Tickets
Shop
Kunstrijden 21 mrt 2023

Aljona Savchenko gaat niet verder als bondscoach kunstrijden

De KNSB neemt afscheid van Aljona Savchenko als bondscoach kunstrijden. Zij zal haar werkzaamheden dit seizoen nog afmaken. De schaatsbond gaat op zoek naar een opvolger, die tevens de leiding krijgt in het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden, dat afgelopen jaar in Heerenveen is geopend.

Foto : KNSB/Orange Pictures

Savchenko, een Duitse van Oekraïense afkomst, kwam afgelopen najaar vanuit Duitsland naar Heerenveen. Daar gaf zij leiding aan het NTK, waar zij traint met zowel individuele als paarrijders. Ze had een tweejarig contract met de KNSB (tot medio 2024), met halverwege een evaluatiemoment, dat nu was aangebroken.

“Wij waren vorig jaar trots dat Aljona voor ons gekozen had, maar helaas is zij toch niet de juiste vrouw op deze plek gebleken. In goed overleg hebben we besloten na dit seizoen de samenwerking stop te zetten”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Voor de rijders van het NTK gaan we, snel én zorgvuldig, op zoek naar de best mogelijke opvolger.”

Aljona Savchenko: “Het was kort maar krachtig, mijn verblijf in Nederland. Ik ben vorig jaar met veel energie aan dit avontuur begonnen. Maar dat bleek in de praktijk toch minder goed bij mij te passen dan ik had verwacht. Aan alles komt een eind. Ik kijk vol verwachting uit naar de volgende uitdaging, want ik weet dat ik een nieuwe start ga maken in mijn tweede thuis, in Chemnitz.”

Voor Tessel Clercx, Lois Libregts en Ymke Jagersma zal het vertrek veel impact hebben, deze Nederlandse vrouwen trainden de gehele week onder Savchenko. Ook de WK-deelnemers Daria Danilova/Michel Tsiba en Dmitry Epstein/Nika Osipova sloten af en toe aan bij het NTK. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan