Tickets
Shop
Kort door de bocht 29 mrt 2023

Jumbo heroverweegt sponsoring na 2024, Stijn van de Bunt naar IKO

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Jumbo heroverweegt sponsoring na 2024
De kans bestaat dat Jumbo na volgend jaar stopt als hoofdsponsor van de schaats- en wielerploeg van Jumbo-Visma. De supermarktketen laat weten op dit moment te kijken naar haar positionering. "Daarbij kijken we ook of ons sponsorbeleid nog aansluit bij onze visie en ambities én de behoeftes van onze klant", meldt een woordvoerster van Jumbo naar aanleiding van berichtgeving van NOS dat Jumbo na 2024 stopt als hoofdsponsor.

Een van de grootste sponsoren van de Nederlandse sport heeft een turbulent jaar achter de rug. De firma bekijkt de komende periode opnieuw of én zo ja hoeveel geld het wil steken in de sponsoring van sportploegen, verenigingen en individuele sporters. "We werken samen aan een langdurig succesvolle toekomst voor Team Jumbo-Visma en het is onze intentie ook in de toekomst aan de ploeg verbonden te blijven. Onze huidige sponsorovereenkomst loopt tot het einde van 2024. Zodra hier iets over te melden is, laten we dit vanuit Jumbo weten."

Stijn van de Bunt naar IKO
Team IKO heeft Stijn van de Bunt aangetrokken. De talentvolle allrounder van TalentNED heeft een 3-jarig contract getekend, waar hij tot en met 2026 teamgenoot wordt van onder anderen Bart Swings. “Vanaf het eerste moment voelde ik een goede klik met IKO. De ploeg en vooral de werkwijze sprak mij erg aan. Ik kan niet wachten om te beginnen. Wij gaan met z'n allen hard werken om een mooie toekomst tegemoet te gaan”, vertelt de 18-jarige, die zilver won op de 5000 meter tijdens het WK in 2022. 

Vanwege een blessure heeft Van de Bunt het afgelopen seizoen niet zijn beste resultaten behaald. Toch viel hij op bij Team IKO. “We volgen hem al wat langer. Voor zijn blessureleed heeft hij veel indruk op ons gemaakt. Met Stijn hebben we een van de grootste allroundtalenten van de afgelopen jaren aan ons weten te binden. Daar zijn we heel erg blij mee.”

Bekijk hier het transferoverzicht. 

Lieke Hoogendoorn naar TalentNED
Komend seizoen zal Lieke Hoogendoorn uitkomen voor TalentNED. De juniore komt over van het KNSB Gewest Zuid-Holland. Tijdens het NK Allround bij de junioren B werd ze tweede op de 1000 meter en kreeg ze het brons omgehangen in het algemeen klassement. Eind februari werd ze tweede op het NK Marathon bij de junioren. Met de overstap naar TalentNED gaat ze haar oudere zus Chloé Hoogendoorn achterna.

Het complete transferoverzicht is hier te vinden. 

OCRE-Haak volledig vernieuwd
Team OCRE-Haak zal komend seizoen met een volledig nieuw team op het ijs verschijnen. De huidige rijdsters hebben om uiteenlopende redenen besloten te stoppen en zo stond de ploegleiding voor de uitdaging om vier nieuwe vrouwen te vinden. Nienke Smit (afkomstig van DGS) en Judith Krabbenborg (belofterijdster van Port of Amsterdam / SKITS) zullen met twee rijdsters van Wokke, Paula Konijn en Olin Verhoog, het nieuwe kwartet vormen, wat vaak de aanval wil gaan zoeken. Verhoog maakte in haar eerste jaar als topdivisierijdster indruk met een vierde plek tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Het ploegleidersduo Gerben de Ruiter Bekkering en Mark Polinder zal ook komend seizoen de begeleiding weer op zich nemen. Zij worden ondersteund door Daniëlle Bekkering die het management van de ploeg voor haar rekening neemt.

Van de huidige rijdsters richt Janet Beers zich vanaf nu op haar co-schappen en wil Sandra Dekker het komend seizoen voorrang geven aan het wielrennen. Jessica Merkens heeft met het verschijnen van haar boek ‘Op eigen houtje’ al een vliegende start met een maatschappelijke carrière gemaakt en Jade van der Molen heeft mede dankzij een hardnekkige blessure besloten om te stoppen.

De huidige rijdsters hebben om uiteenlopende redenen besloten te stoppen. | Foto : Neeke Smit

Rijders weg bij Team FrySk
De ploeg van Siep Hoekstra telde het afgelopen jaar in totaal 35 rijders, die onder te verdelen zijn in een langebaan-, marathon- en juniorengroep. Er is een aantal rijders dat komend seizoen geen deel meer uitmaakt van Team FrySk: Fenna de Boer, Amy van der Meer, Tosca Mulder, Liotte Smits, Jilles Tjoelker en Daan van der Elst. Zij zullen elders hun schaatscarrières voortzetten. Team FrySk heeft als doel om schaatstalenten op te leiden voor commerciële ploegen en biedt plek aan rijders die net niet goed genoeg zijn voor die teams.

11StedenBattle Finale na succesvol schoolschaatsprogramma
Door het uitblijven van strenge winters hebben schaatsorganisaties en de provincie Fryslân de handen ineengeslagen. Met steun van de provincie hebben schaatsgewest Fryslân, Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden, 11S Schaatsschool en de Sven Kramer Academy met Sport Fryslân een plan ontwikkeld om zoveel mogelijk kinderen voor hun twaalfde jaar op het ijs te krijgen.

Met bijna 200 deelnemende scholen en meer dan 12.000 kinderen op het ijs bleek het eerste jaar van dit project een groot succes. De kinderen legden schaatsend een traject af inclusief klunen en het bedwingen van een replica van het Elfstedenbruggetje van Bartlehiem. Als sluitstuk van het programma streden afgelopen zondag de zeven beste scholen van Friesland in de Elfstedenhal in Leeuwarden om de titel Fries Kampioen Schoolschaatsen in de zogeheten: 11StedenBattle Finale. De Sint Gregoriusschool uit Blauwhuis werd de winnaar en mag zich daarmee een jaar lang Fries Kampioen Schoolschaatsen noemen.

het eerste jaar van dit project bleek een groot succes. | Foto : Koninklijke Vereniging 'De Friesche Elf Steden'

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan