Tickets
Shop
Kunstrijden 30 mrt 2023

Team Ice United maakt zich op voor WK Synchroonschaatsen

Van 31 maart tot en met 1 april wordt het WK Synchroonschaatsen verreden in het Amerikaanse Lake Placid. Team Ice United van de Bossche Kunstrij Vereniging (BKV) is naar de staat New York afgereisd om Nederland voor de derde keer te vertegenwoordigen op het mondiale evenement.

Foto : Anna Photographic

"De sport is eigenlijk een combinatie van verschillende kunstrijdisciplines: solorijden, paarrijden en ijsdansen”, legt Jesse van de Sande (op bovenste foto linksboven) uit. De Bredase is captain van het negentien koppige team, waarvan er drie reserverijders zijn. “Tijdens wedstrijden bestaat een team uit zestien schaatsers. Het zijn voornamelijk vrouwen die deze tak van sport beoefenen, maar sommige ploegen hebben er ook mannen bij. Hier zijn geen regels voor, alleen het aantal rijders staat vast."

De strijd om het Nederlandse WK-ticket ging tussen twee groepen. “De coaches van Team Ice United en Team Illumination uit Eindhoven hebben in overleg drie ISU-wedstrijden uitgekozen als selectiemomenten. De ploeg met de hoogste totaalscore van de gereden korte en lange küren kwalificeerde zich”, vertelt Van de Sande. 

Omdat het synchroonschaatsen nog onbekend is bij het grote publiek, neemt de captain van het team graag alle ins en outs door. Te beginnen met de regels. “We hebben ieder jaar een soort regelboekje met elementen die in de küren moeten zitten. In de korte kür heb je vijf elementen. Ieder jaar wordt bepaald welke dat moeten zijn. En in de lange kür zijn dit er tien. Per element heb je vier levels die je kunt halen en per level staat er omschreven wat je daarvoor moet doen.”

Jesse van de Sande: “We hebben ieder jaar een soort regelboekje met elementen die in de kuren moeten zitten." | Foto : Skate Synchro Photo

En de naam van de sport zegt het al, alles moet synchroon zijn. “Bijna alles”, corrigeert Van de Sande met een glimlach. “Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld qua choreografie per viertal net wat andere dingen doet. Maar het geheel is dan wel synchroon. De expressie speelt hierin ook een belangrijke rol. We spreken met elkaar nauwkeurig af welke gezichtsuitdrukking we hebben bij ieder deel van de muziek, de richting van het kijken en hoe lang we dit doen.”

De scores bestaan uit twee gedeeltes, zo legt de synchroonschaatsster uit, die in het dagelijks leven namens adviesbureau Greendish horeca en catering adviseert op het gebied van verduurzaming. "Je hebt enerzijds het technisch gedeelte. Dit zijn de elementen en de bijbehorende levels. Het tweede stukje van het cijfer, ook wel de ‘Program Component Score’ genoemd, bestaat uit het beoordelen van skating skills, compositie en presentatie.”

En wie denkt dat het WK een betaald snoepreisje is, heeft het mis. Van de Sande: “Bijna alles wordt uit eigen zak betaald. Het vinden van sponsoren is lastig voor een minder populaire sport. Daarom hebben we verschillende sponsoracties lopen om toch wat geld op te halen, zodat het iets minder duur voor ons is. Bedrijven kunnen dan sponsorpakketten bij ons afnemen en wij halen bierkratten op in studentensteden. Laatstgenoemde is voor dit artikel iets minder relevant, lijkt me”, knipoogt de captain met een lach. 

In het synchroonschaatsen speelt expressie ook een belangrijke rol. | Foto : Stephane Heude

Met bijna negentien jaar synchroonschaatservaring is Van de Sande één van de routiniers van het team. Twee keer eerder stond ze op het WK. “Vorig jaar was het in Hamilton en in 2016 reden we in Boedapest. Voor mij is het de eerste keer dat ik voor het schaatsen naar de Verenigde Staten afreis. Dat is al een belevenis op zich. Ik kijk er enorm naar uit. Ook vanwege het plezier wat we met elkaar hebben. Om hier nog één keer onze küren te kunnen laten zien. We zijn vanaf onze vorige wedstrijd tot nu nog allerlei dingen aan het verbeteren. Het zou mooi zijn als we die verbeteringen ook kunnen laten zien; dat het allemaal op zijn plek valt.”

Team Ice United traint zo’n 20 uur in de week in Den Bosch, zowel op het ijs als ernaast. Van schaats-, conditie- en krachttrainingen, tot ballet en stretchen. Ook horen hier het kijken van reviews en filmpjes bij. Daarnaast worden de küren of elementen op het droge geoefend, om details uit te werken en hoofd- en armbewegingen af te spreken.


De co-captain van Team Ice United (op foto bovenaan artikel tweede van rechts, onderste rij), Glynis Hoedemakers (25), zit ook al ruim dertien jaar in het synchroonschaatsen. “Het leuke aan deze sport is dat je samen dingen bereikt. Ik zie de meiden als mijn familie. Om juist met hen te presteren, maakt het speciaal."

Al zien alle vrouwen er op de foto van een afstandje hetzelfde uit, toch is de groep heel divers. “Het is best bijzonder dat er nog niks is misgegaan, want er zitten zoveel verschillende types bij ons in het team. Misschien gaat het juist daarom zo goed. Ieder kan zichzelf zijn. Ook in het dagelijks leven doen we allemaal totaal wat anders. Sommigen zitten nog op school, terwijl anderen een fulltimebaan hebben. De één zit in de psychologische hoek en de ander heeft een technische richting gekozen. Zelf ben ik verkoopcoördinator bij de ETOS, een ander werkt in de kinderopvang en zo is er ook iemand die in het ziekenhuis werkzaam is.”

Ondanks de diversiteit delen de vrouwen van Team Ice United dezelfde passie. “Wat er ook gebeurt, we staan er als team. Wij zullen altijd sterk blijven en doorgaan. Ik denk dat dit iets is waar we trots op kunnen zijn”, vertelt de rijdster uit Geffen.

Glynis Hoedemakers: “Wat er ook gebeurt, we staan er als team." | Foto : SJ Photos

Net als Van de Sande kijkt ook Hoedemakers enorm uit naar het WK. Zorgen maken dat er te veel gezelligheid is en te weinig slaap, is niet nodig. “We zijn hier voor één gezamenlijk doel en iedereen is heel professioneel met de sport bezig. Het is heel gezellig, maar we weten allemaal wanneer er gepiekt en gerust moet worden.”

De 25-jarige zal tijdens het WK niet met punten bezig zijn. “Ik hoop dat we alles eruit kunnen halen wat erin zit, zodat we trots zijn en na afloop kunnen zeggen: we hebben voor onszelf prachtige küren gereden.”

Meer informatie over het ISU WK Synchroonschaatsen is te vinden op de kalenderpagina.Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan