaegh stapten in het vliegtuig om in Canada nieuwe inzichten op te doen.

Foto : Eigen foto

Disciplinemanager Niki Wories heeft jarenlang in Canada gewoond en was dus ook de initatiefneemster van dit project. “Wij kwamen op het idee om met de NTK-rijders naar het buitenland te gaan. Soms moet je even weg uit je eigen omgeving voor een andere kijk op je techniek en vernieuwde energie. Dit is het complete plaatje voor de rijders met een ijsbanencomplex, een gym en een dansschool. Bovendien is het een aantrekkelijk land voor de rijders.” Tien kunstschaatsers en twee coaches namen deel aan het kamp. 

“Vanaf de leeftijdscategorie Advanced Novice hebben we de nummers één, twee en drie van het NK uitgenodigd. Zo wilden we een ‘TeamNL-uitje’ organiseren om voor de top van Nederland en de talenten iets te kunnen betekenen. Voor hen doen we nog niet heel veel, buiten de oprichting van het NTK”, vertelt Wories. “Zo’n reis zorgt voor eenheid, dat vind ik mooi om te zien. Als ze met z’n allen op het ijs staan, werkt dat heel motiverend. Het is een solosport, maar dat betekent niet dat je alles in je eentje moet doen. Bovendien heb ik alle rijders met een smile gezien, dat is sowieso leuk.”

In Canada werken de kunstrijders met nieuwe schaatscoaches en choreografen. “Een coach kan niet alles alleen, dat heb ik zelf ook ervaren. Je wordt blind voor bepaalde dingen. Daarom is het fijn om een andere mening te horen”, legt Wories uit.

Lois Libregts, één van de rijdsters van het NTK, geniet van de nieuwe trainingsomgeving. “De manier van trainen in Canada is anders, er zijn weinig groepslessen. Vaak schaats je of in je eentje of alleen met je coach. Dan is het leerzaam om zelf met mijn verbeterpunten aan de slag te gaan. Zo word ik me meer bewust van mezelf. Ik vind het interessant om die verschillen met Nederland te zien. En de meeste rijders hier zijn oud teammaatjes van me, dus dat voelt heel vertrouwd”, vertelt de 18-jarige Libregts.

Voor Libregts voelde het vertrouwd om met de Nederlandse rijders op het ijs te staan. | Foto : Hanneke Mennens

In deze periode zijn de kunstschaatsers alweer bezig met hun küren voor komende winter. Voor Libregts een mooie gelegenheid om vier weken met de Canadese choreografe Jenny Montbleau te werken. “Niki raadde mij aan om het te proberen. Het fijne van de samenwerking met Jenny is dat zij echt samen de küren wil creëren. Het is niet van: je moet dit en dat doen. Ze kijkt ook wat ik leuk vind.”

Voor Libregts is het niet alleen op het gebied van kunstrijdtechniek een leerzame trip. “Ik heb hier gezien dat je dingen moet zien als een proces. Niet denken: ik moet het nu kunnen, maar het geduld hebben om in te zien dat het onderdeel is van een leerproces. En daarnaast ben ik natuurlijk technisch vooruitgegaan.”

Ook de ijsdansers Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen zijn aangesloten bij het Canadese kamp. “Wij zijn hier twee weken. Tot nu toe bevalt het goed. We hebben het grootste deel van onze kür af. Het liefst wil ik in één keer een perfecte dans, maar dat is een proces van drie, misschien wel vier maanden. En dan blijf je nog het hele seizoen doorgaan met verbeteringen zoeken en dingetjes aanpassen”, aldus Van Geffen.

Foto : Eigen foto

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan