Tickets
Shop
Kort door de bocht 12 jun 2023

WK Shorttrack ook in 2028 in Nederland, mooi debuut Verkerk

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Tim Buitenhuis

WK Shorttrack ook in 2028 in Nederland
Hoewel er deze week eerst nog een delegatie van de ISU komt inspecteren of de locatie voor het komende WK Shorttrack van 15-17 maart 2024 - Ahoy in Rotterdam - voldoet aan alle (veiligheids)eisen, is er al een voorlopige toewijzing voor de mondiale strijd in het seizoen 2027-2028. Die zou moeten plaatshebben van 10 tot en met 12 maart 2028. De locatie is nog niet bekend.

In Ahoy stond in 2017 een Nederlands gouden kwartet na de mannenrelay, met Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Dennis Visser. | Foto : Soenar Chamid

De KNSB is bij monde van commercieel directeur Jeroen Kraaij heel blij met de toewijzing. “Het WK in 2017 in Rotterdam was een geweldig feest en dat belooft het ook in 2024 weer te worden. Hoe mooi is het voor onze eigen rijders om in een vol huis met Oranje-fans voor de wereldtitels te kunnen strijden?! Dat de volgende generatie shorttrackers die kans in 2028 krijgt, is voor hen een uitdagende stip aan de horizon om naartoe te werken”, aldus Kraaij. 

In 2021 werd het WK overigens zonder publiek en met Covid-maatregelen in Dordrecht gehouden. Kraaij: “Daar kijken we, ondanks de omstandigheden, met een positief gevoel op terug. De wereld kon zo – via tv en livestream – genieten van een WK en voor de rijders was het ook fijn dat ze zich dat jaar  met de wereldtop konden meten.”

Niels Markensteijn, directeur van TIG Sports, de vaste ‘event-partner’ van de KNSB als het om shorttrack gaat: “Shorttrack is een geweldige sport om naar te kijken. De evenementen die we tot nu toe samen met de KNSB in Nederland hebben georganiseerd, waren – op de corona-editie van 2021 na - stuk voor stuk uitverkocht en uiterst sfeerrijk. Ook het WK in 2024 gaat ongetwijfeld weer een enorme belevenis worden. Het is heel fijn dat de ISU zoveel vertrouwen in de KNSB en TIG Sports heeft, dat we ook het WK in 2028 mogen organiseren! Wij hebben er nu al zin in! Maar eerst 2024…” 

Behalve het WK in de Maasstad zijn er komende winter twee World Cups Shorttrack voor junioren op Nederlands ijs. De Elfstedenhal in Leeuwarden is 25 en 26 november het toneel van de wereldbeker, en dat is ook het geval in het weekend erna (2-3 december 2023).
De Europese top van het kunstrijden moet naar Litouwen voor het EK (Kaunas, 8-14 januari 2024).

Beorn Nijenhuis gepromoveerd met onderzoek naar zwabbervoet
Dinsdag is Beorn Nijenhuis gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft zijn proefschrift geschreven over de zwabbervoet bij schaatsers, een mysterieuze aandoening waar onder anderen Gerard Kemkers en Femke Beuling last van hebben gehad. Hierbij hebben schaatsers een schokkerige beweging in hun voet aan het einde van een schaatsslag, wanneer ze met hun ijzer het ijs raken.

Gepromoveerd, de kroon op het werk! | Foto : Fotobureau Hoge Noorden

Tijdens zijn onderzoek kwam Nijenhuis, zelf oud-schaatser, erachter dat het probleem alleen optreedt bij schaatsers die veel trainen. Bovendien zullen ze er buiten de ijsbaan nooit last van hebben, alleen tijdens het beoefenen van hun sport. Naast de genetische component die een rol speelt, kunnen angst, stress en overtraindheid een trigger zijn. Volgens Nijenhuis zijn er twee mogelijke oplossingen: een psychologische interventie om angst te verminderen en de beweging opnieuw te leren of het gebruik van botox, waardoor de spanning in de spier vermindert. Een combinatie van beide zal het meest effectief zijn. Meer weten over de zwabbervoet? Bekijk hier de video die eerder verschenen is.

Prima debuut 'atlete' Naomi Verkerk
Naomi Verkerk is prima voor de dag gekomen in haar eerste atletiekwedstrijd ooit. Tijdens races om de Gouden Spike in Leiden deed de sprintster van Team Novus mee aan de 400 meter voor senior-vrouwen. Ze kwam uit op 58,83, goed voor de tweede plaats in haar categorie. Janna van Burik liep ruim een seconde sneller (57,20). "Zeker tevreden over mijn debuut", meldde de Nieuw-Vennepse naderhand. Verkerk komt deze zomer nog twee keer in actie op de atletiekbaan, een wedstrijd over 400 meter en een race over de dubbele afstand.

Naomi, in training voor haar debuut op 10 juni jl.

"Naomi deed het geweldig"', zegt Michel Butter, een van de trainers van de schaatsster. "Voor een eerste keer liep ze heel goed, en ook nog onder de minuut. Het was van tevoren lastig in te schatten waartoe ze in staat zou zijn, maar dit was een prima tijd, zeker gezien de wijze waarop die tot stand kwam. De race was uitstekend ingedeeld, en al kreeg ze kreeg het zwaar op de laatste honderd meter, ze vocht zich er goed doorheen. Dit smaakt naar meer en dat zullen we snel doen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan