Tickets
Shop
Nieuws 09 jun 2023

Naomi Verkerk komt nu écht uit de startblokken

Schaatsers fietsen vooral in de zomer. Of ze trekken de skeelers aan, het is maar waar ze het meest plezier aan beleven. Naomi Verkerk, sprintvrouw van Team Novus en gek op hardlopen, zei het afgelopen winter al tegen haar trainers. ‘Ik wil weleens aan een atletiekwedstrijd meedoen'. Zaterdag lanceert ze zichzelf voor het eerst in haar leven uit een paar startblokken op een tartanbaan voor een 400 meter.

Foto : Thomas Geerdinck

En dat gebeurt meteen tijdens de Gouden Spike, een gerenommeerde atletiekmeeting in Leiden waar veel nationale toppers door de jaren heen hebben geschitterd. Met dank aan Michel Butter, de oud-atleet die tot de staf van Team Novus behoort en zijn netwerk heeft benut, is het gelukt om Naomi op de deelnemerslijst te krijgen. “De organisatie is blij dat ze wil meedoen. Naomi mag deelnemen aan een grote landelijke atletiekwedstrijd, heel erg inspirerend voor haar. Hoewel de Gouden Spike een aansprekend evenement is, heeft de 400 meter een niet al te sterke bezetting. Dat geeft niets, het gaat er vooral om dat Naomi het leuk vindt om te lopen, iets dat haar redelijk makkelijk afgaat”, zegt Butter.

Variatie in training telt in deze fase van de opbouw naar het nieuwe schaatsseizoen. “Van april tot oktober zoekt iedereen z’n eigen dingen om er plezier uit te halen”, verklaart de Noord-Hollander. Dione Voskamp en Vanessa Herzog skeeleren graag, Mathias Vosté zoekt het in mountainbiken en Cornelius Kersten en Elia Smeding pakken de racefiets. Het is niet zo relevant wat men doet, alles draagt eraan bij om straks in oktober zo fit mogelijk aan het seizoen te beginnen. Als er een is die een triatlon zou willen proberen, of een keer per week hiken? Geen probleem. Het gaat erom dat allen de lange aanloop goed overbruggen.”

Met hulp van fysio Jurre Kok (bovenste foto) leert Naomi hoe het is om vanuit een startblok te vertrekken. | Foto : Thomas Geerdinck

Verkerk (23) heeft net een trainingskamp achter de rug met Team Novus in het Portugese Monte Gordo (Algarve). D’r is hard gewerkt, maar specifiek oefenen voor haar debuut was niet aan de orde. “Ik heb een keer de startblokken uitgeprobeerd. Dat was wennen hoor, alleen al om uit te vinden hoe je ze neerzet. Daar ben ik nog een beetje mee bezig. Ik denk dat ik vrijdag nog een keer moet oefenen, zodat ik zaterdag in elk geval goed wegkom”, merkt Naomi lachend op. “Het voelt alsof ik een pupil ben die haar eerste schaatswedstrijd mag rijden. Ben benieuwd hoe het er allemaal aan toegaat in Leiden, want ik weet niets. Atletiek heb ik nooit gedaan, al denk ik dat het een sport voor mij zou zijn geweest. Volgens mij ben ik ervoor gebouwd.”

Op de afstand die ze zal lopen, blonk wereldtopper Femke Bol vorig weekend nog uit bij de FBK Games in Hengelo. “Ik zat eerder deze week haar race terug te kijken, omdat ik geen idee had hoe zij en andere atletes bij de start weggingen. Het was zó knap. Ongelooflijk, hoe gemakkelijk het er bij haar uitzag, en hoe ontspannen ze rende. Nou, zeker weten dat het mij zo niet zal lukken. Ik ga er de eerste keer blind in, zien wat het wordt. Wat het qua wedstrijd, uitslag of wat ook zal worden, daar durf ik echt niks over te zeggen, omdat ik echt geen idee heb", aldus de Nieuw-Vennepse die na haar debuut deze zomer nog voor een 400 en een 800 meter zal inschrijven.

Naomi in actie tijdens het World Cup Kwalificatie Toernooi in 2022. | Foto : Soenar Chamid

“Ik wilde in deze periode een wedstrijdprikkel hebben. Een wielerkoers of een skeelerrace trekt me niet zo. Lopen kan ik goed én dat is leuk. Er valt altijd van te leren. Ik beschouw deze uitdaging als een prima training. 200 en 300 meter heb ik weleens gelopen, maar nooit 400 meter, en sowieso niet op een atletiekbaan met spikes onder mijn schoenen. Ook het indelen van de race wordt nog een aardig karwei. Het mag in tijd lijken op een schaatsafstand tussen de 500 en 1000 meter in, voor de rest wordt het een heel nieuwe ervaring.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan