Tickets
Shop
Nieuws 29 mrt 2023

Opsteker Thialf: Ruim twee miljoen extra kabinetssteun

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.

Met het extra beschikbaar gestelde bedrag kan de topsportaccommodatie zogeheten battery packs installeren, schrijft sportminister Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer. Door deze steun kan topsport doorgaan in Thialf, waar veel belangrijke schaatswedstrijden plaatsvinden en Nederlandse toppers trainen.

In eerste instantie wilde Helder dat de lagere overheden meer zouden bijdragen aan een oplossing, maar zij bleven erbij dat de rijksoverheid meer zou moeten bijdragen. Zo stuurden de Gedeputeerde Staten in Friesland onlangs nog een noodkreet naar Den Haag. Helder heeft maandag toegezegd het volledige bedrag voor de battery packs voor haar rekening te nemen. Het geld komt uit het accommodatiebudget voor topsport en wordt in fases overgemaakt in 2023, 2024 en 2025.

“Ik ga hiertoe over omdat een investering in battery packs op korte en lange termijn de exploitatie van Thialf duurzaam verbetert. Hierdoor kan topsport in Thialf doorgang blijven vinden. Bovendien draagt dit bij aan de benodigde verduurzaming van de sportsector. Hiermee kan kennis en kunde worden verkregen hoe grote sportaccommodaties die ook grote energieverbruikers zijn, kunnen verduurzamen", meldt de minister. 

"Door te investeren in een energiehub kan Thialf stroom opslaan, die op piekmomenten teruggeleverd kan worden. Mocht alles functioneren, zouden de jaarlijkse energiekosten daarmee teruggebracht worden naar 400.000 euro en kan de begroting sluitend gemaakt worden", aldus Minne Dolstra, directeur van Thialf, in eerdere berichtgeving. 

De Tweede Kamer had vorig jaar aangedrongen op een reddingsoperatie voor Thialf, dat in acute nood kwam doordat de energiekosten fors opliepen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Minister Helder gaf toen reeds aan dat ze Thialf niet in de kou zou laten staan, nu geeft ze concreet invulling aan die toegezegde steun.

"Goed nieuws dat Thialf de helpende hand krijgt toegestoken uit Den Haag. Terecht ook dat dit gebeurt", reageert Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. "Wij hopen dat we deze impasse nu achter ons kunnen laten en constructief met Thialf in gesprek kunnen over de toekomst." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan