Tickets
Shop
Marathon 07 jun 2023

Inline-vrouwen zoeken vrijheid en beginnen eigen marathonteam

Lianne van Loon, Fleur Veen, Patricia Koot en Sanne Oosterwijk zijn volop in voorbereiding op de Daikin NK’s Inlineskaten in Heerde en Rotterdam. Vooral voor skeelersterren Van Loon en Veen is de winter ondergeschikt aan de zomer en daarom heeft het kwartet besloten komend marathonschaatsseizoen een team te vormen.

Foto : Neeke Smit

“Marathons zijn een heel intensieve prikkel en daarom willen we daar graag aan meedoen, maar bij veel ploegen is het eigenlijk een vereiste dat je alle races rijdt”, legt Veen uit. “Lianne en Valentina (Berga-Belloni, bondscoach van het inlineskaten, red.) hebben aan het einde van de winter, begin van de zomer dit plan opgezet met behulp van de KNSB. Zo kunnen we wel marathons schaatsen, maar zijn we niet meer verplicht om aan allemaal deel te nemen.”

Berga-Belloni zal de lijnen uitzetten voor het team. “Dit is een mooie oplossing voor iedereen. Zo kunnen we goed plannen welke wedstrijden ze wel of niet willen doen met het oog op de zomer. Als die meiden bij een ander team rijden, zijn ze meer verplicht aan de start te verschijnen, terwijl dat niet optimaal is voor het skeeleren. Want naast de uren op het ijs trainen ze in de wintemaanden ook op de skeelers.”

Bij haar vorige werkgever, A6.nl, kwam Veen erachter dat het lastig is om in een regulier marathonteam te rijden, dat andere prioriteiten heeft. “In de zomer hebben wij een druk programma, met vorig jaar onder andere het EK en het WK. Dan is het fijn als je in de winter die druk niet hebt. Nu hebben we meer ruimte om tijdens het schaatsseizoen op trainingskamp te gaan, want waarschijnlijk slaan we de natuurijswedstrijden op de Weissensee en in Zweden over.”

“Mentaal wordt het ook een stukje makkelijker, want ik wilde me graag laten zien voor de sponsor. Dan maak je keuzes waar je niet honderd procent achter staat, maar die belangrijk zijn voor de schaatsploeg. Je wilt graag iets terugdoen. We werden afgerekend op onze prestaties op het ijs, terwijl mijn eigen doelen in de zomer liggen”, legt de nummer drie van het vorige EK Inlineskaten (op de puntenkoers) haar worsteling uit.

Een prachtige bronzen medaille op het EK Inlineskaten, voor Veen een prachtige prestatie, maar ze werd afgerekend op haar wedstrijden op het ijs. | Foto : Neeke Smit

De 24-jarige Fleur Veen komt over van de beloftevrouwen. “Een beetje spannend vind ik het wel, maar ik weet dat het beter voor mij is om in de Topdivisie te schaatsen. Stel, ik rijd aan het begin van het jaar nog niet alle wedstrijden uit, dan is het alsnog een goede training.”

Met de langebaanambities van een paar rijdsters, de verschillende woonplaatsen en zonder vaste trainer is het nog zoeken naar de ideale route. “Ik zal het programma schrijven en bij alle wedstrijden aanwezig zijn. Af en toe zal ik ook de trainingen bezoeken. Ik zoek nog naar een belofteteam bij de mannen waar de vrouwen doordeweeks bij kunnen aansluiten. Vooral als Lianne en Fleur met z’n tweeën in Heerenveen zijn, is het fijn als ze met een paar mannen kunnen trainen”, vertelt Berga-Belloni.  

De bondscoach zou het concept graag willen uitbreiden. “We zijn begonnen met kijken welke sporters de twee sporten combineren en met deze vier namen willen we starten. Dit is een nieuwe weg, we moeten ergens beginnen. Hopelijk kunnen we het volgende jaren uitbreiden met mannen of beloften.”

Berga-Belloni ziet het vrouwenteam als eerste stap. | Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan