Tickets
Shop
Nieuws 05 mrt 2023

'Stolz wordt geen onneembare vesting'

Na het WK Afstanden in 2020 (Salt Lake City) maakten Thomas Krol en Kjeld Nuis zich behoorlijk druk over de suprematie van ene Pavel Kulizhnikov, in relatie tot hun schaatstoekomst. De sprint-Rus telt al even niet meer mee, maar in zijn plaats is een zekere Jordan Stolz verschenen. Toch boezemt diens vakkundigheid (drie wereldtitels in een weekend) het Nederlandse duo minder angst in. Dat behoeft enige uitleg.

Foto : BSR AGENCY

Thomas Krol meende zondagmiddag te hebben gezien dat de nieuwe wereldkampioen op de 1500 meter wat gemakzuchtig naar goud was geschaatst. “Ik denk dat hij iets minder dominant was”, opende de nummer drie van de dag zijn verhaal, direct inzoomend op de 18-jarige Amerikaan. “Als ik heel eerlijk ben, los van alle credits aan Jordan - hij wint wél - vond ik zijn race wel minder indrukwekkend. Zaterdag en de dag ervoor was het echt vol in goede hoeken, op volle snelheid. En dat deed hij nu niet. Ik had na 700 meter best hoop om hem om te kunnen pakken. Hij spaarde zich waarschijnlijk een beetje en dankzij een grotere inhoud dan ik momenteel heb trekt hij de rit toch over de streep. Superknap, alle lof voor Jordan. Maar als hij zo rijdt, weet ik zeker dat ik hem kan verslaan. Mits ik in betere doen ben.”

Het podium. | Foto : BSR AGENCY

“Bij mij zit er gewoon op dit moment niet meer in. Ik reed een goede race voor mijn gevoel, het voelde weer wat vertrouwder. Het ontbreekt me aan energie en hardheid om het door te trekken op het laatste eind. Dat heb ik afgelopen week al verteld. Ik kan het niet in een week of een maand allemaal rechtbreien. Dat neemt niet weg dat mijn handen jeuken om aan de slag te gaan voor volgende winter. Ik heb nu al zin in de zomer. Stolz is voor ons een uitdaging. Ik sprak vanmorgen met mijn ploegmaat Merijn Scheperkamp, die popelt ook om op de 500 meter van hem te winnen. Daarvoor zullen we twee keer echt moeten bijschakelen.”

Thomas Krol beleefde geen fijn seizoen, maar pakte op het WK wel twee medailles. Dat redde een deel van zijn jaar, vond hij terecht. | Foto : BSR AGENCY

Wat verderop in de overvolle gang waar media en rijders elkaar ontmoetten om na te praten over de races, spitste Kjeld Nuis (zilveren medaille) zijn oren. Hij bleek de matige 1000 meter van zaterdag prima te hebben verteerd; op zijn 1500 meter had hij Stolz qua tussentijden aardig op de hielen gezeten, in de tussenronde was hij zelfs lichtelijk rapper, maar qua slotronde werden hij en iedereen compleet weggeblazen door de bijzondere kerel uit Wisconsin. Die racefeiten deerden hem wat minder, toen hij hoorde wat zijn eeuwige rivaal Krol had staan vertellen.

“Naar de zomer uitkijken. Dat vind ik echt bullshit.” Hij herhaalde die zin met extra stemvolume. “Dat vind ik echt bullshit, een jankverhaal. ‘Ik heb te weinig pk's’, maar plotseling kan hij het wel. Hoe dan? Heeft een apk'tje gehad ofzo? Het is onzin. Je staat aan die start om f#@ng te winnen. Dat heet mindset”, oordeelde Nuis knetterhard, om vervolgens over te stappen op zijn eigen ervaringen.

Kjeld Nuis had wat kritiek op de benadering van Thomas Krol. 'Als je het ijs opgaat is het een kwestie van mindset. Dan wil je f#@ng winnen!' | Foto : BSR AGENCY

“Ik baalde echt heel erg. Het was een goede rit, ik zat er lekker in en ik hoorde tot aan de laatste bocht dat het publiek volledig achter me stond. Ik zag zelfs groene cijfers, de bevestiging dat ik onder de beste tijd schaatste. En toen kwam ik die laatste bocht uit met pijn in m’n benen. Wat deed ik? Een armpje erbij, oh nee, toch niet, rustig blijven aanzetten en doorschaatsen. Totdat er na de finish plus 0,2 stond op het bord. Ik wist wel waar ik dat had laten liggen: in de laatste tachtig meter. Zó zonde!” Hij smeet er een welbekende krachtterm achteraan. “Het had gekund. Vandaag had het gekund. Dat gevoel had ik zaterdag en vrijdag niet. Het is zo moeilijk, met twintig aan lactaat (verzuring) in je poten….”

Nuis beweerde niet de vier WK-dagen niet zo erg met de USA-raket te zijn bezig geweest.
“Ik zou tegen Krol zeggen: als wij in topvorm zijn – dat waren we nu niet – hoeft er niets aan de hand te zijn. We reden niet harder dan ooit hier. Hij wel. Stolz schaatste heel behouden, terwijl hij zoveel snelheid heeft. Hij won easy, denk ik.” Nuis somde de rondetijden van Stolz op. “Kun je dat in een rit, dan ben je gewoon aan het chillen. Maar ik kan hem aan. In Calgary klopte ik hem in een rechtstreeks gevecht tijdens een World Cup-weekend. We krijgen de komende jaren veel last van hem. Dat geeft niet, het maakt het mooi.”

Jordan Stolz, drievoudig triomfator en de grote ster van dit WK Afstanden. Oh ja, en pas 18 jaar.... | Foto : BSR AGENCY

Stolz als een onneembare vesting? Nuis lachte de suggestie weg. “Dacht je dat van Trevor Marsicano ook? Hebben we niets meer van vernomen, nadat hij in 2009 WK-goud won op de 1000 meter in Vancouver. Kulizhnikov? Die heeft elk jaar problemen. Eerst is het meldonium waar hij niet aan mocht zitten. Daarna waren er mentale problemen en nu mag hij niet meedoen. Ik weet ook best dat het heel andere zaken zijn. Stolz heeft gigaveel talent, daar kun je niet omheen. Hij is een technisch fenomeen, maar ontzettend wisselvallig. Dat kun je hem niet kwalijknemen. Toch is het niet zo van: oh jee, hij gaat zo hard dat-ie niet meer is te stoppen. Ben ik van overtuigd.”

De uitslag van de 1500 meter mannen staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan