Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2023

Tranen bij TeamNL na diskwalificatie op ploegenachtervolging

Regels zijn regels, maar wat een zure diskwalificatie kostte de vrouwenachtervolgingsploeg van TeamNL vrijdagavond bij het begin van de tweede dag op het WK Afstanden de gouden plak. Als kometen reed het trio Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Joy Beune naar de snelste tijd, als geslagen honden dropen de drie na afloop van het wedstrijdtoneel. Canada ging met de hoogste eer strijken.

Foto : BSR AGENCY

Joy Beune, bij wie een stukje van de enkel zichtbaar was geweest boven de schaats en daarmee de veiligheidsregels overtrad, hield het al snel niet meer droog toen duidelijk werd dat Nederland een DSQ had gekregen. Irene Schouten foeterde de frustratie van zich af, en Marijke Groenewoud leek nog het meest gelaten over het noodlot.

“Dit is zo’n gigantische domper, als je voor zoiets de overwinning kwijtraakt. Eindelijk was er weer een zege, we hadden er als team op getraind en dat gebeurt er dit: niet worden beloond. Heel teleurstellend”, zo vatte Schouten haar gevoelens samen.

Veiligheid boven alles. Dat is het motto van de internationale schaatsunie (ISU) tijdens de toernooien die onder haar auspiciën worden verreden. Daarbij geldt dat een snijvast pak het lichaam moet bedekken en de huid van de onderbenen tot en met de enkels volledig onzichtbaar moet zijn. In het geval van Beune bleek dat niet het geval. Zij had haar zogenoemde snijhoesjes om haar voeten in de schaatsschoenen opgeborgen, waar Schouten en Groenewoud ze over hun schaatsen heen hadden gedaan.

Onder het rijden schoof het beschermende hoesje omhoog en kwam een deel van Beunes enkel vrij. Dat betekende uitsluiting na een perfecte race die in veruit de snelste tijd werd afgelegd: 2.52,65. Dat was bijna twee tellen rapper dan de Canadese vrouwen: 2.54,57. Maar die tijd werd dus gepromoveerd tot de beste en daarmee veroverden de Noord-Amerikaanse ploeg na twee gouden plakken op de teamsprint van donderdag wederom de hoofdprijs. Japan pakte zilver en de VS legden beslag op de bronzen plak.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan