Tickets
Shop
Liveblog 05 mrt 2023

Liveblog WK: Nederlands record wereldkampioene Irene Schouten!

De internationale schaatswereld heeft zich verzameld in Heerenveen om te knokken om de medailles en titels op het WK Afstanden. Wie pakken er goud, zilver en brons en sluiten het seizoen af als wereldkampioenen? In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de slotdag.

Foto : Soenar Chamid

Alle startlijsten en uitslagen kun je vinden op liveresults.schaatsen.nl

17:42 uur
Met haar gouden medaille verovert Irene Schouten de zevende Nederlandse wereldtitel van dit weekend. Ze viert het feest met haar coach Jillert Anema en haar man Dirkjan Mak, terwijl 'We are the champions' luidkeels wordt meegezongen door alle fans. 

Ragne Wiklund pakt haar tweede zilveren medaille van de dag, ze finisht bijna vijf seconden achter Schouten (6.46,15). Martina Sablikova mag het brons ophalen, 6.47,78. 

17:38 uur
Irene Schouten wereldkampioene in baanrecord! Het publiek is uitzinnig vanwege haar race, die 6 minuten, 41 seconden en 25 honderdsten duurde. Een nationaal record! Thialf schudt op zijn grondvesten. 

17:36 uur
Irene Schouten versnelt naar rondjes 31,5! Haar voorsprong op Wiklund groeit elke ronde. Nog 800 meter!

17:34 uur
Zij aan zij passeren de schaatssters de 2600 meter. Ze rijden ruim twee seconden onder de tijd van Sablikova, die een sterk slot kende. 

17:30 uur
Irene Schouten tegen Ragne Wiklund, zien wij de wereldkampioene in de laatste rit? 

17:29 uur
Het Canadese onderonsje wordt gewonnen door Isabelle Weidemann, zij nestelt zich tussen Sablikova en In 't Hof in met 6.49,94. Maltais komt de man met de hamer tegen en rijdt naar 7.07,25. 

17:21 uur
De eerste rondjes gaan Martina Sablikova en Sanne in 't Hof gelijk op. Omdat het schema van de Nederlandse langzaam oploopt, moet ze Sablikova laten gaan. De Tsjechisch versnelt zelfs op het einde en stopt de klok op 6.47,78. In 't Hof staat tweede met 6.54,77. 

17:12 uur
Hoewel Claudia Pechstein al 51 is, bevestigt ze dat ze de beste schaatsster op de vijf kilometer is namens Duitsland. Met 7.15,76 is ze sneller dan haar landgenote Josie Hofmann (7.21,41). De vrouwen staan hiermee op de vierde en vijfde plaats.

17:05 uur
Opgejaagd door het uitzinnige publiek in Thialf schaatst Momoka Horikawa voor het eerst onder de zeven minuten: 6.58,78. Zij is voorlopig de snelste. 

16:45 uur
De allerlaatste afstand van het WK Afstanden staat op het punt van beginnen. De Poolse Magdalena Czyszczon moet alleen van start.

Vanaf de vierde rit zien we de kanshebsters voor een medaille op het ijs. Sanne in 't Hof moest lang wachten dit weekend, maar mag nu eindelijk laten zien wat ze waard is tegen de ervaren Martina Sablikova. Het vijfde paar is een Canadees onderonsje, Isabelle Weidemann tegen Valerie Maltais. De laatste rit is een prachtig affiche: Ragne Wiklund tegen Irene Schouten. De Noorse heeft zojuist zilver gewonnen op de 1500 meter, kost dat haar kracht of geeft het vleugels? Schouten staat momenteel nog zonder zeges na zilver op de 3.000 meter, brons op de mass start en een diskwalificatie (ploegenachtervolging). Zij zal graag haar laatste kans willen grijpen. 

16:31 uur
Op de vijf kilometer probeerde een moedige Davide Ghiotto Patrick Roest al uit evenwicht te brengen door hard te starten. Toen kon hij het tempo niet vasthouden en restte hem het zilver. Vlak na de dweil verscheen de Italiaan voor de dubbele afstand op het ijs en vond hij het perfecte ritme om een vlakke rit te schaatsen. Hij dwong Roest om zijn hand te overspelen en is met liefst 14,29 seconden voorsprong op Jorrit Bergsma de wereldkampioen! Het hele Italiaanse team heeft zich om hem heen verzameld en viert de historische prestatie mee. 

16:26 uur
Terwijl het Italiaanse feestje al losbarst op het middenterrein, moet de Japanner Ryosuke Tsuchiya nog enkele ronde rijden. Hij finisht in 13.12,58 als zesde, ruim een halve minuut achter Ghiotto. De tegenstander van Tsuchiya, de Noor Sander Eitrem, staakt vlak voor het einde zijn tien kilometer. Met de 1500 meter nog in de benen lukt het hem niet om de 25 rondjes te voltooien. 

16:11 uur
Het heidens karwei zit erop en daar is Patrick Roest heel erg blij mee, wanneer hij met zijn handen op zijn knieën de streep passeert. Hij is total loss na zijn tien kilometer, waarin hij vergeefs heeft geprobeerd Ghiotto bij de strot te grijpen. Roest valt zelfs naast het podium, doordat hij in de laatste vijf ronden van 30'ers naar 34'ers is teruggevallen. Zijn eindtijd, 13.02,91, is een fractie langzamer dan oud-ladgenoot Bloemen. Dapper gegokt, maar verloren, is de conclusie. Enige troost: hij weet achtervolger Fish nog net voor te blijven.

15:56 uur
De Italiaan Davide Ghiotto, wiens focus eigenlijk al maanden is gericht op de Winterspelen van Milaan, laat niet na het Friese stadion in vuur en vlam te zetten. In zijn race na de dweilonderbreking rammelt hij zo hard over de ijsvloer dat de arme Japanner Takahiro Ito eraan moet geloven en op een ronde achterstand wordt gezet. Dat kan het publiek wel waarderen, want het schreeuwt de man uit Vicenza naar een nieuwe persoonlijke topnotering: 12.41,35, en een nieuw Italiaans record. Uiteraard veegt hij Bergsma van de eerste regel op het scorebord. Het wordt afwachten hoe Patrick Roest op deze explosie zal reageren. Hij treedt aan voor zijn rit tegen de Canadees Graeme Fish, ooit de wereldrecordhouder op de tien kilometer.

15:30 uur
Pauze in Thialf. Bergsma voert de ranglijst van de tien kilometer onveranderd aan, voor Bloemen. Iedereen geniet nog na van de exceptionele verrichtingen die eerder deze middag te zien zijn geweest. Zouden de tranen van Antoinette Rijpma-de Jong al opgedroogd zijn?

15:14 uur
TJ Flowers, zoals de Hollandse media de naar Canada geëmigreerde Ted-Jan Bloemen dikwijls noemen, komt niet aan de tijd van Bergsma: 13.01,83. 

15:00 uur
Terwijl de mannen zich het snot voor ogen rijden op het ijs, praten de vrouwelijke sterren hun stemmen hees in de mixed zone (letterlijk in de tunnel onder het ijs) over hun 1500 meter. "Ik hoopte op het podium, en dat is het geworden. Maar het is geen verrassing dat Antoinette hier met het goud aan de haal is gegaan", zegt Ragne Wiklund, de nummer twee die later deze middag nog eens volle bak mag presteren op de vijf kilometer. "Dat wordt een avontuur hoor", laat ze weten. Marijke Groenewoud, zaterdag de heerlijke winnares van de mass start, moet concluderen dat anderhalve kilometer steady schaatsen heel andere koek is. Ze is op de vijfde plek geëindigd, ruim anderhalve seconde achter Rijpma-de Jong. "Ik was te zenuwachtig en reed daardoor te gehaast. Jammer, ik had hier veel meer van verwacht. Ach, ik ben wel wereldkampioene", besluit ze met een stralende lach op haar sproetengezicht. 

14:58 uur
Jorrit Bergsma wint inderdaad vrij eenvoudig het 'kwartiertje schaatsen' van Petzold. "Jorrit leest de tien kilometer", stelt de stadionspeaker terecht vast. Neem alleen al het verschil in het aantal gereden tien kilometers van de twee, dat vertelt hoeveel meer ervaring de Fries heeft vergaard in alle achterliggende seizoenen. Dit is Jorrits 45e tien kilometer, terwijl de oosterbuur pas aan zijn twaalfde uitvoering toe is. Hun tijden: 12.55,64 voor Jorrit. Zijn tegenstander rondt af op 13.21,39.

14:45 uur
Jorrit 'de diesel' Bergsma mag los. Van de Duitser Fridtjof Petzold, op het laatste moment in het rittenschema geschoven omdat Bart Swings zich heeft afgemeld, zal hij niet veel last ondervinden. Kijkend naar hun persoonlijke toptijden op de tien kilometer, dan zit er de tijd van een heel slechte slotronde op de langste afstand verschil tussen de twee: 12.37,72 om 13.11,38.

14:24 uur
Antoinette Rijpma - de Jong de snelste van de wereld! Na het zilver op de 1000 meter verovert ze vandaag het goud. Wiklund pakt zilver, Miho Takagi mag naar het podium voor de bronzen medaille. Marijke Groenewoud blijft steken op de vijfde plaats. 

14:21 uur
1.53,54, Antoinette Rijpma - de Jong haalt uit! Ragne Wiklund en Ivanie Blondin maken ook nog kans op een medaille. Wereldkampioene mass start, Marije Groenewoud, en Miho Takagi, zullen hier graag verandering in willen brengen in de laatste rit.  

14:19 uur
In het voorlaatste paar start Antoinette Rijpma - de Jong tegen Ivanie Blondin. De winnares van zilver op de 1000 meter start voortvarend en laat de cijfers op het scorebord groen kleuren. Kan zij dit volhouden? 

14:17 uur
"What an outstanding performance", luiden de lovende woorden van de speaker na het optreden van Wiklund. Ze schaatst naar 1.54,30. 

14:15 uur
De Noorse Ragne Wiklund kiest in tegenstelling tot Patrick Roest wel voor de dubbel op zondag. Ze schaatst als regerend wereldkampioene eerst de 1500 meter, maar lijkt de meeste kans op goud te hebben op de 5.000 meter. 

14:14 uur
De Amerikaanse Kimi Goetz stoot Leerdam van de troon en gaat aan de leiding (1.55,26). 

14:04 uur
Jutta Leerdam verbetert de tijd van Bowe! Ze is 0,35 seconden sneller (1.55,32). Zoals we van de de schaatsster gewend zijn, startte ze ongelofelijk hard, met een eerste ronde van 27,0.

13:58 uur
De Amerikaanse Brittany Bowe leidt de dans na vier ritten met 1.55,67. De Britse Ellia Smeding, vriendin van de bronzen Cornelius Kersten, staat tweede (1.56,38). Jutta Leerdam maakt zich op voor haar 1500 meter in de zesde omloop.

13:46 uur
Nadat het Amerikaans volkslied voor de derde keer dit weekend door Thialf galmde, staan de vrouwen weer op het ijs. Maddison Pearman is namens Canada de eerste onder de twee minuten (1.59,71). De Kazachse Dauranova (2.01,36) lukt dat niet. 

13:30 uur
Nuis vertelt bij de NOS dat hij tijdens zijn race energie kreeg van het publiek, dat elke doorkomst juichte omdat de Nederlander onder de tijd van Stolz zat. Dat het verschil slechts twee tienden is, is voor Nuis het bewijs dat de Amerikaan niet onverslaanbaar is. "Hij is nog niet van me af."

13:24 uur
Na het goud op de 500 meter en de 1000 meter heerst Jordan Stolz ook op de 1500 meter. De Amerikaan is de eerste rijder die op drie afstanden wereldkampioen wordt in een jaar. Een fenomeen. En pas junior. 

13:22 uur
Stolz wereldkampioen 1500 meter! Kjeld Nuis begon sneller dan Stolz, maar geeft in de laatste ronde te veel toe. Voor hem rest het zilver, 1.43,82. Krol wint brons. Invaller Dijs eindigt op de vierde plaats. 

13:19 uur
Door een sterke slotronde gaat Jordan Stolz aan de leiding (1.43,59). Krol staat tweede, Dijs derde. Kjeld Nuis en Connor Howe sluiten de 1500 meter af, kunnen zij in de buurt komen van de Amerikaan? 

13:16 uur
Wesly Dijs kan niet onder de tijd van Krol duiken, 1.44,59 is voorlopig goed voor de tweede plaats. Sander Eitrem moest Dijs voorrang verlenen op de kruising, maar staat nog wel derde (1.44,64). 

13:12 uur
De wereldkampioen op de mass start, Bart Swings, finisht in 1.44,93. Zijn tegenstander Peder Kongshaug zag hij vlak voor zijn neus vallen, maar de Belg werd niet gehinderd. 

13:09 uur
Thomas Krol gaat momenteel aan de leiding, maar of zijn 1.44,30 genoeg zal zijn voor een medaille, is afwachten. Nog acht mannen te gaan. 

13:05 uur
Met de snelste tijd van Antoine Gélinas-Beaulieu op de klokken (1.45,24) meldt Thomas Krol zich bij de start. Na een valse start is hij goed weg. 

13:00 uur
De spanning in de 'zaal' neemt toe: nog twee ritten en dan is Thomas Krol aan de beurt. Hij pakte zaterdag op knappe wijze de zilveren medaille op de 1000 meter en putte daar veel vertrouwen uit. "Met dit resultaat kan ik hopelijk op de 1500 meter nog iets veel mooiers laten zien", merkte hij zaterdag in gesprek met de media op. Momenteel leidt de Noor Allan Dahl Johansson het klassement met 1.45,40.

12:45 uur
Het ongetwijfeld opnieuw bruisende schaatsfeest is in gang geschoten. Twee Amerikanen openen het bal op de 1500 meter: Emery Lehman mag proberen Casey Dawson achter zich te houden. Zijn beste tijd op deze afstand is een fractie beter dan die van Dawson: 1.43,41 om 1.43, 49.

12:31 uur
Bart Swings heeft zich teruggetrokken voor de tien kilometer. De Belgische winnaar van de mass start besluit zijn succesvolle kampioenschap in Heerenveen (hij veroverde ook brons op de vijf kilometer) met de 1500 meter. Door het afmelden van deze deelnemer krijgen Patrick Roest en Jorrit Begsma andere opponenten. De Canadees Graeme Fish is zijn Roests 'partner' in rit vijf. Bergsma zou het eerst uitvechten met Ted-Jan Bloemen, maar ontmoet nu de onbekende Duitser Fritjof Petzold in de openingsrit.

Zondag 5 maart
11:20 uur
Het menu van de vierde en laatste dag van een enerverend wereldkampioenschap om de individuele langebaantitels oogt meer dan appetijtelijk: gruwelijke gevechten op de schaatsmijl (1500 meter) en knalduels op de langste afstanden voor de mannen en de vrouwen (tien en vijf kilometer). Thialf zal onbedaarlijk schudden op zijn grondvesten, en hopelijk zullen de speakers van dienst het publiek oproepen mee te zingen met het Wilhelmus, ten teken dat het weer Oranje boven is....

Het podium van de 1000 meter: Antoinette, Jutta en Miho. | Foto : Soenar Chamid

De buit voor TeamNL is prima, maar er mag best nog eremetaal bij. Nog even in de herinnering roepend: goud is er al voor Patrick Roest (vijf kilometer), de mannenachtervolgingsploeg, Femke Kok (500 meter), Marijke Groenewoud (mass start) en Jutta Leerdam (1000 meter). Zilver hebben Irene Schouten (drie kilometer), de teamsprinters (mannnen), Thomas Krol (1000 meter, Antoinette Rijpma-de Jong (1000 meter) en Bart Hoolwerf (mass start). En dan is er ook nog brons voor Jutta Leerdam (500 meter) en Irene Schouten (mass start).

Er staan ons (op papier) prachtige confrontaties te wachten. Dé klappers: Patrick Roest treft in de vierde rit de Italiaan Davide Ghiotto, terwijl good-old Jorrit Bergsma de competitie van de stayers aftrapt met een gevecht tegen de andere nestor van het veld, Ted-Jan Bloemen. De apotheose van deze vierdaagse zit echt in de laatste race, wanneer Ragne Wiklund (winnares van de drie kilometer) op de vijf kilometer krijgt te maken met...Irene Schouten. 

Op het speelveld van de 1500 meter zijn de grootste namen niet aan elkaar gekoppeld tijdens de lotng. Het zal Jordan Stolz, al de beste op de 500 en 1000 meter, worst zijn. Hij moet tegen de Japanner Kazuya Yamada en heeft zijn vizier nu al op scherp staan, want het zal hem niet zijn ontgaan dat hij nog een heel bijzonder hoofdstuk schaatshistorie kan toevoegen gedurende zijn verblijf in Nederland. Mocht hij wederom winnen, dan is hij de eerste rijder ooit die drie afstanden op een wereldkampioenschap van dit formaat naar zich toetrekt.

De Nederlanders? Kjeld Nuis zit in het laatste paar met Connor Howe (Can), Thomas Krol moet de baan op tegen Zhonyan Ning (rit acht) en Wesly Dijs is in nummer tien gekoppeld aan de Noor Sander Eitrem. Verder graag speciale aandacht voor de elfde en twaalfde race bij de vrouwen: eerst rijdt Antoinette Rijpma-de Jong tegen Ivanie Blondin, daarna is het de beurt aan de blonde schicht uit Hallum, Marijke Groenewoud, die de wereldrecordhoudster in de bana naast haar zal zien staan: Miho Takagi. Benieuwd wat ze heeft bedacht om een eventuele wereldtitel te vieren met het publiek. Want dat beloofde ze zaterdagavond na haar gouden solo op de mass start....


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan