Tickets
Shop
Nieuws 06 mrt 2023

Nu al de beste...en Jordan Stolz belooft nog veel meer

Hij was de beste artiest van het Friese ijscircus dat vier dagen 'sold out' op zijn deuren kon plakken. Zo jong als-ie is bezorgde Jordan Stolz de schaatssport weer een wat flitsender imago. Onweerstaanbaar op drie WK-afstanden en volgend seizoen vast opnieuw bewijzend dat zijn mogelijkheden voorlopig nog onbegrensd blijven.

Foto : ISU

Oh ja, wie het schaatswonder nog even wil zien, kan beter snel een toegangsbewijs aanschaffen voor het sprintspektakel om De Zilveren Bal in de Elfstedenhal van Leeuwarden. Daar verzamelt het meest explosieve deel van de internationale schaatsfamilie zich woensdag voor een vooral vermakelijke snelheidsshow, en Stolz heeft ook zijn aanwezigheid toegezegd. Voor een paar keer honderd meter rennend glijden over het ijs draait hij na een spectaculair seizoen tussen de senioren zijn hand natuurlijk niet om. 

Zondagmiddag, Thialf. Net klaar met de gouden coup, zijn derde, op de 1500 meter staat Stolz wat ongeduldig in de mixed zone te wippen op zijn voeten. Hij beantwoordt alle vragen van de Nederlandse media keurig, maar hij wil ook weg uit het licht van de schijnwerpers. Al die aandacht hoeft niet. Hij is schaatser geworden om van de suizende wind rond zijn oren te genieten, om de snelheid te voelen die zijn bomen van benen ontwikkelen, om beste tijden van anderen te verpulveren, om records te verbreken en om prestaties te realiseren die niemand voor mogelijk houdt. Het gaat hem, de knaap voor wie geld sowieso geen drijfveer is, allemaal vrij aardig af.

Jordan Stolz in een pose die heel gewoon zal zijn de komende jaren, mits hij zo doorgaat. | Foto : ISU

“Het is de adrenaline die nog werkt. Daarom ben ik misschien nog niet zo moe na deze dagen hier. Ik ben me ervan bewust dat ik geschiedenis heb geschreven, ja, dat is te gek. Maar het is nooit voorbij hè, het kan altijd beter. De voorbije maanden is er veel gepraat over wat Eric Heiden veertig jaar geleden of zoiets heeft gedaan. Wat ik voor elkaar heb gekregen, is nog niet eerder vertoond”, zegt hij, zonder dat er iets van emotie hoorbaar is in zijn stem. Stolz, ten voeten uit, kun je concluderen. Hij raakt niet gauw onder de indruk van situaties waarin hij het middelpunt is.

Winnen op het kortste nummer (500 meter), toeslaan op een terrein waar de concurrenten elkaar steevast naar het leven staan (1000 meter) en uithalen op de moeilijkste discipline, de 1500 meter: he did it in Thialf, voor een uitzinnige menigte. “Ik dacht wel dat het mogelijk was, al begreep ik dat de kans klein zou zijn. Het is me gelukt.” Einde citaat over een historisch feit waar andere schaatsers nog een week oneliners over zouden kunnen verzinnen voor hun social media. De naam Stolz op Instagram, met een plaatje van een spierbundel in een schaatspose, vertelt dat dit in elk geval nog geen hit is. 6396 volgers. Peanuts vergeleken bij de topper onder de vrouwen, Jutta leerdam achter wie miljoenen fans of bewonderaars aan huppelen. Conclusie: deze gekkigheid is nog niet aan Jordan besteed.

Klaar voor de start....naar het volgende seizoen! | Foto : ISU

Drie wereldtitels in de knip. Verraste je jezelf ermee?
“Wellicht een beetje, ja. Maar als je weet dat je ertoe in staat bent, kan het je toch niet verrassen wanneer het gebeurt.”
Is het een luxe-positie waarin je nu zit, of veroorzaakt het (nog) meer druk?
“Beide. Het zal me motiveren, wetend dat er mensen willen proberen mij weer te passeren. Ik noem het luxe dat ik heb bereikt wat ik wilde bereiken over een heel jaar.”
Heb je een nieuwe standaard gezet?
“Een beetje, dat zou kunnen. Maar ik heb geen baanrecords kunnen breken. Dat zou me mogelijk wel zijn gelukt bij betere omstandigheden. Dat moeten we volgend jaar dan maar doen. Het is goed om nog enkele nieuwe doelen te hebben.”
Als je naar huis terugkeert, wat verwacht je dan? Huldigingen?
“Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. We zullen zien. Het is waarschijnlijk een grote verrassing, al zal ik door niet zoveel mensen worden herkend als hier in Heerenveen. Normaal gesproken kennen alleen de mensen die bij mij op de ijsbaan trainen me. Er zijn niet zoveel lieden die schaats-minded zijn. Dat zijn mijn vrienden allemaal wel. Hier kun je je een beroemdheid gaan voelen, thuis is het stil. Prima.”
De Nederlandse toppers hebben al verzekerd dat ze er alles aan zullen doen om jou op te jagen volgend seizoen.
“Oh, dat klinkt goed. Het doet me ongetwijfeld weer wat sneller schaatsen. Ik zal harder moeten trainen komende zomer, ook omdat ik mijn tijden weer scherper wil stellen. Helemaal vastomlijnde plannen ontbreken nog, maar ik weet dat er een WK Allround wordt verreden. Alleen, geen idee of dat in de plannen zal worden opgenomen. Het grote probleem is dat het tegelijkertijd wordt gehouden met het WK Sprint.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan